Denník N

Články

Blogy

Vyber redakcie

Najčítanejšie za 7 dní

Najnovšie

Vojtech Okrucký bol uznávaný trenčiansky právnik a advokát. Počas 2. svetovej vojny podporoval partizánov, pomáhal získavať potraviny aj šatstvo, s odovzdávaním informácií aj pri distribúcii letákov pre odboj. Rodine sa neskôr komunisti mstili. Jeho dcéra Danica sa preto počas Nežnej revolúcie naplno angažovala, aby režim padol. „Kto iný by sa mal angažovať, keď nie ja po tom, čo som prežila,“ hovorí.

Michal Šimečka chce poraziť Smer a aj na tom robí, píše v Týždňovom newsfiltri Tomáš Gális po sneme PS. „Ak má prísť v PS k nejakej zmene, malo by ňou byť to, aby nebolo vnímané ako bratislavská strana… Stále môže naraziť aj na ideologické limity; obrovskou komplikáciou by bolo aj to, keby na úspech PS doplatila SaS prepadom pod päťpercentnú hranicu. Ale nie je to nereálne.“

NAKA navrhla obžalovať Tibora Gašpara, Norberta Bödöra a expolicajta Romana Stahla v korupčnej kauze Ezechiel, píšu Aktuality.sk. Prípad aktuálne stojí, čaká sa na rozhodnutie v súvislosti s paragrafom 363.

Liverpool vyhral v 36. kole anglickej Premier League nad Tottenhamom 4:2, no dve kolá pred koncom sezóny je tretí s päťbodovým mankom na vedúci Arsenal. Zverenci Jürgena Kloppa v 60. minúte vyhrávali 4:0 a Tottenham stihol už iba znížiť na rozdiel dvoch gólov. (premierleague)

Futbalisti Dunajskej Stredy zvíťazili v 8. kole nadstavbovej časti Niké ligy na ihrisku Podbrezovej 3:0. Hostia strelili všetky tri góly v druhom polčase a na štvrtom mieste tabuľky strácajú dva body na druhú Trnavu aj tretiu Žilinu. Podbrezová zostáva šiesta. (nikeliga, tasr)

V maďarskom meste Debrecín sa zišlo tisíce ľudí na demonštrácii proti vládnej strane Fidesz a kabinetu Viktora Orbána, ktorú zorganizoval jeho kritik Péter Magyar. Ide o prvé väčšie otvorene protivládne zhromaždenie, ktoré sa koná mimo Budapešti.

Deti sa po pandémii izolovali a nechceli ani chodiť na výlety, hovorí riaditeľka základnej školy v Rožňave Erika Fábiánová. „Po návrate z dištančného vzdelávania mali deti problém nadväzovať bežné vzťahy a fungovať ako kamaráti, spolužiaci či rovesníci. Na základe tejto skúsenosti sme v našej škole začali uvažovať, akým spôsobom im v tom pomôžeme.“

Tým, že oblečenie je často lacnejšie ako váš obed, ste ochotní si ho kúpiť oveľa viac, hovorí Karolína Břinková, ktorá sa venuje módnemu marketingu a spoluzaložila osvetovú platformu o módnom priemysle Slow Femme. Dizajn oblečenia je dnes podľa nej vytváraný tak, aby dlho nevydržalo, čo vás privedie do obchodu častejšie.

Karolína Břinková. Foto - Lucie Fenclová

Naživo: Koncert pre Martinu a Jána v Gregorovciach. Hrajú Korben Dallas, Katka Koščová a Daniel Špiner, diskutujú Zlatica Kušnírová, Jozef Kuciak, Peter Juhás, moderuje Laura Kellö Kalinská.

Slovinský cyklista Tadej Pogačar (SAE Team Emirates) vyhral 2. etapu Giro d’Italia. Topfavorit podujatia zaútočil na záverečnom kopci a v cieli mal 27-sekundový náskok pred dvojicou Dani Martinez (Bora) a Geraint Thomas (Ineos). Pogačar sa zároveň obliekol do ružového dresu lídra celkovej klasifikácie. (tasr)

San Maríno znepokojuje západné spravodajské služby, podľa ktorých môže byť hniezdom ruských špiónov v Európe. Maličký štát má dlhodobo dobré vzťahy s Moskvou, v minulosti si pozval na návštevu Sergeja Lavrova a nakúpil aj vakcíny Sputnik. Ruský vplyv v San Maríne šíri záhadný Francúz s ruským občianstvom Emmanuel Goût.

Shooty: Diskutujme

Futbalisti Chelsea zvíťazili v 36. kole Premier League nad West Hamom 5:0, vďaka čomu sa posunuli na siedme miesto pred Manchester United. Na šiestu priečku zabezpečujúcu účasť v Európskej konferenčnej lige Chelsea chýbajú dva body. (premierleague, tasr)

Štefan Harabin tvrdí, že je pre neho cťou, že poslanci Samuel Migaľ (Hlas) a Richard Glück (Smer) nechcú podporiť jeho kandidatúru na predsedu súdnej rady. Označil ich za „liberálov nového typu podľa vzoru Šimečku“.

Vo veku 79 rokov zomrel britský herec Bernard Hill, známy najmä vďaka úlohám kapitána vo filme Titanic či kráľa Théodena v trilógii Pán prsteňov. (bbc)

Bernard Hill. Foto - Getty Images

Slovenský stredopoliar Ondrej Duda odohral v drese Hellasu Verona celý zápas pri víťazstve nad Fiorentinou 2:1 v 35. kole talianskej Serie A. Ďalší Slovák Tomáš Suslov nastúpil na trávnik v 74. minúte. Verona je priebežne štrnásta, päť bodov od pásma zostupu. (seriea, tasr)

Slovenský hokej spravil od príchodu Miroslava Šatana veľké kroky dopredu, tvrdí expert Craig Button. „Osemnástka to potvrdila a Slováci môžu hrať o medailu aj o rok. Mladí hráči vidia úspech Slafkovského a veria, že aj oni majú šancu,“ myslí si kanadský odborník.

Spišská Belá pomáha obnovovať dve rašeliniská v okolí mesta. Primátor Peter Zibura (KDH, SaS) hovorí, že sa zapojili preto, aby do týchto lokalít mohli obyvatelia chodiť na výlety; chcú pritiahnuť aj ďalších turistov. Tiež dúfa, že fungujúce rašeliniská lepšie zadržia vodu, lebo klimatická zmena prináša mestu problémy s bleskovými povodňami.

Trstinné lúky pri Spišskej Belej. Foto – Soňa Mäkká

Česko odvoláva ku koncu mája svojho veľvyslanca v Moskve a nevyšle nijakého svojho zástupcu na inauguráciu Vladimira Putina. Česko momentálne v Moskve veľvyslanca nemá.

Európske tajné služby varujú, že Rusko plánuje sabotáže po celej Európe. Moskva je podľa denníka Financial Times odvážnejšia, začala chystať bombové, podpaľačské či hekerské útoky a akcie, pričom nebude brať ohľady na možné civilné obete.

Slovenskí hokejisti na MS do 18 rokov prehrali v zápase o bronz so Švédskom 0:4 a obsadili na turnaji konečné štvrté miesto. Ešte po dvoch tretinách bol stav nerozhodný 0:0, no v poslednej časti švédski hokejisti dokázali štyrikrát skórovať.

Mladí Slováci skončili napokon na štvrtom mieste. Foto - TASR/AP

Nemáme spoľahlivé dôkazy, že umelé sladidlá poškodzujú zdravie, hovorí nutričný poradca Miloslav Šindelář. „Nemôžem povedať, že by som umelo sladené nápoje veľmi odporúčal, čistá voda je najlepšia, ale žiadne štúdie nepotvrdili nebezpečenstvo. Pri rozumnej konzumácii sa nestane nič,“ hovorí v rozhovore.

Rokovania o prímerí v Gaze nepokročili, Benjamin Netanjahu odsúdil podmienky Hamasu na ukončenie vojny výmenou za prepustenie rukojemníkov. Podľa izraelského premiéra by to udržalo palestínske hnutie pri moci a predstavovalo hrozbu pre Izrael. (toi)

Liptovské tanečné divadlo sa mladých tanečníkov a tanečníčky snaží prepájať s profesionálnou scénou a pripraviť ich na prax. „Chceme, aby sa nebáli a nevstupovali do tanečného sveta so sklonenými hlavami, ale naopak – aby si uvedomili, že aj oni niečo dokážu,“ hovorí šéfka divadla Michaela Košová.

Z inscenácie Čakanie...Na?...Keď?!, Liptovské divadlo tanca. Foto - Samuel Žiara, Marek Baláž

Izrael po raketových útokoch Hamasu uzavrel hraničný prechod Kerem Šalom, ktorý je určený na humanitárnu pomoc z Izraela do Pásma Gazy. Po útokoch hlási Izrael viacerých zranených.

Voliči opozičných strán si jednoznačne želajú vstup Ivana Korčoka do straníckej politiky, ukázal prieskum Focusu pre reláciu Na telo. Z voličov SaS je to až 80 percent. Za je aj 78 % voličov PS, pričom 40 percent z nich by chcelo, aby Korčok založil vlastnú stranu.

Juraj Slafkovský sa k slovenskej reprezentácii pripojí na pondelňajšom zraze v Bratislave a v utorok by už mal hrať v prípravnom zápase proti USA. „Sme presvedčení, že proti Spojeným štátom bude hrať. Budeme sa snažiť postaviť do hry najsilnejší možný tím,“ uviedol asistent trénera Peter Frühauf.

V kádri slovenskej hokejovej reprezentácie už pred MS nefigurujú obrancovia Bučko, Bačik a útočníci Tamáši, Okuliar, Kollár. Naopak, na súpisku pribudli finalisti českej extraligy Libor Hudáček, Čacho, Daňo, Čerešňák a zo zámoria sa k tímu pridajú Fehérváry, Koch a Slafkovský.

Zuzana Čaputová potvrdila, že sa nechystá do straníckej politiky. Nevstúpi do PS ani do inej strany bez ohľadu na to, kedy budú parlamentné voľby. „Pokúsim sa byť užitočná vo verejnom priestore, nie v politike,“ vyhlásila. (markíza)

Zuzana Čaputová sa vzácne zhodla s predstaviteľmi Hlasu a Smeru, ktorí potvrdili, že nepodporia nomináciu SNS, ktorá navrhuje Štefana Harabina za predsedu súdnej rady. „Asi všetci rozumieme prečo, a tak je to správne,“ povedala prezidentka. (markíza)

Preloženia a odchody bývalých prokurátorov zo špeciálnej prokuratúry vysielajú signál, že sme nevyužili ich odborný potenciál, myslí si Zuzana Čaputová. Špecializácia inštitúcií podľa nej prospieva vyšetrovaniu vážnych trestných činov a podľa prezidentky je to medzinárodný trend. (markíza)

Zuzana Čaputová sa v rámci rozlúčkových návštev chystá aj na Ukrajinu. Ďalej povedala, že dostala zaujímavé ponuky z medzinárodných inštitúcií, zatiaľ sa však chce sústrediť na posledné prezidentské povinnosti a oddych.

K útoku na nemeckého europoslanca Matthiasa Eckeho sa polícii v Drážďanoch prihlásil 17-ročný mladík. Polícia sa snaží mladíkovu výpoveď potvrdiť. Politik, ktorého napadli štyria ľudia, je v nemocnici, museli ho operovať.

Návrh zákona o mimovládnych organizáciách sa ešte bude meniť tak, aby získal podporu Hlasu aj Smeru, povedal Andrej Danko. Nový zákon o RTVS podľa neho v koalícii stopercentne prejde. (rtvs)

Andrej Danko naznačil, že SaS sa nezúčastnila na opozičnom proteste, pretože už na to nemala peniaze. Líder SaS Branislav Gröhling to odmietol a povedal, že vzťahy v opozícii sú dobré, a keď príde zákon o RTVS do Národnej rady, bude stáť opozícia opäť spoločne pri sebe.

Izrael schválil ukončenie činnosti katarskej televízie Al Džazíra v krajine. Rozhodnutiu predchádzalo schválenie zákona, ktorý umožňuje zrušenie zahraničných médií, ktoré považujú za hrozbu pre národnú bezpečnosť v čase vojny Izraela proti Hamasu.

Chceme, aby spoločnosti, ktoré spravujú 2. pilier, neinvestovali do amerických mrakodrapov, ale do slovenských diaľnic, povedal Andrej Danko. Médiá podľa neho šíria klamstvá o tom, že koalícia chce siahnuť na peniaze občanov. (rtvs)

Trofej Lady Byngovej získa v NHL v tejto sezóne jeden z trojice Auston Matthews (Toronto), Elias Pettersson (Vancouver) a Jaccob Slavin (Carolina). Ocenenie od roku 1925 získava hokejista, ktorý najlepšie skĺbi športové majstrovstvo, slušnosť a zmysel pre fair play.

SNS bude trvať na nominácii Štefana Harabina na predsedu súdnej rady, vyhlásil Andrej Danko. Predseda SNS ďalej povedal, že ak by sa stal predsedom parlamentu, s Robertom Ficom a Petrom Pellegrinim by boli ako tri Svätoplukove prúty.

Rakúsko chce testami DNA obmedziť prisťahovanie rodinných príslušníkov utečencov do krajiny. V rámci zlučovania rodín by Rakúsko malo posilniť aj kontroly s pomocou expertov na dokumenty a bezpečnostných úradov.

Hlas nie je so stotožnený s prípadnou kandidatúrou Štefana Harabina do súdnej rady, povedal Samuel Migaľ. Podľa Richarda Glücka (Smer) je Harabin síce rovnakou autoritou ako odvolaný Ján Mazák, no nemal by kandidovať, lebo má politickú minulosť. (ta3)

Obeťou sobotňajšej nehody vetroňa v Martine je 62-ročný muž, polícia začala trestné stíhanie. Lietadlo zo zatiaľ neznámych dôvodov spadlo na trafostanicu, následne sa vznietilo.

Mnoho LGBT+ ľudí sa napriek jednoznačnému zavrhnutiu zo strany úradnej cirkvi stále usiluje, aby ich prijala a zrovnoprávnila, píše Peter Križan v Nedeľnej nekázni. „Ako keď týrané deti napriek utrpeniu, ktoré im spôsobujú vlastní rodičia, bezútešne dúfajú v ich lásku.“

Chcem už vedieť, čo je môjmu dieťaťu, vraví matka päťročného Filipka, ktorý má od narodenia zdravotné problémy. „Ak by Filipkovi oficiálne stanovili diagnózu, mohlo by to byť jednoduchšie. Keď budem mať konečne ten papier, tak mi odľahne. Hádam mi potom už niekto pomôže a nebudem ho musieť liečiť sama,“ hovorí v rozhovore mama Soňa Bartošová.

Ukrajina hlási viaceré útoky Ruska počas pravoslávnej Veľkej noci. Dvaja ľudia zahynuli v noci na nedeľu pri raketovom útoku v Doneckej oblasti. Šesť zranených si medzitým vyžiadal dronový útok v Charkive.

„Žijeme vo veku revolúcií, vo veku silných rúk alebo vo veku umelej inteligencie?“ pýta sa Timothy Garton Ash. „Alebo je to len vek humbugu, v ktorom knižní vydavatelia a redaktori časopisov neúnavne ženú autorov k veľkým, dramatickým a príliš zjednodušujúcim názvom?“

Niektorí ukrajinskí otcovia sa po návrate z vojny zmierujú s tým, že nikdy neuvidia svoje deti, pretože prišli o zrak. 47-ročný Ruslan Kozačok oslepol, keď mu črepina z ruského granátu prerazila ľavú stranu lebky. Svoju malú dcéru držal na rukách skôr než jeho manželka, no nikdy ju nevidel.

Denys Abdulin so svojím 9-ročným synom Vadymom a manželkou Olesiou. Foto - Oxana Parafeňuková/Washington Post

Poľská tenistka Iga Świąteková vyhrala prvýkrát v kariére antukový turnaj WTA 1000 v Madride. Svetová jednotka odvrátila vo finále s druhou nasadenou Arynou Sabalenkovou tri mečbaly a v trojhodinovom zápase napokon vyhrala 7:5, 4:6 a 7:6. (wta, tasr)

Lionel Messi prispel k víťazstvu Interu Miami nad New Yorkom Red Bulls 6:2 gólom a piatimi asistenciami. Argentínsky futbalista tak stanovil nový rekord MLS, keďže ešte žiadny hráč v histórii zámorskej ligy neprihral v jednom zápase spoluhráčom na päť gólov.

Pred začiatkom stavby sú ľudia bezradní, no pri interiéri už majú pocit, že je všetko jasné a zvládnu to aj sami, hovorí architekt Peter Moravčík a vyberá päť kníh o architektúre, ktoré ovplyvňujú aj myslenie profesionálov. „Nevdojak som vybral knihy, ktoré napísali najmä píšuci architekti, ale aj knihy jedného tvorivého projektujúceho gurua.“