Denník N

Články

Blogy

Vyber redakcie

Najčítanejšie za 7 dní

Najnovšie

Pri víkendovom výbuchu v ruskom Belgorode sa zrútila časť bytovky a stále nie je jasné, čo sa stalo, upozorňuje Vývoj bojov. Isté je však, že ide o prvú udalosť tohto druhu v Rusku od začiatku vojny a zahynulo pri nej minimálne 15 civilistov.

Juraj Slafkovský a Šimon Nemec dostávajú od fanúšikov rôzne správy zo sociálnych sietí. Aj v zámorí majú príspevky z Ostravy veľký dosah a ľudia sledujú a komentujú ich výroky a dianie. Dokonca prejavili aj záujem o slovenské reprezentačné dresy.

Štáty EÚ definitívne schválili predĺženie voľného obchodu s Ukrajinou a Moldavskom. Súčasťou sú kroky smerujúce k vyššej ochrane farmárov v Únii.

Parametrovo si Robert Fico predstavuje novú jadrovú elektráreň ako najvýkonnejšiu na Slovensku. Ministerka hospodárstva Denisa Saková v minulosti spomínala možnosť, že štát by ju financoval formou PPP projektu.

Farmári dostanú zvýhodnené pôžičky, prezidentka odobrila novelu zákona. Poľnohospodárom to pomôže prežiť obdobie, kým čakajú na dotácie. Od Slovenskej záručnej a rozvojovej banky môžu dostať bezúročný úver do 100-tisíc eur.

Štúrovské kúpalisko Vadaš chce rozšíriť wellness centrum. Neskôr chce pristavať aj ďalší hotel, futbalové ihrisko a multifunkčnú športovú halu. Dohromady pôjde o investície za desiatky miliónov eur.

Vedenie futbalového klubu FC Košice ukončilo spoluprácu s trénerom Jánom Kozákom ml. V záverečnom zápase skupiny o udržanie sa v Niké lige ho nahradí Gergely Geri. Košičania sú na predposlednom 11. mieste tabuľky a iba víťazstvom v sobotňajšom zápase proti Michalovciam sa vyhnú baráži.

Momentálne nie je možné odhadnúť, kedy bude známa príčina požiaru v hudobnom klube Pink Whale v Bratislave, vravia hasiči. Na mieste sú aj kriminalisti a policajní experti.

Eurokomisia ukončí vyšetrovanie ponúk čínskych firiem v tendri na solárny park v Rumunsku. Uchádzači sa stiahli z verejnej súťaže, Komisia ich vyšetrovala pre podozrenie z poškodzovania konkurencie.

Odborníci na medvede hovoria, že otázka, či je medveď na Slovensku premnožený, nie je správna. Netreba sa pozerať na Slovensko ako celok, ale na menšie územia. „Sú obrovské regionálne rozdiely. Ale rozdiely sú aj v rámci niektorých regiónov,“ upozorňuje Tibor Pataky z Technickej univerzity vo Zvolene.

Ukrajinské drony v noci spôsobili požiar v sklade ropy a elektrickej rozvodni v ruskej Belgorodskej a Lipeckej oblasti, potvrdila ukrajinská tajná služba SBU.

Slovensko nastúpi na MS v hokeji proti USA bez zmien vo formáciách. Prvý útok budú naďalej tvoriť Cehlárik, Hrivík a Slafkovský. V druhom útoku budú Tatar, Cingel a Hudáček. Jedinou zmenou tak bude, že v bráne bude Samuel Hlavaj namiesto Stanislava Škorvánka. (hockey slovakia)

Švédsky premiér nevylúčil rozmiestnenie jadrových zbraní v krajine v prípade vojny. Ulf Kristersson to povedal v deň, keď v Štokholme rokuje s lídrami severských krajín a nemeckým kancelárom Scholzom.

Turecká vláda predstavila úsporný plán, ktorý má pomôcť znížiť vysokú infláciu. Turecko sa vracia k tradičnejšej hospodárskej politike a snaží sa posilniť rozpočtovú disciplínu a cenovú stabilitu. V apríli inflácia dosiahla takmer 70 %.

Vladimir Putin predstavil jednu z najväčších rošád v ruskej politike za posledné roky. Na svojich pozíciách po dlhom čase končia dvaja vplyvní muži – šéf bezpečnostnej rady Patrušev a minister obrany Šojgu. Toho nahradí ekonóm Belousov. Vysvetľujeme, o koho ide a prečo to môže byť zlá správa pre Ukrajinu.

Budúci minister obrany ekonóm Andrej Belousov (vľavo) má vplyv na Vladimira Putina. Foto - TASR/AP

Slovenský útočník Libor Hudáček je priebežne piatym najproduktívnejším hráčom MS v hokeji. Má štyri body za 2 góly a 2 asistencie. Štatistiku vedie Kanaďan Connor Bedard s 5 bodmi (4+1). Slováci sú s 34 trestnými minútami tretím najtrestanejším tímom turnaja.

Vývoj bojov (809. deň): Ruská pechota útočí smerom na Charkiv, k hlavnej línii obrany ešte neprišla. Po víkende je však jasné, že nový front je realitou a nejde o jednorazový vpád, ale vážne boje. Na ne Rusi vyčlenili 35- až 50-tisíc vojakov.

Ukrajinský policajný dôstojník v ostreľovanom Vovčansku. Foto - TASR/AP

Kazašský súd poslal na 24 rokov do väzenia bývalého ministra hospodárstva, Kuandyk Bišimbajev je vinný z vraždy manželky. (reuters)

Vedeckú časť festivalu Starmus otvorila prednáška primatologičky Jane Goodallovej. Vedkyňa rozprávala o klimatickej kríze, strate biodiverzity, ale najmä o nádeji, že situáciu na Zemi možno zvrátiť a ako. „Nemôžeme sedieť so založenými rukami, ale je čas vyhrnúť si rukávy a pustiť sa do práce,“ uviedla Goodall.

Prednáška Jane Goodall na festivale Starmus. Foto - N

Mercedes upustil od plánu vyrábať od roku 2028 výlučne plne elektrické autá. Oznámil, že produkcia vozidiel so spaľovacím motorom bude pokračovať.

Platforma Otvorená kultúra! organizuje protest proti ovládnutiu Fondu na podporu umenia. Uskutoční sa v utorok od 8.30 h pred budovou parlamentu, ktorý vtedy začína rokovať o novele kritizovaného zákona.

Európska komisia kritizuje zákaz vlajok EÚ na finále Eurovízie. Podpredseda Komisie Margaritis Schinas uviedol, že bude žiadať vysvetlenie od Európskej vysielacej únie, ktorá súťaž organizuje.

Armén Tigran Barseghjan je najlepším hráčom uplynulého ročníka Niké ligy, rozhodli hráči najvyššej slovenskej súťaže v ankete. Na druhom mieste skončil jeho spoluhráč zo Slovana Juraj Kucka, tretí sa umiestnil Róbert Polievka z Banskej Bystrice.

Video: Spolumajiteľ zhoreného bratislavského podniku Pink Whale: Chcem veriť, že nás nepodpálili

Nová potenciálna posila Slovana Bratislava z KHL sa veľmi nepredviedla, píšu Bugan a Šášky z MS. Kazašský brankár Andrej Šutov inkasoval z 28 striel šesť gólov a v 46. minúte bol vystriedaný. Prestup do Slovana nechce komentovať, kým „ešte klub nič nepotvrdil“, jeho slová však museli tlmočiť, pretože po anglicky nehovorí.

Nová budova prestupného terminálu v Trebišove je stále zatvorená, aj keď autobusy tam už rok jazdia. ŽSR chceli časť priestorov terminálu prenechať mestu, radnica to však odmieta. Okrem toho naďalej pokračujú kolaudačné konania.

Aj na Slovensku už sliepky chovajú pastevným spôsobom. Farma na Záhorí ako prvá vo veľkom začala chovať nosnice v pojazdnom kurníku s voľným výbehom. Nemá väčší úhyn sliepok, ako často tvrdia zástancovia klietkového chovu. (euractiv)

Slovenské tenistky nastúpia na prvé kolo finálového turnaja Pohára Billie Jean Kingovej proti USA vo štvrtok 14. novembra od 17. hodiny. V prípade víťazstva by sa vo štvrťfinále Slovenky stretli s Austráliou.

Poslanec a starosta Očovej Rudolf Huliak ulovil medvedicu, ktorá navštevovala obec a podľa štátnych ochranárov sa nedala odplašiť. Odborníci sa zhodujú v tom, že situáciu s medveďmi treba riešiť a v niektorých prípadoch aj odstrelom. Treba sa však zamerať aj na dôvody, pre ktoré medvede schádzajú k sídlam, pomôcť farmárom a robiť osvetu obyvateľov a turistov.

Manchester City mieri za anglickým titulom aj vďaka Joškovi Gvardiolovi. Chorvátsky obranca mal po prestupe do Premier League spočiatku problémy, no momentálne patrí k najlepším hráčom celej súťaže.

Veľké poľské podniky sú rozdelené v názore na zavedenie eura. Jeho prijatie si želá 48 % firiem, 42 % uprednostňuje zachovanie zlotého, vyplýva z prieskumu firmy Grant Thornton.

Prenajímatelia v Holandsku možno budú musieť nájomníkom vrátiť 6,4 miliardy eur vybraných na nájomnom. Podľa denníka Financieele Dagblad to vyplýva zo súdnych rozhodnutí, podľa ktorých je zvyšovanie cien nad určitú hranicu v rozpore s právom EÚ.

Japonské úrady zavedú online rezervácie pre výstup na horu Fudži, ktorá býva v letnej sezóne preplnená. Denný počet vstupov bude obmedzený pre 4000 ľudí a každý z nich pri registrácii zaplatí 12 eur.

Proti dani zo sladených nápojov zbieral podpisy aj Inštitút moderného spotrebiteľa, vykázal ich 4000, kým SaS zhruba 1100. Inštitút žiadal z návrhu vyňať zdanenie jogurtových nápojov, rastlinných alternatív k mlieku či práškov pre športovcov. Ďalšiu petíciu organizovala iniciatíva Jem pre Zem.

Vo Francúzsku zapísali do dedinskej školy štyri ovce, aby splnili kvótu na počet žiakov. Rodičia detí tak protestovali proti predpisom, kvôli ktorým hrozí ich škole uzavretie.

Európska komisia označila firmu Booking za gatekeepera, čiže vplyvný podnik, ktorý významne ovplyvňuje internet a musí spĺňať prísnejšie pravidlá. Booking sa tak dostal do spoločnosti Alphabetu, Amazonu, Apple, ByteDance, Mety a Microsoftu.

Nemecká polícia vyšetruje poškodenie hrobu politika Wofganga Schäubleho. Na mieste hrobu bývalého ministra a predsedu spolkového snemu za CDU je vykopaná diera, rakva zrejme poškodená nebola.

Keď Zelenskyj povie „prímerie“, na Ukrajine vypukne občianska vojna, hovorí vojenský analytik Mychajlo Samus s tým, že Rusi to vedia a chcú vyprovokovať ďalší Majdan. V rozhovore vysvetľuje, ako vojnu zmenia nové západné zbrane a prečo je jej kritickým bodom Krym a nie Donbas.

Mychajlo Samus. Foto - Deník N/Ludvík Hradilek

Sestra Petra Pellegriniho Eva sa stala konateľkou firmy Hlas relations, ktorú vlastní a založila strana Hlas. Vo funkcii vystriedala Patrika Krauspeho, ktorý je štátny tajomník ministerstva vnútra. Firma usporadúva politické aktivity strany Hlas alebo zabezpečuje reklamné predmety. (aktuality)

Ukrajinská armáda po novom ruskom útoku vymenila veliteľa Charkivskej oblasti. Ruské jednotky tam dokázali obsadiť niekoľko obcí a ťažké boje v pohraničnom regióne stále pokračujú.

Slovenskú technickú univerzitu na Vazovovej ulici pre hrozbu bomby aktuálne prehľadávajú pyrotechnici a psovodi. Ulica je stále uzavretá, prípad si prevzala NAKA.

Nevieme si predstaviť, že by technológiu na výstavbu nového jadrového zdroja dodalo Rusko, vyhlásila ministerka hospodárstva Denisa Saková po rokovaní s Robertom Ficom. Dodávateľ má vzísť z medzinárodného tendra.

Vláda sa na budúci týždeň mimoriadne stretne k plánu obnovy a eurofondom, oznámil Robert Fico. Slovensko podľa neho vyriešilo dve z troch výhrad Európskej komisie a nehrozia nám sankcie ani obmedzenia.

Proti USA bude na MS v hokeji v bráne Samuel Hlavaj. „Prípravný zápas mi príliš nevyšiel, nemám problém si to priznať, takže to beriem trochu aj ako reparát,“ povedal. Hlavaj bol v Bratislave pri prehre Slovenska s USA 2:6.

Ukrajina plánuje rekordný dovoz elektriny z piatich európskych krajín vrátane Slovenska. Dôvodom sú značné škody na energetickej infraštruktúre po ruských útokoch.

Vláda sa podľa Roberta Fica blíži k politickému rozhodnutiu o výstavbe nového jadrového bloku. Podľa premiéra by sa tak mohlo stať na výjazdovom rokovaní v stredu v Handlovej. Fico zopakoval, že výkon by mal byť do 1 200 megawattov.

Európska komisia naďalej plánuje žalobu proti Microsoftu za narušenie pravidiel hospodárskej súťaže. Podľa zdrojov denníka Financial Times sa chce zamerať na videokonferenčný a komunikačný softvér Teams.

Štáty EÚ definitívne schválili revíziu spoločnej poľnohospodárskej politiky. Nové pravidlá majú podporiť farmárov, ktorí v minulých mesiacoch protestovali v mnohých krajinách pre nedostatočné zárobky, byrokraciu či rastúce náklady.

Lídri eurokandidátok opozičných strán sa o dva týždne stretnú v debate Denníka N. Ľudovít Ódor z PS, Miriam Lexmann z KDH a Richard Sulík z SaS budú debatovať v bratislavskom Kácečku 27. mája od 19.00 h. Diskusiu moderuje reportér Dušan Mikušovič, lístky sú už v predaji.

Dnes sa v Bratislave a Trnave začína 20. ročník festivalu Nová dráma/New Drama. Počas najbližšieho týždňa prinesie inscenácie desiatich divadiel z rôznych miest Slovenska, ktoré vybrala dramaturgická rada festivalu.