Denník N

Články

Blogy

Vyber redakcie

Najčítanejšie za 7 dní

Najnovšie

Atentát na premiéra Fica – súhrn:

  • stav premiéra Fica je stabilizovaný, ale ešte nie je mimo ohrozenia života, povedal Kaliňák,
  • Fica navštívil aj Pellegrini, ktorý s ním pre vážny stav hovoril len krátko,
  • premiéra dnes nečaká ďalšia operácia, prevoz do Bratislavy nie je aktuálny,
  • zasadala bezpečnostná rada, vláda nevyhlásila mimoriadny stav,
  • útočníkovi hrozí 25 rokov až doživotie, obvinili ho z pokusu z úkladnej vraždy,
  • Juraj C. bol už na minulom výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej,
  • inšpekcia začala stíhanie pre marenie úlohy verejným činiteľom a kontrolu zásahu ochrankárov,
  • polícia zvýšila ochranu na školách, v okolí parlamentu, ale aj redakcií médií,
  • Progresívne Slovensko vyzvalo politikov na 100 dní pokoja,
  • Čaputová a Pellegrini spoločne vystúpili, do Prezidentského paláca pozvú lídrov všetkých strán,
  • Lekár z urgentu: To, že je niekto stabilizovaný, neznamená, že nie je v ohrození života, hovorí Július Hodosy

Každý operačný zákrok predstavuje rizikovú situáciu a hojenie je potom dlhšie, vraví lekár z urgentného príjmu Július Hodosy. „Čím je operácia dlhšia, tým dlhšia môže byť následná liečba a rekonvalescencia a tým viac je možností, čo všetko sa mohlo pokaziť,“ upozorňuje s tým, že je dobrým znakom to, že premiér bol po operácii pri vedomí.

Polícia podľa prezidenta Ľubomíra Soláka považuje za „najpravdepodobnejšiu verziu“, že útočníka po streľbe nakrútil na video policajt. Z jeho slov vyplynulo, že s istotou to ešte nevedia, vyšetruje to policajná inšpekcia. Nikoho zatiaľ nepostavili mimo služby.

Polícia zvýšila ochranu na školách, v okolí budovy parlamentu, ale aj redakcií médií. Policajný prezident Ľubomír Solák informoval, že registrujú aj nárast hybridných hrozieb.

Tvrdenia Roberta Kaliňáka o strelcovi Jurajovi C. a jeho stretnutiach s radikálnymi Slovenskými brancami nesedia s tým, čo zistil časopis Respekt. Útočník v roku 2016 na brancoch chválil „schopnosť konať bez príkazov štátu, čo je v pasívnej spoločnosti, akou je tá naša, priam nepochopitelné“.

Dánsko pošle Ukrajine nový balík vojenskej pomoci v hodnote približne 750 miliónov eur. Zahŕňať bude predovšetkým protivzdušnú obranu a delá. Informoval o tom dánsky minister obrany Troels Lund Poulsen.

Policajné prezídium nezverejnilo, či budú žiadať väzobné stíhanie pre strelca na premiéra, iba na tlačovej besede oznámilo, že generálna prokuratúra uvalila na prípad informačné embargo.

Futbalový brankár Ederson utrpel zlomeninu očnej jamky a nebude k dispozícii Manchestru City v závere sezóny. Brazílčan sa zranil po kolízii s Cristianom Romerom v utorňajšom zápase s Tottenhamom Hotspur.

Odile Renaudová-Bassová bola opätovne zvolená za prezidentku Európskej banky pre obnovu a rozvoj. Na jej čele bude pokračovať druhé štvorročné obdobie, bola jedinou kandidátkou na túto funkciu.

Video: Tlačová beseda vedenia polície o atentáte na premiéra Fica

Aj ministri hovoria po atentáte o zmierení, no chyby vidia hlavne v opozícii a médiách. Keď Matúš Šutaj Eštok a Robert Kaliňák hovorili o napätí v spoločnosti a nenávistných prejavoch, spomínali najmä to, aké chyby podľa nich urobili politici z opozície či médiá.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Banskobystrickí župní poslanci schválili zvýšenie poplatkov v zariadeniach sociálnych služieb. V zariadeniach pre zdravotne znevýhodnených sa od júla zvýšia o štyri percentá, v domovoch pre seniorov o 11 percent.

ECB sa nemieni ponáhľať s uvoľňovaním menovej politiky, povedal guvernér lotyšskej centrálnej banky Martinš Kazaks. Po pravdepodobnej júnovej redukcii sadzieb by podľa neho mohla počkať, aby si vytvorila priestor na zhodnotenie situácie.

Zakázanie študentom nosiť náboženské symboly neporušuje ich práva, rozhodol Európsky súd pre ľudské práva. Na súd v Štrasburgu sa obrátili tri belgické študentky vyznávajúce islam, ktorým ich školy zakázali nosenie islamského závoja počas vyučovania.

V reakcii na atentát na premiéra Fica česká polícia sprísňuje bezpečnostné opatrenia na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji, a to najmä v Ostrave, kde hrá aj slovenský tím.

Podobné pocity ako po atentáte som zažíval aj vo chvíľach, keď sme sa dozvedali o páde Dvojičiek, cunami, veľkých zemetraseniach, invázii vo februári 2022, píše Silvester Lavrík. „Všetky tieto spomienky vo mne spája pocit ochromenia a bezmocnej bázne. Úžasu z toho, že sa stalo niečo nepredstaviteľné.“

Riaditeľka banskobystrickej nemocnice Miriam Lapuníková vraví, že premiéra dnes nečaká ďalšia operácia a aktuálny nie je ani jeho prevoz. V pondelok bude podľa Lapuníkovej odborné nemocničné konzílium a to môže rozhodnúť o možnom prevoze.

Progresívne Slovensko vyzvalo politikov na 100 dní pokoja. „Dohodnime sa, že sa všetci minimálne počas 100 dní zdržíme útokov a krokov, ktoré polarizujú spoločnosť. Zámerne nebudem hovoriť o detailoch, najprv sa o tom chcem rozprávať s partnermi z opozície aj koalície. Ale cítim, že takto to ďalej nejde,“ povedal predseda hnutia Michal Šimečka.

Európska komisia „aktívne monitoruje” šírenie falošných správ o streľbe na slovenského premiéra Fica. Varovala, že môže udeliť veľkým technologickým platformám pokuty za to, že nezvládli boj proti dezinformáciám.

Peter Pellegrini mal s premiérom Ficom rozhovor o osobných veciach a o tom, ako sa cíti. Nemôžeme povedať, že je v bezpečí, povedal Pellegrini o premiérovom stave. Robert Fico je schopný hovoriť, ale zvláda len pár viet. Podľa Pellegriniho je veľmi unavený a okrem toho dostal aj lieky.

Celulózka Bukocel dlhuje na daniach a odvodoch vyše 600-tisíc eur. Desaťtisícové až státisícové podlžnosti majú aj ďalšie firmy skupiny Bukóza, ukazujú verejné registre. Podľa odborárov nedostala väčšina zamestnancov mzdy za marec, niektorí začali podávať výpovede.

Izrael vyšle ďalších vojakov do Rafahu na juhu Pásma Gazy a vojenská operácia tam zosilnie. Oznámil to izraelský minister obrany Joav Galant. Kedy sa tak konkrétne stane, neuviedol.

USA rušia colné výnimky na dovoz niektorých technológií v oblasti solárnej energie. Opatrenie je zamerané najmä na Čínu, ktorú obviňujú z neférových obchodných praktík. Washington nedávno zvýšil clá na elektromobily a ďalšie tovary z Číny.

V takýchto kritických situáciách sa musíme upokojiť a utlmiť vášne a začať spájať rozdelené Slovensko, povedal novozvolený prezident Peter Pellegrini. „Prekročili sme jednu červenú čiaru, ktorú sme od vzniku republiky neprekročili,“ dodal. Povedal, že v krátkom čase pozvú zástupcov všetkých strán do Prezidentského paláca.

Slovenská informačná služba nekomentuje, prečo Robert Fico v apríli vravel o obavách, že zavraždia vládneho politika. Na otázku, či také informácie preverovali, SIS reagovala, že akákoľvek činnosť týkajúca sa získavania a vyhodnocovania informácií je zo zákona utajovanou skutočnosťou.

Zdravotný stav premiéra je naďalej veľmi vážny, mohli sme hovoriť spolu len pár minút, jeho stav si vyžaduje pokoj, povedal Peter Pellegrini. „Pred pánom premiérom sú najdôležitejšie hodiny a dni,“ dodal zvolený prezident po tom, ako Fica navštívil v banskobystrickej nemocnici.

Foto N - Tomáš Hrivňák

Kyjiv viní ruských vojakov zo zadržiavania a zabíjania civilistov vo Vovčansku v Charkivskej oblasti. Moskva sa zatiaľ nevyjadrila.

Po atentáte budú rozhodujúce gestá a činy elít, píšu Fedor Gál a evanjelický farár Ondrej Kotsch. „Atentát na Roberta Fica, premiéra vlády Slovenskej republiky, je akt násilia a rozvratu. Vyjadrenie budúceho prezidenta Petra Pellegriniho zo šestnásteho mája 2024 je krok správnym smerom.“

Rusi sa prispôsobujú modernej vojne, hodnotí Vývoj bojov. V Charkivskej oblasti využili prevahu v delostrelectve, vyladili aj systémy elektronického boja a interakciu prieskumu a zbraní. Otvorenie nového frontu rozširuje sériu ťažkých dilem pre ukrajinskú armádu.

Walmart za tri mesiace do apríla zvýšil čistý zisk na 5,1 miliardy dolárov z 1,7 miliardy v rovnakom období vlaňajška. Tržby mu stúpli o šesť percent na 160 miliárd dolárov. Výsledky prekonali odhady analytikov.

Medzi najlepšie platených bankárov v EÚ, ktorých odmeny prekročili v roku 2022 milión eur, patria aj dvaja zo Slovenska. Najviac špičkovo odmeňovaných finančníkov je v Nemecku, Taliansku a vo Francúzsku.

Matúš Šutaj Eštok a Robert Kaliňák na tlačovej besede po rokovaní bezpečnostnej rady opakovane kritizovali zahraničných novinárov, reportérke britskej BBC Šutaj Eštok hovoril, aby si overovala fakty o Slovensku.

Britský tenista Andy Murray odohral prvý zápas od marcového zranenia členka. Na turnaji v Bordeaux zvíťazil nad Francúzom Kyrianom Jacquetom, ktorý vzdal zápas za nepriaznivého stavu 5:7, 0:2.

To, že je niekto stabilizovaný, neznamená, že nie je v ohrození života, hovorí skúsený lekár z urgentného príjmu Július Hodosy. Dôležité budú nasledujúce tri či štyri dni, vraví o zdravotnom stave premiéra Roberta Fica.

Július Hodosy na centrálnom príjme v ružinovskej nemocnici v Bratislave. Foto N - Tomáš Benedikovič

Ministri 15 krajín EÚ žiadajú Európsku komisiu o nové riešenia na boj s nelegálnou migráciou. Koalíciu krajín, ktoré chcú ísť ďalej ako súčasný migračný pakt, dalo dokopy Česko spolu s Dánskom a Rakúskom.

Podcast Off the Ice: „Edmonton môže k vytúženému poháru priviesť brankár Calvin Pickard, s ktorým sa tento rok nerátalo. Môže zopakovať príbeh Adina Hilla z Vegas,“ hovoria Tomáš Hudák a Palo Tehlár.

Eurokomisia vyšetruje firmu Meta Platforms pre možné porušovanie pravidiel na ochranu maloletých. Obáva sa, že siete Facebook a Instagram u nich môžu podporovať vytváranie závislosti.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok sa zastáva šéfa Úradu na ochranu ústavných činiteľov a odmieta, že by došlo k pochybeniu pre jeho neprofesionalitu. Šutaj Eštok dodal, že Pavol Krejčí bol včera na mieste atentátu a mal „oblek celý od krvi“, ako sa snažil premiérovi pomôcť.

Novozvolený prezident Peter Pellegrini prišiel do nemocnice v Banskej Bystrici, kde sa chce informovať na stav premiéra. Okolo 15. hodiny sa očakáva Pellegriniho tlačovka.

Robert Kaliňák sa pýta novinárov, čo urobili, keď Robert Fico pred mesiacom varoval, že pre náladu v spoločnosti môže prísť k vražde koaličného politika. Kaliňák hovorí, že nech sa pozrú, či nebol premiér vtedy „politicky vysmiaty“.

Hlas utlmí svoje predvolebné kampaňové aktivity pred eurovoľbami, povedal Matúš Šutaj Eštok a vyzval aj ostatné politické strany, aby urobili to isté.

Atentátnik Juraj C. sa v roku 2016 stretol s proruskou skupinou Slovenskí branci preto, aby im dohovoril, nech nepoužívajú zbrane, povedal Robert Kaliňák. Podľa ministra obrany a vicepremiéra bol útočník pacifista, ktorý sa za osem rokov zradikalizoval.

Austrálsky štát Victoria zakázal poslancom v parlamente nosiť tradičné arabské šatky, ktoré sa stali symbolom Palestíny.

Niektorí zamestnanci Bukózy Holding začali podľa odborárov podávať výpovede pre nevyplatené mzdy. V skupine pracuje zhruba 700 zamestnancov, pričom plat za marec nedostalo zhruba 500 z nich, hovoria odbory.

Vláda po bezpečnostnej rade nevyhlásila mimoriadny stav, Robert Kaliňák hovorí, že nechceli ísť cestou obmedzení, ale snažiť sa spoločnosť upokojiť. Záverom bezpečnostnej rady je, že sa zvýšila ochrana ústavných činiteľov a možných ohrozených skupín a ľudí vrátane novinárov a monitorovanie rizík.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok po otázke, či neplánuje po atentáte na premiéra odstúpiť z funkcie, vraví, že nie je prilepený k stoličke. „Ja uvažujem nad tým, aby som garantoval bezpečnosť všetkým občanom, ústavným činiteľom, médiám,“ odpovedal.

Čínska automobilka Nio predstavila vozidlo Onvo L60, ktorým priamo konkuruje elektromobilu Tesla Model Y. Je to prvý model z nového radu Onvo, ktorý sa zameriava na lacnejšie autá. Model Y je najpopulárnejším elektromobilom na svete.

Diskusia lídrov politických strán je po tom, čo sa stalo, nevyhnutná, hodnotí Kaliňák zámer prezidentky Čaputovej a zvoleného prezidenta Pellegriniho zorganizovať spoločné stretnutie s koaličnými a opozičnými lídrami.

Miera nenávistných komentárov na sociálnych sieťach sa po útoku na premiéra zvýšila až o 60 % oproti najhoršiemu dňu v histórii sledovania, informoval o tom slovenský IT startup elv.ai, ktorý sa zameriava na boj proti nenávisti v online priestore.

Nebola to kozmetická operácia, rekonvalescencia nebude jednoduchá, dodal k zdravotnému stavu premiéra Robert Kaliňák. Nemá informácie o tom, že by Robert Fico potreboval ďalšiu operáciu.