Denník N

Články

Blogy

Vyber redakcie

Najčítanejšie za 7 dní

Najnovšie

Európska komisia by už dnes mohla oznámiť, že začína vyšetrovať spoločnosť Meta, píšu Financial Times. Obáva sa, že nerobí dosť pre boj s dezinformáciami v období pred júnovými voľbami do europarlamentu.

Joe Biden v kampani čoraz častejšie žartuje na úkor svojho protikandidáta Donalda Trumpa. „V tejto kampani je vek veľkou témou. Ja som zrelý muž, ktorý kandiduje proti šesťročnému chlapcovi,“ hovoril 81-ročný prezident v sobotu na akcii s novinármi.

Sledovanosť relácie Na telo napriek bojkotu koalície neklesá. Markíza oznámila, že debata Michala Kovačiča bola v nedeľu opäť najsledovanejšou politickou diskusiou, videlo ju 334-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov. V komerčnej cieľovej skupine 13- až 55-ročných mala trhový podiel 27,5 percenta.

Pobaltské krajiny varovali pred rizikom leteckej katastrofy z dôvodu rušenia signálu GPS zo strany Ruska. Vo štvrtok a v piatok sa museli vrátiť do Fínska dve lietadlá spoločnosti Finnair, ktoré mierili z Helsiniek do estónskeho Tartu.

Na zastavenie prílevu lacných elektromobilov z Číny by EÚ musela na dovoz uvaliť 50-percentné clá, vyplýva z analýzy firmy Rhodium. Predpokladá sa, že Komisia v najbližších týždňoch dokončí vyšetrovanie dotovania výroby elektroáut v Číne.

Nemecký minister pôdohospodárstva Cem Özdemir navrhuje rozšírenie štátnej pomoci pre farmárov v EÚ. Finančná podpora, ktorú za určitých podmienok nemusí schváliť eurokomisia, by sa podľa neho mala viac ako zdvojnásobiť.

Plyn na nasledujúcu vykurovaciu sezónu začal dražieť po útokoch na ukrajinské plynové zásobníky, ukazuje Graf dňa. Naznačuje to, že plynová kríza sa nekončí a ceny sú stále vysoko náchylné na výkyvy spôsobené vojnami.

Dôvera v ekonomiku eurozóny sa v apríli prekvapivo mierne znížila, vyplýva z prieskumu eurokomisie. Prispel k tomu najmä pokles očakávaní v oblasti zamestnanosti, problematický naďalej zostáva výrobný sektor.

Škótsky premiér Humza Yousaf oznámil rezignáciu a končí aj ako líder Škótskej národnej strany. Pre svoju vládu mal problém zabezpečiť väčšinu a tento týždeň mal čeliť dvom hlasovaniam o dôvere. (bbc)

Návrh dohody o prímerí výmenou za rukojemníkov je pre Hamas podľa USA mimoriadne veľkorysý. Minister zahraničia Antony Blinken v Rijáde vyjadril nádej, že palestínske hnutie urobí správne rozhodnutie a návrh prijme.

Páry rovnakého pohlavia budú môcť v Česku od budúceho roka uzatvárať partnerstvo s väčšinou práv, aké majú manželia. Zmenu podpísal prezident. Po novom budú mať spoločný majetok a nárok na vdovecký dôchodok. Adopcia detí nebude možná a osvojenie len v prípade, že je jeden z partnerov biologický rodič dieťaťa. (čt)

Ani novinári si neboli istí, či dobre počuli slová Mohameda Salaha po hádke s trénerom Jürgenom Kloppom. Ten naznačil, že ak niečo povie, nastane rozruch. Klopp sa s hráčom pohádal v závere zápasu Liverpoolu s West Hamom pri postrannej čiare.

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť očakáva tento rok deficit verejných financií 5,8 percenta HDP. Oproti marcu sa prognóza výraznejšie nezmenila, je nižšia než plán vlády, ale vyššia ako vlaňajší schodok.

Navýšenie 10 miliónov eur pre FPU bude určené na kultúrnu infraštruktúru: výstavbu, opravy a rekonštrukcie amfiteátrov, kultúrnych domov a iných priestorov. Celková suma, o ktorú umelci žiadajú, troj- až štvornásobne prevyšuje 20-miliónový rozpočet, s ktorým fond hospodári posledných niekoľko rokov bez akéhokoľvek zásadnejšieho zvýšenia.

Polícia zastavila stíhanie v prípade minuloročného zjazdu Komunistickej strany Slovenska v Banskej Bystrici. Trestné oznámenie podalo občianske združenie Post Bellum, namietalo napríklad vystavené komunistické symboly či Stalinov portrét.

Českí kriminalisti odložili prípad výbuchov v muničnom sklade vo Vrběticiach, pri ktorých v roku 2014 zomreli dvaja ľudia. Považujú za preukázané, že ich uskutočnili príslušníci ruskej vojenskej rozviedky GRU, aby zabránili dodaniu munície do oblastí, kde Rusko vykonávalo vojenské operácie.

Medzištátne vlaky do Nemecka budú od júna do konca augusta povinne miestenkové. Zmenu zaviedli nemecké železnice Deutsche Bahn, podľa ČD očakávajú vyšší záujem o cestovanie súvisiace s futbalovými majstrovstvami Európy.

Trh s novými autami na Slovensku v prvom štvrťroku medziročne stúpol o necelých šesť percent, ukázali údaje Zväzu automobilového priemyslu. Pozíciu jednotky si upevnila Škoda s podielom 21,85 percenta.

SaS spustila petíciu na ochranu druhého dôchodkového piliera pre obavu zo zásahu vlády. Premiér Robert Fico v posledných dňoch opakovane hovoril o používaní súkromných úspor na verejné investície.

ZMOS kritizuje ministerstvo kultúry za neriešenie pravidelných dotácií na obnovu pamiatok, minuloročné žiadosti komisia doteraz ani len neposúdila. „Vzhľadom na alarmujúci stav financií v rozpočtoch samospráv je pre nás neakceptovateľné, aby rezort kultúry ignoroval žiadosti samospráv a nevenoval sa vyhodnocovaniu projektov,“ odkazuje.

Podpora elektromobility v Nemecku klesla. V prieskume pre akadémiu technických vied 17 % respondentov uviedlo, že by zvažovalo kúpu elektromobilu ako svojho ďalšieho vozidla. V roku 2021 ich bolo 24 %.

Je na Hlase, či chce mať spokojného alebo menej spokojného koaličného partnera, hovorí poslanec SNS Roman Michelko o možnom prerozdelení postov v koalícii. „Dá sa žiť aj s menej spokojným, ale je to ťažšie vládnutie,“ dodáva. Strany po eurovoľbách čakajú rokovania.

Rozhodovanie vo Fonde na podporu umenia by malo ostať na odborníkoch, kritizovaný návrh SNS koalícia zmiernila. Hlasuje sa už zajtra. Fond by mal tiež dostať o 10 miliónov viac, silnejšie zastúpenie získajú regióny. „Ak sa táto dohoda naplní, bude ukážkou toho, že napriek všetkým koalično-opozičným rozdielom aspoň občas dokážeme nájsť spoločnú reč,“ hovorí Zora Jaurová z PS.

Philips v USA zaplatí 1,1 miliardy dolárov za urovnanie žalôb súvisiacich so stiahnutím dýchacích prístrojov z trhu. Dohodnutá suma je výrazne nižšia, ako sa čakalo. Akcie podniku reagovali rastom o viac ako tretinu na dvojročné maximum.

Francúzskeho herca Gérarda Depardieua zadržali v súvislosti s obvinením zo sexuálneho napadnutia dvoch žien počas nakrúcania filmov v rokoch 2014 a 2021. Vo väzbe je od dnešného rána.

Na Slovensku mi chýba aj kritické myslenie, hovorí Juraj Hubinský, ktorý už roky žije v Austrálii. „Nepáči sa mi, že na Slovensku ľudia uveria čomukoľvek a neoveria si to. Tu deti od malička učia sa rozhodovať. Už 10-ročných sa pýtajú, ktorá politická strana sa im páči, lebo nemajú voliť politikov len preto, lebo ich volia ich rodičia. Ty si samostatná bytosť, ty sa rozhodni.“

Poľskí farmári ukončili blokádu hraničných priechodov s Ukrajinou, oznámila ukrajinská pohraničná stráž. Takýmto spôsobom mesiace protestovali proti dovozu poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny a proti klimatickej politike EÚ.

Slovensko podľa Tibora Gašpara zaznamenalo od začiatku roka nárast nelegálnej migrácie z Ukrajiny o 82 %. Ide o asi tristo ľudí. Poslanec Smeru to povedal na rokovaní bezpečnostných a obranných parlamentných výborov V4 v Prahe. Podľa neho sa tak deje v reakcii zmenu mobilizačného zákona.

Ruský špión Bohuš Garbár nakoniec pôjde na rok a pol do väzenia. Vlani dostal podmienku a peňažný trest 15-tisíc eur. Špecializovaný súd teraz nevyhovel jeho žiadosti o odpustenie platenia.

Španielsky premiér Pedro Sánchez zostáva na čele vlády. Minulý týždeň uviedol, že zvažuje rezignáciu v súvislosti s vyšetrovaním možného konfliktu záujmov svojej manželky. Podľa premiéra sa ničoho nedopustila a vyšetrovaniu čelí len preto, že je jeho ženou.

Najmenej 42 ľudí zahynulo na juhu Kene, kde sa po silných dažďoch pretrhla hrádza priehrady v blízkosti mesta Mai Mahiu. Ďalší ľudia sú nezvestní. Vláda varovala, že všetkých päť priehrad na rieke Tana je úplne naplnených a môže dôjsť k preliatiu.

V Afganistane spustili očkovaciu kampaň proti detskej obrne. Úrady Talibanu vyzvali miestnych predstaviteľov a duchovných, aby spolupracovali. „Spolu s našimi partnermi sme odhodlaní odstrániť detskú obrnu z Afganistanu,“ uviedol minister zdravotníctva Kalandár Ibad.

Európske banky, ktoré pôsobia v Rusku, zaplatili vlani do jeho rozpočtu na daniach 800 miliónov eur. To je štvornásobok oproti obdobiu pred ruskou inváziou na Ukrajinu, a to napriek sľubom bánk, že budú minimalizovať aktivity v Rusku.

Problém s obezitou rastie tam, kam prichádza západný štýl stravovania, najnovšie v Ázii a Polynézii, hovorí lekárka a vedkyňa Adela Penesová. Problémom sú ultraspracované potraviny, medzi ktoré radí aj produkty prezentované ako „zdravé alternatívy“ vrátane raňajkových cereálií, ochutených jogurtov, proteínových tyčiniek a dresingov.

Zástupcovia realitných kancelárií podporili chystaný návrh obmedziť verejnosti prístup k dátam z katastra. Zmenu chystá úrad geodézie a katastra, kritici sa obávajú, že by mohla skomplikovať prácu novinárom.

Český predajca leteniek Kiwi.com sa vlani po štyroch stratových rokoch vrátil do zisku, zarobil 1,1 milióna eur. Tržby mu stúpli o pätinu na 293 miliónov eur. Ťažil z rastúceho záujmu o cestovanie.

Čínsky prezident Si Ťin-pching navštívi v čase od 5. do 10. mája Francúzsko, Srbsko a Maďarsko. V Paríži sa bude s Emmanuelom Macronom diskutovať aj o medzinárodných krízach vrátane ruskej vojny na Ukrajine.

Ministerstvo nariadilo Správe slovenských jaskýň prepustiť tretinu zamestnancov, riaditeľ Ján Zuskin to odmietol. „Nenavrhol som ani jedného človeka a zdôvodnil som to tým, že my potrebujeme posilniť a nie uberať zamestnancov. Ak sa štát rozhodne, že niektoré činnosti bude rušiť, z toho vyplynie jasne, ktoré pozície treba zrušiť, prípadne celú štátnu ochranu prírody,“ povedal.

Dalibor Dvorský bol všade, len nie na ľade. Jeden telefonát od zväzu by si zaslúžil, píše Športový newsfilter. Neúčasť v reprezentácii s ním nikto nekomunikoval, bol pritom v Bratislave, kde mal viacero vystúpení v médiách.

V RTVS sa búri len hlučná aktívna menšina, tvrdí poslanec SNS Roman Michelko. „Málokto chce byť za kolaboranta, mnohí ľudia, ktorí výzvu proti rušeniu inštitúcie podpísali, nie sú o tom hlboko presvedčení,“ hovorí predseda kultúrneho výboru v rozhovore. V RTVS je podľa neho jediná diskusná relácia širšieho formátu, ktorá má atribúty verejnoprávnosti – Do kríža.

ČSOB predala viac ako storočnú budovu v centre Bratislavy, kde v minulosti sídlila OTP Banka. Kupujúcimi sú slovenská Pannonia Group a rakúska IPD, po rekonštrukcii tam chcú okrem iného ponúkať kancelárie na prenájom.

Bývalé sídlo OTP Banky a ČSOB na Štúrovej ulici v Bratislave. Foto - N

Združenie výrobcov áut ACEA varuje pred hroziacim nedostatkom nabíjacích staníc pre elektromobily v EÚ. Uviedlo, že predaj elektroáut v rokoch 2017 až 2023 rástol trikrát rýchlejšie ako počet novoinštalovaných verejných nabíjacích staníc.

Nemeckých politikov pobúrila víkendová demonštrácia radikálnych moslimov v Hamburgu, na ktorej požadovali zriadenie kalifátu. Ministerka vnútra Nancy Faeserová reagovala, že kto žiada kalifát, je v Nemecku na zlej adrese. Poslanec opozičnej CDU Christoph Ploss vyzval na rýchly zakáz zoskupenia Moslim Interaktiv.

Firemný newsfilter: Slovan ďalej prerába, no Trnava ryžuje, Křetínský má nový 13-miliardový biznis a Košice sa už asi dočkali IKEY

  • Trnavský Spartak na európskych pohároch výborne zarobil
  • IKEA si možno začala plánovať svoj košický obchod
  • Proxenta si účtovníctvo vylepšila iba vnútornými finančnými operáciami

Nálada v slovenskej ekonomike stúpla tento mesiac najvyššie od mája 2022. Zlepšili sa všetky zložky ukazovateľa okrem služieb. Najvýraznejšie sa zvýšila dôvera v priemysle, ktorý má v indikátore najväčšiu váhu.

Psychologická poradňa: Konflikty medzi malými súrodencami sú bežné. Ak dôjde k potýčkam, psychologička Jana Ashford radí, aby boli rodičia čo najpokojnejší. „Nemá veľmi zmysel hľadať, kto začal, kto je na vine, toto sa často nepodarí dobre vyriešiť a končí sa to väčšou nespokojnosťou na všetkých stranách,“ hovorí.

Začnime hovoriť o tom, čo ďalej s prokuratúrou, jeden človek nemôže mať takúto moc, odkazujú prokurátori. Prečítajte si prepis diskusie s Matúšom Harkabusom, Ladislavom Masárom a Michalom Šúrekom na festivale Pucung. „Ak chce obvinený alebo podozrivý robiť problémy a proces zmariť, má v rukách takú batériu munície, akú nemá nikde v Európe.“

Pesnička dňa: As It Was. Medzinárodný deň tanca pripomíname videoklipom Harryho Stylesa v choreografii Yoanna Bourgeoisa a v réžii ukrajinskej filmárky Tanu Muiňovej. Video vzniklo v Londýne v deň začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Ešte aj Mečiar bol väčší štátnik ako Fico, spomína Ivan Mikloš na vstup Slovenska do EÚ. Mečiar pred referendom kampaňoval za Úniu, Fico oblepil krajinu plagátmi: „Do Európskej únie! Ale nie s holými zadkami…“ „Keď sa ľudia prvého mája zobudia a budeme v EÚ, tak sa nič nestane. Nebude ani modrejšia obloha, nebude nič lacnejšie a nebude ani nič lepšie,“ tvrdil krátko pred vstupom.

Väčšina Nemcov si myslí, že krajina by mala zvýšiť výdavky na obranu v zmenenej bezpečnostnej situácii. Podľa prieskumu inštitútu Foru súhlasí so značným zvýšením 68 % opýtaných, zatiaľ čo 29 % je proti.