Denník N

Články

Minúta po minúte

  • Rusi rozpútali nové boje na severe Ukrajiny neďaleko Charkiva
  • Slovensko - Nemecko 0:0 po I. tretine na MS v hokeji

Blogy

Vyber redakcie

Najčítanejšie za 7 dní

Najnovšie

Slovenskí hokejisti remizujú 0:0 s Nemcami po I. tretine zápasu na MS v hokeji. Oba tímy nastrelili žŕdku, na našej strane Tatar. Slováci vyhrali na strely 8:6.

Trumpov exporadca Steve Bannon neuspel s odvolaním v kauze pohŕdania Kongresom. Súd mu potvrdil štvormesačný trest väzenia. Bannon odmietol vypovedať pred kongresmanmi, ktorí vyšetrovali vpád Trumpových fanúšikov do Kapitolu v roku 2020.

Banky na Slovensku úročia termínované vklady štedrejšie, ako je bežné vo väčšine krajín eurozóny, a od konca minulého roka sa rozdiel zväčšuje. Na jednoročných vkladoch si ľudia v marci ukladali peniaze v priemere za 3,5 percenta.

V parlamente sa skončila rozprava k odvolávaniu ministerky Martiny Šimkovičovej. V jej závere vystúpil Roman Michelko (SNS), ironizoval výhrady opozície voči ministerke a pohrozil tým, ktorí by chceli protestovať proti zmenám vo Fonde na podporu umenia.

Ministerstvo financií tvrdí, že nové výdavkové limity nemožno porovnávať s doterajšími. Dôvodom je, že po novom sú vypočítané inou metodikou a zohľadňujú napríklad aj vplyv výdavkov samospráv.

V deň, keď prezidentka Zuzana Čaputová prišla na svoju poslednú cestu do Kyjiva, zneli mestom sirény a Rusi sa na východe Ukrajiny pokúsili otvoriť nový front. „Pani prezidentka bola vždy vernou podporovateľkou našej obrany proti ruskému teroru,“ povedal Volodymyr Zelenskyj.

Zuzana Čaputová a Volodymyr Zelenskyj. Foto N - Vladimír Šimíček

Vývoz osobných áut z Číny v apríli stúpol na nový rekord, medziročne sa zvýšil o 38 % na 417-tisíc kusov. Čínske automobilky sa pomocou exportu snažia kompenzovať slabý dopyt na domácom trhu.

Začal sa zápas Slovensko – Nemecko na MS v hokeji v Ostrave. V pražskej skupine hrá Švajčiarsko proti Nórsku, domáci hrajú od 20.20 h proti Fínom. V Ostrave hrajú večer Švédi proti Američanom.

Dve vyše 80-ročné aktivistky v Londýne kladivom poškodili vitrínu, v ktorej vystavujú Magnu Chartu. Ženy, ktoré zadržala polícia, vyhlásili, že chceli upozorniť na klimatické zmeny. Jeden z najvýznamnejších dokumentov britskej histórie zostal nepoškodený. (ap)

Putinovi stáli za chrbtom dôstojníci z mäsiarskych jednotiek. Rusi vo štvrtok oslavovali víťazstvo v druhej svetovej vojne. Pre zmilitarizovanú krajinu žijúcu hlboko v minulosti ide o najväčší sviatok. Zaujímavý bol výber ľudí, ktorí sa objavili v blízkosti Putina počas jeho prejavu. Okrem veteránov sa podarilo identifikovať dvoch dôstojníkov z jednotiek, ktoré bojujú na Ukrajine. Obe sa dopustili vojnových zločinov.

NAKA už nebude riešiť korupciu ani organizovaný zločin, upozornila Nadácia Zastavme korupciu, ktorá získala pripravovaný interný príkaz polície. Ten podľa nadácie potvrdil zásadné organizačné zmeny. V rámci polície majú takisto vzniknúť popri NAKA ďalšie dva nové úrady.

Pri práci s rómskou komunitou je dôležitá prítomnosť, hovorí komunitná pracovníčka Marie Oláhová. „Vždy keď sa stretlo pokope viacero rómskych detí, prišli policajti.“ (čierna labuť)

V prvom zápase Slovenska na hokejových MS nastúpi v bráne Stanislav Škorvánek, v zostave na duel s Nemeckom nechýba ani Miloš Kelemen. Juraj Slafkovský hrá v prvom útoku s Marekom Hrivíkom a Petrom Cehlárikom. Duel sa začína o 16.20 h, vysiela ho Joj.

Zuzana Čaputová dostala v Kyjive najvyššie ukrajinské štátne vyznamenanie Rad Jaroslava Múdreho 1. stupňa. Ukrajinskému prezidentovi zasa udelila slovenské štátne vyznamenanie Rad Bieleho dvojkríža 1. triedy.

Pápež František vyzval politikov, aby tvorili politiky na podporu pôrodnosti. Urgoval ich, aby sa snažili vyrovnať so starnúcou populáciou. Európa sa podľa neho mení na starý, unavený a rezignovaný kontinent.

Automobilka Jaguar Land Rover za rok do marca vykázala najvyšší zisk od roku 2015, dosiahol 2,2 miliardy libier. Výsledky potiahol dopyt po jej luxusných vozidlách na čele s modelmi Range Rover a Defender.

Je veľa dôvodov na to, aby Martinu Šimkovičovú odvolali, vyhlásil Alojz Hlina (SaS). „Budem hlasovať za odvolanie, lebo si myslím, že Slovensko má na viac,“ povedal v rozprave a dodal, že minister kultúry by mal byť pre všetkých Slovákov, nielen pre vybranú časť.

Mala som šťastie na slobodu v médiách. Vláda nemá mandát rušiť ju, píše Veronika Cifrová Ostrihoňová z PS. „Nechápu, že verejnoprávny rozhlas a televízia nepatria žiadnej vláde.“

Vývoj bojov (806. deň): Dnes sa možno začala druhá bitka o Charkiv, Rusi od rána útočia na novom fronte. Na severe Ukrajiny sa rozpútali nové boje. Mesto sa na jar 2022 ubránilo veľkému útoku hneď na začiatku invázie. Vtedy bolo cieľom Rusov mesto dobyť a ovládnuť. Aký je ich plán dnes, sa ešte iba ukáže.

Honda za rok do marca zvýšila čistý zisk o 70 % na rekordných 6,6 miliardy eur. Prispel k tomu silný predaj hybridov a slabší kurz japonského jenu, ktorý po prepočte zvyšuje hodnotu zahraničných príjmov.

Redaktori Denníka N odhadujú, že Craig Ramsay po skončení MS oznámi, že to bol jeho posledný šampionát. Hovoria tiež, že sú najviac zvedaví na reprezentačný debut Martina Pospíšila a predpokladajú, že Juraj Slafkovský môže nazbierať aj dvojciferný počet bodov.

V Petrohrade spadol z mosta do rieky autobus. Zomreli traja ľudia, ďalší šiesti skončili v nemocnici. V autobuse cestovalo asi 20 ľudí. Na križovatke ostro odbočil na most, kde narazil do auta, pričom prerazil mostnú bariéru.

Martina Šimkovičová počas rozpravy k jej odvolávaniu dostala podporu od SNS a Smeru, poslanci Hlasu na schôdzi nie sú. Ministerka kultúry sa prvýkrát pred poslancov postavila až po troch hodinách. Kritizovala opozíciu, že klame ľudí v uliciach a rozdúchava v spoločnosti nenávisť.

Ukrajina očakáva prvú dodávku stíhačiek F-16 v júni alebo júli. Svoje lietadlá na pomoc proti ruskej agresii sľúbili Ukrajine dodať Belgicko, Holandsko, Dánsko a Nórsko.

Vo Varšave protestujú farmári proti klimatickej politike EÚ, podľa odhadov sa na akcii zúčastňuje 25- až 30-tisíc ľudí. Protest prišli podporiť aj politici opozičnej strany PiS aj zástupcovia krajnej pravice.

Danglár: Náhoda

Ku kanadskej hokejovej reprezentácii sa na MS v Česku pridá útočník John Tavares. Kapitán Toronta by mal prísť ešte dnes a môže nastúpiť už v sobotu proti Veľkej Británii.

Letecká skupina IAG v 1. štvrťroku zvýšila prevádzkový zisk na 68 miliónov eur z deviatich miliónov pred rokom. Výsledky podporil rastúci dopyt počas Veľkej noci. IAG vlastní aerolínie British Airways, Iberia, Aer Lingus a Vueling.

V Martine v časti Košúty chce severoslovenský developer Odeko postaviť 168 bytov za 12 miliónov eur. Doteraz bol aktívny iba v Žiline, Ružomberku, Kysuckom Novom Meste a Liptovskom Mikuláši, kde postavil či rozbehol výstavbu celkovo 360 bytov a pripravil takmer 90 pozemkov pre rodinné domy.

Národný park Muránska planina upravil prístup k populárnemu sysľovisku Biele vody. Od parkoviska v obci sa naň dostanete novým turistickým chodníkom alebo vláčikom, ktorý je zadarmo.

Volodymyr Zelenskyj sa poďakoval Zuzane Čaputovej na jej rozlúčkovej ceste v Kyjive za jej silnú morálnu podporu. Obidvaja na spoločnej tlačovej konferencii ocenili slovenskú zbierku na muníciu pre Ukrajinu, ktorá presiahla štyri milióny eur.

Mesto Bratislava naďalej verí, že električky začnú po novej trati v Petržalke premávať do konca tohto roka. Zhotoviteľ sa nedávno zaviazal dostavať úsek Jungmannova – Janíkov dvor do 15. decembra tak, aby po ňom mohla jazdiť električka.

Izraelské tanky obkľúčili východnú časť Rafahu na juhu Pásma Gazy. Vo východnej a severovýchodnej časti mesta sa podľa svedkov takmer nepretržite ozývajú explózie a streľba a pokračujú intenzívne boje medzi Izraelom a Hamasom.

Nie je to fáma. Chemtrails existujú, píše sarkasticky v komentári Ivan Štulajter. „Niektorí občania a občianky vo vládnej koalícii sú popráškovaní škodlivými chemickými látkami. Iba tak sa dá vysvetliť, aké hlúpe reči vedú a čo stvárajú.“

Medziročná inflácia v Maďarsku v apríli stúpla na 3,7 % z marcového viac ako trojročného minima 3,6 %. Ide o prvý nárast za pätnásť mesiacov, údaje sú prevažne v súlade s očakávaniami analytikov.

Nech je tu Craig Ramsay aj ďalších 10 rokov, ale kto po ňom? pýta sa Dominik Graňák, rekordér v počte reprezentačných štartov. „Mne sa jeho asistenti, často moji bývalí spoluhráči, zdajú stále mladí, hoci to nie je úplne pravda,“ hovorí.

Pokoj a konštruktívna práca sú pre vás asi neznámy pojem, prihovorila sa opozícii Martina Šimkovičová. Ministerka kritizuje poslancov, že klamú ľudí na uliciach a rozdúchavajú v spoločnosti nenávisť, a kritizuje aj súkromné médiá či RTVS, ktoré podľa nej publikujú len jeden názor a podliehajú „gender ideológii“.

KDH využilo prieskum inkasnej firmy Intrum na kritiku vlády. Podľa sondy si je väčšina ľudí na Slovensku istých, že zvláda plniť svoje účty, no zhruba polovica zvažuje bočné príjmy alebo šetrí na výdavkoch pre potešenie. Podľa kresťanských demokratov prieskum ukázal, že väčšina Slovákov živorí.

Rusi útočia na severe Charkivskej oblasti a pokúšajú sa prelomiť obranu v pohraničí, Ukrajina posiela do mesta Vovčansk a okolia posily. Ukrajinské úrady vyhlásili, že útokom zatiaľ odolávajú, no anonymný ukrajinský zdroj tvrdí, že Rusi už postúpili kilometer za hranice.

Po viac ako troch hodinách svojho odvolávania vystúpila pred poslancov ministerka kultúry Martina Šimkovičová (SNS). Tvrdí, že vláda ani rezort kultúry tu nie sú na to, aby plnili vízie a program opozície.

Za schránkovou firmou Djerelo, ktorá uzavrela zmluvu so štátnou Vodohospodárskou výstavbou, sú ukrajinskí podnikatelia. Chcú nakupovať elektrinu na Slovensku a posielať ju na bombardovanú Ukrajinu. Pozadie firmy je však stále nejasné.

Česko odovzdalo Ukrajine prvý letecký simulátor pre výcvik pilotov F-16. Prvé reálne stroje by na Ukrajinu mali zo západných krajín priniesť v nasledujúcich mesiacoch.

Prezidentka Zuzana Čaputová si na rozlúčkovej návšteve Ukrajiny uctila pamiatku 118 obetí bojov pri obci Moščun. Boje, ktoré sa v danej oblasti odohrali v prvých dňoch ruskej agresie, sa považujú za zlomový moment pre obranu Kyjiva.

Denník N organizuje 27. mája eurodebatu lídrov kandidátiek PS, KDH a SaS. Ľudovít Ódor, Miriam Lexmann a Richard Sulík budú diskutovať o európskej politike, práve veta, ale aj o tom, či má Brusel zasahovať proti deštrukcii právneho štátu na Slovensku. Moderuje reportér Dušan Mikušovič, lístky sú už v predaji.

Legendárna komédia Miloša Formana Hoří, má panenko patrí medzi najobľúbenejšie filmy hollywoodskej herečky Emmy Stone. Aj tento film z roku 1967 sa už dnes dá pozrieť na Netflixe. Štefan Bugan vo svojom výbere tipov píše, prečo sa k nemu oplatí vrátiť.

Drvivú väčšinu ziskov zo zmrazených ruských aktív poskytne Európska únia Ukrajine na nákup munície. Tento týždeň sa na tom dohodli veľvyslanci členských krajín, budúcu stredu by to mali odhlasovať aj ministri.

Analytici očakávajú, že v druhom polroku tohto roka by už slovenský priemysel mohol ťažiť z globálneho oživenia. Rast však bude podľa ekonóma Ľubomíra Koršňáka pomerne tlmený a zostane výrazne pod dlhodobým priemerom.

Michal Šimečka povedal, že Martina Šimkovičová je suverénne najhoršou ministerkou kultúry. Neverejne to podľa neho hovoria aj poslanci Hlasu. „Ničí slovenskú kultúru, ľudí, ktorí v nej pracujú, a aj inštitúcie, ktoré sú jej súčasťou,“ vraví predseda PS.

Ukrajinská armáda môže mobilizovať 10- až 20-tisíc väzňov, povedal minister spravodlivosti Denys Maľuska. Zákon, ktorý tento týždeň prijal parlament, zakazuje mobilizovať odsúdených za závažné zločiny, ako sú vraždy alebo znásilnenie.

Obchvat Svidníka v sobotu na päť hodín uzavrú, dôvodom sú geodetické merania. Obchádzka povedie podľa polície cestou prvej triedy, ktorá prechádza priamo cez okresné mesto.