Denník N

Články

Blogy

Vyber redakcie

Najčítanejšie za 7 dní

Najnovšie

Hlavné letisko na Haiti obnovilo po troch mesiacoch prevádzku. Úrady ho začiatkom marca uzavreli kvôli násiliu gangov. Očakáva sa, že znovuotvorenie letiska pomôže zmierniť kritický nedostatok liekov a ďalších základných životných potrieb, pretože hlavný námorný prístav je stále ochromený násilím a nestabilitou v krajine.

V Drážďanoch si zásah blesku vyžiadal 10 zranených, dvoch z nich museli záchranári oživovať. Celkovo štyria zranení sú v ohrození života. Blesk zasiahol trávnatú oblasť pri rieke Labe neďaleko centra nemeckého mesta. (dpa)

 

Volodymyr Zelenskyj povedal, že Západu trvá príliš dlho, kým prijme kľúčové rozhodnutia o vojenskej podpore pre Ukrajinu. „Každé rozhodnutie, ku ktorému my a neskôr všetci spoločne dospejeme, sa oneskorí približne o jeden rok,“ vyhlásil.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu kritizoval žiadosť prokurátora Medzinárodného trestného súdu o vydanie zatykača na jeho osobu a na ministra obrany Joava Galanta. Povedal, že žiadosť je absurdná a hanebná a predstavuje útok proti celému Izraelu.

Vladimir Putin a Si Ťin-Pching sa objímajú, ale ešte nebozkávajú, všíma si po Putinovej návšteve Číny agentúra Reuters. Títo lídri si nie sú rovní – Moskva dnes potrebuje Peking oveľa viac ako naopak.

Probiotiká na mieru neexistujú, vraví mikrobiologička Monika Cahová. V rozhovore radí, ako si zlepšiť stav čriev aj komu pomôže fekálna transplantácia.

Monika Cahová. Foto - Ludvík Hradilek/Deník N

Moskovský súd udelil pokutu v prepočte 500 eur za diskreditáciu ruskej armády mužovi, ktorý si nafarbil vlasy. 25-ročný Stas Netesov mal zafarbené žltou, modrou a zelenou farbou, pričom prvé dve menované sú zároveň farby ukrajinskej vlajky.

Joe Biden vyhlásil, že návrh prokurátora Medzinárodného trestného súdu na vydanie zatykačov na izraelských politikov je nehorázny. Podľa šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena môže krok ohroziť snahy o dosiahnutie prímeria vo vojne Izraela s Hamasom.

Nákladnú loď, ktorá zničila most v Baltimore, sa po takmer dvoch mesiacoch podarilo premiestniť z plavebného kanála. Naspäť do prístavu ju dopravila skupina remorkérov. Loď zostala po marcovej havárii stáť pri zvyšku jedného z pilierov mosta.

V Moskve sa dnes konal súdny proces s divadelníčkami Jevgenijou Berkovičovou a Svetlanou Petrijčukovou, ktoré obvinili z ospravedlňovania terorizmu v ocenenej hre „Finist, statočný sokol“. Prípad poukazuje na klesajúcu umeleckú slobodu v Rusku.

Cena medi na londýnskej burze kovov v pondelok vystúpila na nový rekord, ropa na smrť iránskeho prezidenta Raísího nereagovala, ukazuje Graf dňa. Medi pomáhajú očakávania, že prechod na zelenú ekonomiku a rozmach umelej inteligencie povedú k výraznému zvýšeniu dopytu. Výmena iránskeho svetského lídra podľa analytikov nebude mať na trh vplyv.

Vladimir Putin menoval do pozície námestníka ministra obrany Olega Savelieva, ktorý v minulosti pôsobil ako zástupca ministra hospodárstva. Ide o ďalšiu známku Putinovej snahy zlepšiť fungovanie vojnovej ekonomiky.

Izraelská armáda odhaduje, že z celého Rafahu sa za posledné dva týždne evakuovalo približne 950-tisíc Palestínčanov, zatiaľ čo jej jednotky operujú iba vo východnej časti tohto mesta na juhu Pásma Gazy pri hraniciach s Egyptom.

Aj PS bude pokračovať v aktívnej a odbornej opozičnej politike, povedal Michal Šimečka v reakcii na rokovanie koaličnej rady. „Naďalej budeme odsudzovať všetky prejavy agresie a usilovať sa o zmenu politickej kultúry na Slovensku, ale zároveň vecne a tvrdo kritizovať všetky vládne návrhy, ktoré by boli pre Slovensko škodlivé.“

Kvôli kontaminovanej krvi sa v Británii v rokoch 1970 – 1991 infikovalo HIV či žltačkou vyše 30-tisíc ľudí. Každý desiaty z nich zomrel a niekoľko vlád aj britský zdravotnícky systém – NHS – sa škandál snažili ututlať, tvrdí vyšetrovacia správa  zverejnená dnes.

Prax ukazuje, že úrok na hypotéku sa dá vyjednávaním s bankou znížiť pri refixácii aj o pol percenta. Výhodou je, ak poznáte aj konkurenčnú ponuku. Prinášame odpovede na otázky, kedy sa dá s bankou dohodnúť nižšia sadzba a čo na to môže vplývať.

Viac ako tretina talianskych tínedžerov chce v budúcnosti emigrovať z krajiny, vyplýva z prieskumu národného štatistického inštitútu. Až tretina mladých má zároveň obavy o svoju budúcnosť. Ide o 5-percentný nárast oproti prieskumu z roku 2021.

Slovinsko už nie je závislé od ruského plynu, potvrdil najväčší dodávateľ plynu – spoločnosť Geoplin. Eurokomisia ešte v piatok kritizovala krajinu za to, že sa naďalej spolieha na ruský plyn dovážaný cez Rakúsko.

Robert Kaliňák hovorí, že Robert Fico teraz potrebuje čas na rekonvalescenciu a pokoj na lôžku, preto obmedzujú návštevy. Potvrdil, že záujem navštíviť premiéra prejavila Zuzana Čaputová aj zahraniční predstavitelia, no nateraz by to podľa Kaliňáka nebolo vhodné.

Hokejisti Švédska vyhrali nad Francúzskom 3:1, na MS nestratili ani bod a bez ohľadu na výsledok zajtrajšieho zápasu so Slovenskom vyhrajú B-skupinu. Briti prehrali s Nórskom 2:5 a vypadli z elitnej kategórie MS.

Kaliňák kritizuje verejnoprávnu RTVS, že po atentáte nedostal pozvanie na rozhovor, kde by mohol informovať o aktuálnej situácii. Kaliňákovi prekáža, že si RTVS pozvala bývalého policajného prezidenta Štefana Hamrana, ktorý aktuálne kandiduje za stranu Demokrati do europarlamentu. Hamran kritizoval postup ochranky.

Dianie na Slovensku je podľa španielskeho denníka El País ako „politický thriller s dramatickým koncom“. BBC si všíma, že polarizácia je u nás taká silná, že už spolu prestali komunikovať aj niektoré rodiny. Zmonitorovali sme, čo píšu reportéri svetových médií, ktorí po streľbe na Roberta Fica prišli na Slovensko.

Autorom uniknutého videa z policajnej stanice s útočníkom na premiéra Roberta Fica je príslušník Úradu pre ochranu ústavných činiteľov Juraj F. Denníku N to potvrdili dva od seba nezávislé zdroje. Hlas tohto príslušníka štátnej ochranky navyše spoznal ďalší zdroj, keď video vysielali v televízii.

Aj najexpresívnejšie prejavy Ľuboša Blahu sú neviditeľné oproti tomu, čo prezentuje druhá strana, okomentoval Robert Kaliňák polarizovanú spoločnosť a výroky politikov po atentáte. Kaliňák hovorí, že opozícia aj médiá propagovali protivládne protesty, opozícia mala o predstaviteľoch koalície hovoriť ako o vrahoch, a tvrdí, že ľudia chceli politikom stavať pred domami šibenice.

Ukrajina uviedla, že jej vojaci zadržiavajú ruský útok v blízkosti Bilohorivky v Luhanskej oblasti. Rusko pritom tvrdí, že obec dobylo. Získanie úplnej kontroly nad Luhanskou oblasťou je pre Kremeľ dlhodobo prioritou. (reuters, tasr)

Je jedným z vyslovených želaní Roberta Fica, že nemôžeme zastať, povedal Robert Kaliňák. Na koaličnej rade sa zhodli, že koalícia predloží zajtra do parlamentu uznesenie, v ktorom zohľadní celú situáciu okolo atentátu na premiéra a aj možné východiská.

Eurovoľby by podľa prieskumu AKO pre Joj24 vyhralo PS pred Smerom a Hlasom. PS by malo štyri mandáty, Smer a Hlas po tri, Republika dva a po jednom by si rozdelili KDH, SaS a SNS. Agentúra prieskum uskutočnila medzi 7. a 14. májom, so zberom dát teda skončila deň pred atentátom na Roberta Fica. Tento zločin tak jeho výsledky neovplyvnil.

Vyhrážky a šírenie nenávisti na sociálnych sieťach zaznamenali poslanci ešte pred atentátom na premiéra. Predsedníčka klubu KDH Martina Holečková hovorí, že už predtým sa stretli predsedovia poslaneckých klubov s podpredsedom parlamentu Petrom Žigom, aby sa dohodli na inštrukciách v prípade hrozieb a nebezpečenstva.

Koaličné strany sa zhodli, že „vláda musí naďalej plniť programové vyhlásenie vlády v tempe, ktoré nastavil Robert Fico“. Uviedla to strana Smer po koaličnej rade, na ktorej strany hodnotili situáciu 5 dní po atentáte na premiéra.

Foto - Smer

Rozbitá prilba Andreja Kudrnu v zápase s Lotyšskom poukazuje na príbehy neospevovaných hokejových hrdinov, ktorých obetavosť môže byť v zápasoch kľúčová. „Takéto momenty stmelia kolektív, vnesie to do tímu veľkú inšpiráciu,“ vyzdvihol Kudrnu spoluhráč Martin Faško-Rudáš.

Austrálske univerzity stupňujú tlak na študentských aktivistov, ktorí pokračujú v propalestínskych protestoch v kampusoch. Queenslandská univerzita napríklad varovala študentov, že za skandovanie hesiel ako „von, von, Izrael von“ alebo používanie slova „intifáda“, ktoré označuje palestínske povstania, môžu byť potrestaní.

Na rokovaní koaličnej rady bol aj novozvolený prezident Peter Pellegrini, ktorý je ešte stále predsedom Hlasu. Za Hlas boli na rade aj Peter Žiga a Matúš Šutaj Eštok, za Smer Robert Kaliňák, Tibor Gašpar a Juraj Blanár a za SNS Andrej Danko, Tomáš Taraba a Rudolf Huliak. Vyplýva to zo zverejnených fotografií na Instagrame Šutaja Eštoka.

Pri Charkive Rusi stratili tempo, píše Vývoj bojov. Hovorca ukrajinskej armády oznámil, že jej jednotky ovládajú 60 percent Vovčanska. Rusi definitívne ovládli aj neďalekú Burhuvatku a ďalej na západ sa tlačili smerom k dôležitej obci Lypci. Celkovo sa však dá povedať, že v Charkivskej oblasti Rusi prestali postupovať.

SNS chce zatlačiť na satirickú stránku Zomri, extrémista Bombic zverejnil fotku dieťaťa údajného admina. Atentát na Roberta Fica využili politici SNS na to, aby začali hovoriť o ukončení fungovania stránky v jej súčasnej podobe. Andrej Danko ju označuje za extrémistickú, nepriamo ju dokonca spája so streľbou na premiéra.

V utorok o 10.00 sa uskutoční poslanecké grémium a po ňom bude pokračovať schôdza parlamentu, potvrdila kancelária Národnej rady. Parlament by mal pokračovať v schôdzi o rušení RTVS, ktorú prerušili v stredu po atentáte na Roberta Fica.

Shooty: Informovanosť

Ekologickí aktivisti zvažujú právne kroky proti plánovanému rozšíreniu fabriky Tesly v Nemecku, ktoré minulý týždeň schválila obec Grünheide. Projekt predpokladá vyrúbanie menšej časti lesa, ako sa plánovalo.

Päť dní po atentáte na premiéra Roberta Fica sa politický život vracia do stavu ako pred ním. Dnes rokuje koaličná rada, kde sa mali Smer, Hlas a SNS dohodnúť, ako budú vyzerať ďalšie dni. V utorok by mal začať rokovať parlament. SaS obnovuje kampaň a politici si posielajú odkazy na sieťach.

Slovenská politika je mimoriadne jedovatá, zaplavená divokými konšpiračnými teóriami a žlčou, píše zo Slovenska reportér New York Times. Podľa respondentov amerických novín Slovensko smeruje k tomu, aby bolo opäť „čiernou dierou Európy“.

V pondelok 27. mája o 18:00 uvedieme v kníhkupectve Artforum knihu Cesta (z) mesta. Venuje sa fenoménu suburbanizácie, ktorý sa Bratislavy intenzívne týka. Hosťami diskusie budú: hlavný architekt Bratislavy Juraj Šujan, hlavný stratég mesta Ján Mazúr a autori knihy Martin Šveda, Ján Výbošťok a Daniel Gurňák.

Prezidentka sa dnes stretla s podpredsedom vlády Robertom Kaliňákom, ktorý ju informoval o zdravotnom stave premiéra Roberta Fica. „Som rada, že sa jeho zdravotný stav zlepšuje, a úprimne mu želám skoré uzdravenie,“ napísala.

USA sú proti globálnej dani z bohatstva pre miliardárov, uviedla americká ministerka financií Janet Yellenová. Odmietla návrh Brazílie, Francúzska a ďalších krajín, ktoré vyzvali skupinu G20 na koordinovaný postup v tejto otázke.

Fico po Kuciakovi a novinári po atentáte na Fica – v čom je rozdiel, píše v komentári Matúš Kostolný. „Keď sme písali o Súmraku, Búrke, Víchrici, Očistci, Mýtniku, Dobytkárovi či Gorile, nepísali sme o klebetách či našich výmysloch, ale o reálnych kauzách. Písať o nich neznamená rozoštvávať spoločnosť, ale odhaľovať temné pozadie politiky.“

Český premiér Petr Fiala kritizuje hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu za jeho návrh vydať zatykač na izraelských lídrov. Považuje ho za „desivý a celkom neprijateľný“.

V apríli poberalo príspevok k zvýšenej splátke hypotéky menej ako osemtisíc ľudí. Od júna sa pomoc rozšíri. Nárok získajú aj tí, ktorí hypotéku v minulosti refinancovali. O spätný príspevok musia požiadať do konca júla.

Pre väčšinu okresov na Slovensku okrem západu krajiny platia poobede výstrahy pred búrkami aj povodňami.

Zdroj: shmú

V roku 2026 by zamestnanec nemal pracovať za nižšiu mzdu ako 920 eur, navrhuje ministerstvo práce. Zmena má byť súčasťou novely zákona o minimálnej mzde, o ktorej dnes rokovala tripartita. Zmeniť by sa mal zákonný automat, podľa ktorého by mala byť najnižšia mzda 60 percent z priemernej mzdy.

Moskovský odvolací súd potvrdil 27 rokov väzenia pre Dariu Trepovovú za podiel na atentáte, ktorého obeťou sa stal provojnový bloger známy pod pseudonymom Vladlen Tatarskij.

Vrcholní predstavitelia Izraela aj hnutia Hamas kritizovali rozhodnutie prokurátora ICC podať žiadosť o zatykač na viacerých členov ich najvyššieho politického vedenia vrátane premiéra Izraela Netanjahua a šéfa Hamasu Haníju.

Najväčší americký reťazec reštaurácií zameraných na plody mora Red Lobster vyhlásil bankrot. Požiadal o súdnu ochranu pred veriteľmi, aby sa mohol ozdraviť.