Denník N

Články

Blogy

Vyber redakcie

Najčítanejšie za 7 dní

Najnovšie

Izrael sľúbil, že otvorí hraničný priechod Kerem Šalom pre humanitárnu pomoc pre Palestínčanov v Pásme Gazy. Oznámil to Biely dom po tom, čo spolu hovorili Joe Biden a Benjamin Netanjahu. Biden zopakoval svoje výhrady k potenciálnemu izraelskému útoku na Rafáh. (white house)

Najväčšia nemecká opozičná strana CDU si za svojho predsedu znova zvolila Friedricha Merza. 68-ročný politik získal na zjazde strany takmer 90 % hlasov, mohol by sa stať budúcim kancelárom. (zeit)

Peter Pellegrini vyrátal, že na prezidentskú kampaň dal menej než Ivan Korčok. Vo výdavkoch má však diery, tvrdí mimovládka Transparency International Slovensko. Pripravujú naňho podnet pre prekročenie zákonného limitu. Od rezortu vnútra bude závisieť, ako podnet posúdi. Nástup Pellegriniho do prezidentskej funkcie to neovplyvní.

Hoci deficit bol vlani nižší než v schválenom rozpočte, z dlhodobého pohľadu sa zdravie verejných financií zhoršilo, ukazuje Graf dňa. Ukazovateľ ich dlhodobej udržateľnosti, ktorý vyjadruje sumu potrebnú trvalo ušetriť, je najvyšší od roku 2011, keď sa Európa ešte potýkala s následkami veľkej finančnej krízy.

Mojím vzorom nie je mladý Orbán, ale pápež Ján Pavol II., vraví v rozhovore nový Orbánov vyzývateľ Péter Magyar. Súčasný maďarský premiér by sa podľa neho už mal pobrať do politického dôchodku.

Péter Magyar. Foto - András Á. Cséfalvay

Slovensko v posledných dňoch konalo v prospech portálu Voice of Europe, ktorý za peniaze z Kremľa šíril proruskú propagandu. Naša vláda blokovala český návrh zaradiť portál na sankčný zoznam a Artem Marčevskyj, ktorý portál riadil a utiekol na Slovensko, tu dostal dočasné útočisko.

Robert Fico, ktorý zdedil najväčšiu časť voličskej bázy Vladimíra Mečiara, najprv úspešne nadviazal na historickú hungarofóbiu, píše Juraj Buzalka. „V predvolebnej kampani v roku 2023 už orbánovský a ficovský politický cirkus preukazoval vzájomnú úctu a podporu.“

Môže sa stať, že vám banka neprehodnotí úrok na hypotéku, ani keď to prídete skúsiť do pobočky banky. Dôvodom môžu byť napríklad omeškania na splátkach alebo to, že nevyužívate jej niektoré produkty a služby, hovorí v ankete hypotekárny špecialista Martin Vacho.

Shooty: Multigeneračný vládca

Štáty EÚ na čele s Českom vyzvú Európsku komisiu, aby presunula migračné riadenie mimo Európy. Podľa návrhu by celá Únia mohla prejsť na externalizačný model, ktorý funguje medzi Talianskom a Albánskom. List už podporilo niekoľko krajín vrátane Holandska či Pobaltia. (euractiv)

Ambulantná pohotovosť pre deti sa od júla môže skrátiť do 20.00 h. Ministerka Zuzana Dolinková v utorok parlamentu predloží pozmeňujúci návrh, ešte v ten deň ho môžu aj schváliť. Poplatky sa meniť nebudú. V júli a v novembri sa skončia pohotovosti v 15 mestách.

Študenti na troch univerzitách v Belgicku a Holandsku začali ich okupáciu na protest proti vojne v Pásme Gazy a ekonomickým a akademickým vzťahom týchto vzdelávacích inštitúcií s Izraelom.

Ministerstvo životného prostredia predloží pozmeňujúci návrh k zákonu, ktorý umožní jednoduchší výrub. Štátna ochrana prírody sa bude môcť vyjadriť, či je na danom území biotop, ktorý treba chrániť. „Budú mať na to 15 dní, pôjde to mimo správneho konania, ak sa nevyjadria, bude sa to považovať za pozitívne stanovisko,“ povedal Tomáš Taraba.

Firmy majú záujem o nové dotácie na zamestnanie absolventov, vznik pracovných miest brzdí byrokracia pri schvaľovaní žiadostí. Na projekt Právo na prvé zamestnanie štát vyčlenil 13 miliónov eur, za čo by sa dalo zamestnať asi 1 600 mladých ľudí.

Sudca varoval Donalda Trumpa, že za ďalšie pohŕdanie by mohol ísť aj do väzenia. Exprezident už desiatykrát porušil príkaz, ktorý mu zakazuje napádať svedkov a ďalšie osoby napojené na trestné konanie. Dostal preto ďalšiu tisícdolárovú pokutu.

ECB tento rok zníži úroky trikrát a k prvej redukcii dôjde v júni, odhaduje guvernér litovskej centrálnej banky Gediminas Šimkus. V rámci ECB patrí do tábora, ktorý presadzuje viac škrtov po zmiernení inflácie v eurozóne.

Majoritný podiel v hokejovom Slovane by mohla od dedičov Rudolfa Hrubého prevziať J&T Real Estate bývalého partnera J&T Petra Korbačku. Rokovania sú vo finálnej fáze, developerská firma ich zatiaľ nechce komentovať.

Steel Arénu v Košiciach obnovia za viac ako 5,7 milióna eur. Svetlík je v havarijnom stave a do haly zateká. Zníži sa aj energetická náročnosť. Ide o najväčšiu investíciu do Steel Arény od jej otvorenia v roku 2006.

Vyjadrenia vládnych politikov sa môžu javiť ako signály zastrašovania sudcov, hovorí odvolaný člen súdnej rady Andrej Majerník. „Dôležité je hlavne to, že neuveriteľným spôsobom systémovo podkopávajú dôveru ľudí v inštitúcie,“ dodáva v rozhovore.

Andrej Majerník. Foto N - Vladimír Šimíček

Vo Fínsku uzavreli najväčší kriminálny prípad v histórii. Heker Aleksanteri Kivimäki citlivými údajmi vydieral tisíce klientov psychoterapeutického centra, no už o dva roky môže byť na slobode. S útokmi začal ešte ako maloletý a pozornosť polície a médií ho nezastavila.

Aktivisti napadli na prokuratúre výstavbu na Malachovských skalkách v Banskej Bystrici. Mesto podľa nich vydalo územné rozhodnutie na stavbu rodinného domu developera Romana Kvasničku v rozpore s územným plánom.

Ak s prácou na živnosť súhlasia obe strany, teda pracovník aj firma, pre úrady môže byť ťažké zabrániť im v tom, hodnotí daňová poradkyňa Renáta Bláhová na základe viacerých súdnych verdiktov. Práca na živnosť je problém vtedy, keď je z donútenia, posudzuje sa však viacero faktorov.

V Rusku zadržali novinárku Nadeždu Kevorkovovú, ktorá sa venuje Blízkemu východu. Podľa jej právnika ide o vyšetrovanie terorizmu pre príspevok na Telegrame o afganskom hnutí Taliban, ktoré je v Rusku klasifikované ako teroristická organizácia.

Ministerstvo kultúry tvrdí, že hodnotiace komisie v programe Obnovme si svoj dom zasadnú v krátkom čase. Meškanie dotácií na historické pamiatky predtým kritizoval ZMOS, opozícia či občianske združenia. V minulosti už v tomto čase boli podpísané zmluvy, peniaze sa musia využiť do konca roka.

Ukrajinská diplomacia vyzvala medzinárodných partnerov, aby neuznávali Putina ako legitímneho prezidenta. V utorok ho čaká inaugurácia po tom, čo v marci získal ďalší šesťročný mandát.

Európska komisia schválila predaj amerického U. S. Steelu japonskej Nippon Steel za 14,9 miliardy dolárov. Uviedla, že obchod napriek politickým tlakom v Spojených štátoch nenarúša konkurenciu.

Železničná trať z Bratislavy do Česka už mala byť zmodernizovaná na 200-kilometrovú rýchlosť. Veľká časť stavby sa však ešte ani nemohla začať, pretože chýbajú potrebné povolenia. Tender vypísali ešte v roku 2017.

Väčšina ľudí nevie, ako smútiť a hnevať sa vo chvíli, keď sa dozvedia, že sú vážne chorí, vraví psychológ Ján Grossmann. Najmä muži podľa neho volia popieranie namiesto prejavovania emócií. „Potom sa dostávajú do bodu, keď už musia vyjsť s pravdu von, ale je už neskoro,“ hovorí v rozhovore o vyrovnávaní sa s chronickým ochorením.

Foto N - Tomáš Benedikovič

UNICEF varoval pred hroziacou katastrofou pre 600-tisíc detí, ktoré sa tiesnia v Rafahu na juhu Pásma Gazy. Detský fond OSN vyzval Izrael, aby zabránil ich násilnému vysídleniu. Izraelská armáda ráno oznámila, že vyzvala na evakuáciu civilistov vo východnej časti Rafahu.

Ruský parlament sprísnil zákon o zahraničných agentoch, takto označení ľudia nebudú mať právo kandidovať vo voľbách a nebudú môcť pôsobiť ani ako volební pozorovatelia.

V centre Banskej Štiavnice sa zrútila časť bývalého evanjelického lýcea. Prednú časť pamiatky v súkromnom vlastníctve len nedávno zrekonštruovali. Prípad rieši aj polícia.

Bývalé evanjelické lýceum v Banskej Štiavnici. Foto - Lukáš Rohárik

Námorný dopravca Maersk varuje pred poklesom prepravných kapacít po útokoch v Červenom mori. Odhaduje, že v 2. štvrťroku môžu znížiť kapacitu medzi Ďalekým východom a severnou Európou až o pätinu.

Vyše 350 zástupcov inštitúcií EÚ, vlád a európskych či ukrajinských zbrojárskych firiem rokuje v Bruseli o posilnení spolupráce v oblasti obranného priemyslu medzi Úniou a Ukrajinou. Na úvod obranného fóra šéf európskej diplomacie Josep Borrell uviedol, že Európa musí vyrábať viac a rýchlejšie.

Čiernohronská železnica po prvý raz vozila ľudí na verejnom podujatí v švajčiarskych električkách. Vlaky jazdili na prelome apríla a mája medzi Hroncom a Chvatimechom napájané dieselovou elektrocentrálou.

Cez víkend padla dedina Archanheľske pri Očeretynom, čím sa Rusi sa opäť priblížili k dôležitej ceste do Pokrovska. Ukrajinskí vojaci ustupovali v dlhom zástupe bez akejkoľvek podpory ťažšej techniky, navyše ich zasiahla presná delostrelecká paľba. Niektorí pozorovatelia to pripisujú akútnemu nedostatku obrnených vozidiel.

Banky síce poskytli v prvom kvartáli historicky najnižší objem hypoték, ale spôsobil to veľmi slabý január, hovorí hypotekárny špecialista Slavomír Molnár. Marec už patril medzi najlepšie mesiace od začiatku roka 2023 a vyzerá to tak, že apríl bude ešte lepší.

Rusko si predvolalo britského veľvyslanca, dôvod neoznámilo. Šéf britskej diplomacie David Cameron minulý týždeň povedal, že Londýn nemá problém s tým, aby Ukrajina použila zbrane dodané Britániou na zasiahnutie cieľov na ruskom území.

Francúzski výrobcovia koňaku sa obávajú možného zavedenia cla zo strany Číny. Ak by k tomu došlo, neboli by schopní predať svoje zásoby. Do Číny vyvážajú pätinu produkcie. (reuters)

Sudca varšavského správneho súdu Tomasz Szmydt oznámil, že požiadal o politický azyl v Bielorusku, kde si vraj chce oddýchnuť. Tvrdí, že takto protestuje proti poľskej vláde, ktorá „pod vplyvom USA a Británie vedie krajinu do vojny“.

Výroba húfnic Zuzana pre Ukrajinu mešká, pretože chýbajú súčiastky, ktoré idú do húfnic Dita vyrábaných českým zbrojárom Michalom Strnadom pre Azerbajdžan. Práve do Azerbajdžanu v pondelok odcestoval na oficiálnu návštevu Robert Fico s Robertom Kaliňákom a podnikateľskou delegáciou.

Francúzsko bude na utorkovej inaugurácii Putina zastupovať veľvyslanec. Nemecko krátko predtým informovalo, že nebude mať zastúpenie, za Slovensko príde chargé d’affaires.

Obchvat Starého Smokovca, ktorý by si vyžiadal výrub v TANAP-e, sa stavať nebude. Kraj zámer stiahne, petíciu proti nemu podpísalo 800 ľudí. Pripomenuli, že v pláne udržateľnej mobility Vysokých Tatier je hlavným cieľom posilnenie verejnej hromadnej dopravy, cyklodopravy a budovanie záchytných parkovísk.

Nemecká BioNTech sa prepadla do kvartálnej straty 315 miliónov eur. Tržby jej klesli o 85 % na 188 miliónov eur v dôsledku prudkého zníženia dopytu po vakcínach proti covidu-19, ktoré patrili k ťahúňom jej podnikania počas pandémie.

Vývoj bojov (802. deň): Ruské tanky sa niekedy menia na nepoznanie. Ukazuje sa, že tanky ešte nie sú prežitkom a v mnohom zostali nenahraditeľné. Konštruktéri na oboch stranách preto pracujú na riešeniach, ktoré ich majú lepšie ochrániť.

Jedna z úprav ruských tankov. Táto si vyslúžila označenie korytnačka. Iné pôsobia oveľa modernejšie. Reprofoto - X

Rusko tvrdí, že dobylo ďalšie dve ukrajinské dediny – Kotľarivka v Charkivskej a Soloviove v Doneckej oblasti. Kyjiv má v posledných mesiacoch problémy s udržaním frontovej línie, pretože bojuje s vážnym nedostatkom munície.

Za nového lídra Škótskej národnej strany zvolili Johna Swinneyho, ktorý stranu SNP viedol už pred 20 rokmi. Všetci oponenti nakoniec od kandidatúry upustili. Swinney na čele strany a takisto vlády nahradí Humzu Yousafa, ktorý rezignoval po vypovedaní koalície so Zelenými.

Peter Pellegrini tvrdí, že jeho kampaň bola lacnejšia než Ivana Korčoka a že sa tesne zmestil do zákonného limitu. Vyšla ho 499 451 eur, maximálne mohol minúť 500-tisíc. Pellegrini ako posledný z kandidátov odovzdal správu o nákladoch, ministerstvo vnútra ju dnes sprístupnilo.

Je mýtus, že väčšina ľudí nechce veterné parky, hovorí výskumník  Bohumil Frantál. Sú podľa neho ochotnejší akceptovať elektráreň, ak vidia, že vedľajšej obci prináša peniaze alebo lacnejšiu elektrinu, a môžu si osobne otestovať, že turbíny nie sú hlučné. (euractiv)

Česká Fio banka spustila na Slovensku okamžité platby, pridala sa tak k väčším hráčom. Zrýchlene je možné posielať sumu do 4000 eur. Spomedzi väčších bánk na Slovensku ešte takéto platby neponúka ČSOB, 365.bank či Prima banka. (zive.sk)

Podľa PS návrh, ktorý uľahčuje výrub stromov, prispeje k ničeniu životného prostredia, keďže príroda nie sú len lesy. „Ak by bola cieľom vyššia ochrana biotopov, kde sú napríklad vzácne orchidey a zarastajú, na to ministerstvo už nástroje má, len ich nevyužíva,“ povedala poslankyňa Tamara Stohlová.