Denník N

Články

Blogy

Vyber redakcie

Najčítanejšie za 7 dní

Najnovšie

Kanadská polícia zadržala troch podozrivých v súvislosti s vraždou vodcu sikhských separatistov z júna. Maskovaní ozbrojenci ho zastrelili pred sikhským chrámom vo Vancouvri. Incident spôsobil hlbokú diplomatickú roztržku medzi Kanadou a Indiou.

Ešte sa ani nezačali snažiť a v rebríčku slobody médií sme už spadli o 12 miest, komentuje Newsfilter. „Neexistuje žiadny dôvod nádejať sa, že keď bude vznikať poradie na rok 2025, udržíme si to aktuálne. Vzhľadom na správanie koalície, ktorá stupňuje snahu o ovládnutie štátu, je prakticky isté, že sa zintenzívni aj snaha o ovplyvnenie práce médií.“

Nepálsky najvyšší súd nariadil vláde, aby obmedzila počet povolení na výstup na Everest a ďalšie vysoké hory. Agentúre AFP to povedal právnik, ktorý sa o obmedzenie zasadzoval. Súd podľa neho reagoval na obavy verejnosti o hory a životné prostredie.

Španielsko a Portugalsko rozchytali dotácie na výrobu zeleného vodíka. Majú prebytok elektriny z obnoviteľných zdrojov a sú schopné vyrábať zelený vodík s dotáciou nižšou ako pol eura na kilogram. (euractiv)

Prípadný pozemný útok izraelskej armády na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy sa môže skončiť masakrom, varoval šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Podľa humanitárnych organizácií našlo v Rafahu útočisko 1,2 milióna Palestínčanov.

Účastníci futbalových ME v Nemecku budú môcť na šampionát nominovať až 26 hráčov. Pôvodne sa počítalo s 23-člennými súpiskami, po rozšírení však volali viaceré zväzy a reprezentační tréneri. Na ME bude štartovať v skupine E aj Slovensko.

V nominácii Kanady na majstrovstvá sveta sú draftové jednotky Connor Bedard a Owen Power aj očakávaná jednotka tohtoročného draftu Macklin Celebrini. Ďalšími draftovými jednotkami na turnaji budú Juraj Slafkovský, Švéd Rasmus Dahlin a Švajčiar Nico Hischier. (hockeycanada)

Niekoľko tisíc ľudí v Tbilisi znovu protestovalo proti zákonu o zahraničných agentoch, ktorý pripomína legislatívu v Rusku. Počet demonštrantov však podľa agentúry AFP poklesol oproti predchádzajúcim večerom, keď do ulíc vyšli desaťtisíce ľudí.

Rusko zakázalo do konca augusta vývoz cukru z krajiny. V nariadení tvrdí, že tak chce zaistiť stabilitu na domácom trhu s potravinami. (reuters)

Zabudli ste na manažéra Stromčeka? Ďakuje za opýtanie, má sa nad pomery, píše v Newsfiltri Roman Pataj. „Expolitik Smeru sa v roku 2020 nasťahoval do vily na Francúzskej riviére s hodnotou za 5 miliónov eur. Ešte predtým tam žil v inej za 1,8 milióna eur. Finančné operácie na zabezpečenie oboch bývaní vyvolávajú podozrenia a slovo podozrenie považujte za eufemizmus pre výraz ‚nedá sa mu veriť ani slovo‘.“

Španielsky tenista Carlos Alcaraz vynechá pre zranenie predlaktia turnaj ATP Masters 1000 v Ríme. Tretí muž svetového rebríčka z rovnakého dôvodu neštartoval ani na úvodných dvoch veľkých antukových podujatiach v Monte Carle a Barcelone. 

Fyzická kondícia súvisí s nižším rizikom depresie či úzkosti v období dospievania, uvádza nová štúdia. Fyzickou zdatnosťou sa zvyšuje tolerancia na diskomfort, takže deti lepšie zvládnu náročnejšie situácie a neovládnu ich negatívne emócie, vraví psychologička.

Skupina ruských lekárov podporila kolegyňu zadržanú za údajné klamstvá o armáde, v otvorenom liste požadujú jej oslobodenie. 67-ročnej detskej lekárke Nadežde Bujanovovej, ktorá je vo vyšetrovacej väzbe od 26. apríla, hrozí až 10 rokov väzenia. Pokyn na jej stíhanie dal podľa ruských médií jeden z blízkych spolupracovníkov Vladimira Putina.

Slovenskí hokejisti zvíťazili v predposlednom prípravnom zápase pred MS nad Poľskom 6:1. Slováci mali dobrý úvod, keď už po šiestich minútach vyhrávali v Žiline o tri góly. Poliaci budú 15. mája štvrtým súperom Slovenska v základnej skupine MS.

Tomáš Tatar v drese Slovenska počas prípravného zápasu proti Poľsku. Foto - TASR

V USA sa uskutočnil let stíhačky F-16, ktorú neriadil pilot, ale umelá inteligencia. V kabíne sedel iba šéf sekcie vzdušných síl amerického ministerstva obrany. Experimentálny stroj nazývaný Vista letel nad kalifornskou púšťou rýchlosťou 900km/h.

MediaBrífing: Až 36 % ľudí malo tendenciu veriť nepravdivej správe, že Ivan Korčok bol spolupracovníkom ŠtB a udával svojich spolužiakov. Pre každého štvrtého Slováka bola dôveryhodná správa, že Korčok je americkým agentom, ukázal nový prieskum.

Problémom nie sú plochozemci, ale sofistikovaní manipulátori, hovorí teoretický fyzik Samuel Kováčik, známy aj ako Vedátor. Voliči ľudí ako Lukáš Machala by si podľa neho mohli položiť otázku, kde urobili chybu, inak to je trucovitosť. „Treba si priznať, že každý sa niekedy mýli, a vtedy je lepšie vycúvať, než v slepej uličke dupnúť na plyn.“

Generálna prokuratúra uviedla, že v súvislosti s reedukačnými centrami boli začaté trestné stíhania v štyroch veciach pre sexuálne násilie a týranie blízkej a zverenej osoby. V jednom prípade vzniesli obvinenie konkrétnej osobe pre zločin zneužívania.

USA odsúdili ruské kyberútoky proti európskym krajinám vrátane Česka, Nemecka, ale aj Slovenska. Zodpovedná je skupina APT28, napojená na rozviedku GRU, ktorá v minulosti cielila aj na inštitúcie a firmy v ďalších západných štátoch.

Futbalisti Banskej Bystrice vyhrali v 8. kole nadstavbovej časti Niké ligy nad Košicami 2:1. V nadstavenom čase o tom rozhodol uzdravený Róbert Polievka, ktorý nastúpil v 60. minúte. Banská Bystrica si upevnila 7. priečku, Košice sú predposledné. (nikeliga, tasr)

Rusko proti nám vedie kybernetickú vojnu, priznáva to aj NBÚ, píše Newsfiler. „Rusko sa k nám správa ako nepriateľ, súčasná vláda to však nikdy verejne neprizná. Namiesto toho bude dávať škandalózne rozhovory kremeľským propagandistom ako naposledy Blaha. Vždy, keď sa to zopakuje, si treba pripomenúť, že to robia pre nášho nepriateľa.“

Mám strach, akú má premiér predstavu o financovaní diaľnic z úspor v druhom pilieri, hovorí dekan Ekonomickej fakulty UMB Michal Mešťan. Štát by to podľa neho nemal správcom úspor prikazovať. Aj sporiteľ sa však môže rozhodnúť inak a presunúť si úspory radšej z dlhopisov do indexového fondu, hovorí.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Texas sužujú prívalové dažde. Úrady v Houstone varovali obyvateľov, aby sa pripravili na zhoršenie záplav. Nepriaznivé počasie viedlo k záchranným akciám, nariadeniam na evakuáciu a k uzavretiu niektorých škôl či ciest. (ap)

Zisťovali sme, prečo v zbierke Munícia pre Ukrajinu občas klesne vyzbieraná suma. Je za tým kurz českej koruny. „Skoky“ v dôsledku kurzového prepočtu sa diali od začiatku zbierky, ale pri nižšej sume a veľkom počte darcov neboli drobné kurzové zmeny vidieť. Teraz sú viditeľnejšie aj preto, že vyzbieraná suma prekročila 4,1 milióna eur.

Nádej dožitia sa vlani v EÚ dostala na vyššiu úroveň, než bola pred pandémiou covidu, ukazujú údaje Eurostatu. Najvyššiu nádej dožitia zaznamenávajú juhoeurópske krajiny Španielsko, Taliansko či Malta. Najnižší je údaj v Rumunsku, Bulharsku či Lotyšsku. Slovensko, kde sa nádej dožitia zvýšila, je v spodnej polovici rebríčka (78,1 roka).

Nádej dožitia v európskych krajinách (2023. Zdroj - Eurobarometer

Izrael dal Hamasu týždeň na to, aby prijal dohodu o prímerí a prepustení rukojemníkov. Ak tak neurobí, izraelská armáda začne pozemnú operáciu v Rafahu, píše Wall Street Journal s odvolaním sa na nemenovaných egyptských predstaviteľov.

Cenu pre najlepšieho trénera tejto sezóny zámorskej NHL získa jeden z trojice Rick Bowness (Winnipeg), Andrew Brunette (Nashville) a Rick Tocchet (Vancouver). Rozhodli o tom hlasovaním členovia Národnej asociácie vysielateľov.

V bojoch na Ukrajine zahynulo od začiatku ruskej invázie okolo 150-tisíc ruských vojakov, povedal francúzsky minister zahraničia Stéphane Séjourné v rozhovore pre Novaja Gazeta Jevropa. Nespresnil však, na čom tento údaj zakladá.

Estónsky politik Kristo Enn Vaga prešiel za necelý týždeň na bicykli 1 700-kilometrovú trasu z Tallinnu do Kyjiva. Jeho cieľom bolo vyzbierať peniaze na pomoc ukrajinskej armáde. 27-ročný politik je poslancom najsilnejšej vládnej Estónskej reformnej strany.

Víkendové politické diskusie:

  • Sobotné dialógy (RTVS): Zuzana Dolinková (Hlas), Tomáš Szalay (SaS)
  • V politike (TA3): Lucia Plaváková (PS), Richard Glück (Smer), Samuel Migaľ (Hlas), Marián Čaučík (KDH)
  • O 5 minút 12 (RTVS): Andrej Danko (SNS), Branislav Gröhling (SaS)
  • Na telo (Markíza): Zuzana Čaputová

5-ročný chlapec sa v obci Panické Dravce napil z fľaše s alkoholom, ktorú s o rok starším bratom našli na ulici. V jeho organizme zistili viac ako 2,5 promile. Po príchode domov upadol do bezvedomia, aktuálne je v opatere lekárov mimo ohrozenia života. (polícia)

V niektorých krajinách východného krídla Európskej únie bude do konca tejto dekády vyššia životná úroveň než v južnej Európe, ukazuje Graf dňa z predpovedí Medzinárodného menového fondu. Slovensko si v rebríčku EÚ udrží piate miesto odspodu, predbehne ho však Rumunsko.

Rozostavaný dunajský cyklomost medzi Dobrohošťou a Dunakiliti môže byť hotový s najmenej dvojročným meškaním najskôr v roku 2026. Ministerstvo životného prostredia z neznámych dôvodov odstúpilo od zmluvy so zhotoviteľom, firmou Ingsteel, ktorá bude štát žalovať. Z 8,9-miliónovej dotácie z eurofondov pre meškanie prepadne takmer 5 miliónov eur. (napunk)

Britský seriál Sobík je riadna „jazda“ od začiatku do konca a určite nie je pre mladistvých divákov ani citlivé povahy. Fyzické násilie v ňom je len občas, zato psychického je tam naozaj dosť, píše Miro Kern. Prečítajte si tipy na filmy a seriály, ktoré sa dajú pozrieť online.

Orangutana prvý raz videli, ako použil liečivú rastlinu na ranu na tvári. Ekológ Martin Hromada vraví, že mnoho schopností, ktoré majú ľudia, majú aj iné živočíchy, len ich nemajú také rozvinuté. „Tento typ správania sa mohol objaviť dávno v evolučnej minulosti.“

Audítorskú firmu, ktorá pracovala aj v Trumpovej spoločnosti Trump Media, obvinili v USA z rozsiahleho podvodu a natrvalo jej zakázali kontrolovať účtovníctvo verejne obchodovaných spoločností. Hodnota akcií Trump Media sa prepadla o 9 %.

Takto pred rokom som bol troska, hovorí 34-ročný Patrik, ktorý vo vzťahu zažíval domáce násilie. Napriek tomu kedysi svoju expartnerku obhajoval. „Trvalo mi, kým som si uvedomil, ako vysoko som bol ochotný posunúť latku. Nahováral som si: ale ešte sa nestalo toto a neudialo toto.“ Definitívne precitnutie prišlo, keď mu zlomila prst.

Španielsky tréner Xisco Muňoz podpísal s Dunajskou Stredou novú dvojročnú zmluvu. Jeho pôvodný kontrakt platil do konca tejto sezóny. Do DAC prišiel v novembri 2023, doteraz sedel na lavičke v pätnástich ligových a jednom pohárovom zápase.

Výrobcovia a predajcovia oblečenia a obuvi už nebudú môcť ničiť nepredané kusy. Vyplýva to z nariadenia o ekodizajne, ktoré schválil Európsky parlament. Vďaka nemu by mali byť tovary v EÚ trvácnejšie, mali by sa dať ľahšie opraviť a recyklovať.

Dánsko uvoľní interrupčný zákon. Po novom budú môcť dievčatá od 15 rokov podstúpiť potrat bez súhlasu rodičov, ženám bude umožnené interrupciu podstúpiť až do 18. týždňa tehotenstva. Doteraz bola interrupcia legálna do 12. týždňa tehotenstva. (ap)

Máme vás „prekuknutých“ a nebudeme prikyvovať na čokoľvek, čo odsúhlasíte, odkazujú vláde preživší oboch totalít, píše Andrej Bán. „Svedkovia, obete a odporcovia akejkoľvek totality teraz pozdvihli svoj hlas na obranu slobody prejavu a slobody všeobecne, pretože v súčasnosti cítia jej ohrozenie.“

Sme v spolku krajín, kde keď sa správame chrapúnsky, bije to do očí, píše Tomáš Hudák k 20 rokom v EÚ. „To, že sa skorumpovaní politici s autoritárskymi chúťkami navážajú do Bruselu, je de facto dobrým signálom. Upozorňuje nás to, že ich máme správne zaradených.“

Býčie zápasy mali byť začiatkom 90. rokov aj v Košiciach, spomína bývalý aktivista a novinár Ladislav Ďurkovič. V Česku a na Slovensku ich plánoval zorganizovať španielsky podnikateľ. Tento rok sa vrátili naspäť do hlavného mesta Mexika.

Štát uzavrel zmier s tromi rómskymi obeťami policajnej akcie vo Vrbnici z roku 2015, dostanú odškodnenie necelých 14-tisíc eur. Sťažovali sa pred Európskym súdom pre ľudské práva. Po zásahu v osade ostalo zranených najmenej pätnásť ľudí.

Nemecká zbrojovka Rheinmetall navrhla vytvorenie európskeho obranného konzorcia. Cieľom je lepšie konkurovať americkým spoločnostiam. Firma od ruskej invázie na Ukrajinu ťaží z nárastu zbrojných výdavkov.

Vo veku 68 rokov zomrel spisovateľ, dramatik, dramaturg a pedagóg Ján Uličiansky. V rokoch 1988–2008 bol šéfdramaturgom redakcie pre deti a mládež v Slovenskom rozhlase, od roku 1991 učil na VŠMU v Bratislave. (rtvs)

Izrael zvažuje, že sa po vojne podelí o dohľad nad Pásmom Gazy s arabskými štátmi, píše The New York Times. Do úvahy pripadajú Egypt, Saudská Arábia či SAE – ale ich ochota by bola veľmi otázna. Izrael by na výmenu požiadal o normalizáciu vzťahov so Saudskou Arábiou. Vláda odmietla správu komentovať.

ZSSK s ďalšími partnerskými železnicami spustila pravidelné vlaky z Bratislavy do chorvátskeho Splitu. Cestovné lístky aj lôžka stoja viac než vlani, spojenia budú premávať trikrát týždenne. Autá bude možné pre výluku naložiť až vo Viedni.

Okrem zatvorenia reedukačných centier v Bystričanoch a Trstíne chystá Tomáš Drucker aj reformu špeciálnych výchovných zariadení. Deti po novom pred zaradením do centra vypočuje sudca. Dnes často sudcovia rozhodujú len na základe dokumentov od sociálnej kurately.

Reedukačné centrum v Trstíne a Bystričanoch. Foto - Generálna prokuratúra SR a Tomáš Hrivňák

Danglár: Problém s plynatosťou