Denník N

Články

Blogy

Vyber redakcie

Najčítanejšie za 7 dní

Najnovšie

Aktuálny úspešný seriál Šógun je inšpirovaný príbehom anglického námorníka Wiliama Adamsa, ktorý sa ocitol v Japonsku počas éry zámorských objavov. Skutočný príbeh Adamsa je rovnako zaujímavý. V roku 1600 pri japonských brehoch stroskotala holandská loď, ktorú navigoval práve on. (historylab)

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze odvolal svoju návštevu USA, ktorá bola podmienená stiahnutím zákona o zahraničnom vplyve podľa ruského vzoru. Proti návrhu pravidelne protestujú desaťtisíce ľudí, namieta ho aj EÚ či vysoký komisár OSN.

Rusko sa nemieni zúčastniť júnového mierového samitu vo Švajčiarsku. „Vyzývame našich partnerov z krajín svetovej väčšiny, aby prejavili ostražitosť a nenechali sa zatiahnuť do ďalšej protiruskej provokácie Kyjiva a Západu, ktorá nie je zameraná na mier, ale na pokračovanie konfrontácie,“ uviedla hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

Srbský parlament vyjadril dôveru novej vláde premiéra Miloša Vučeviča. Jej dvaja podpredsedovia, proruski orientovaní Nenad Popovič a bývalý šéf srbskej tajnej služby Aleksandar Vulin, sú na americkom sankčnom zozname.

Slovenskí hokejisti do 18 rokov nastúpia v semifinále majstrovstiev sveta v sobotu o 13.00 proti USA. V druhom semifinále sa stretnú Kanada a Švédsko.

Európsky súd pre ľudské práva potvrdil právo Talianska zabaviť cennú grécku sochu z Múzea J. Paula Gettyho v Kalifornii, keď zamietol odvolanie proti rozhodnutiu talianskeho najvyššieho súdu z roku 2018. Sochu Víťazná mladosť vylovili rybári pri prístavnom meste Fano na východe Talianska v roku 1964.

Video: Reči Lukáša Machalu o plochej Zemi by hravo vyvrátili aj deti z prvého stupňa základnej školy, hovorili účastníci protestu za RTVS.

YouTube pre porušenie pravidiel zrušil kanál Igora Bukovského, ktorý odoberalo asi 30-tisíc ľudí. Lekár, ktorý napríklad spochybňoval očkovanie proti covidu, tvrdí, že podniká právne kroky. (sme)

Daniel Lipšic avizuje, že na generálnej prokuratúre sa chystá plošný zákaz pre prokurátorov verejne sa vyjadrovať. Na pohovore bol medzičasom už aj prokurátor Ondrej Repa – za to, že si podobne ako Lipšic dovolil ísť do diskusie cez obednú prestávku. Kým Lipšic bol v Rádiu Expres, Repa bol v Slovenskom rozhlase.

Donald Trump odmietol prisľúbiť, že v prípade porážky v novembrových voľbách uzná ich výsledok. Zopakoval tiež svoje tvrdenia, že vo voľbách v roku 2020 bol podvedený.

Gruzínska polícia opäť zatýka demonštrantov, ktorí aj dnes protestujú proti zákonu o zahraničnom vplyve. Parlament ho v stredu schválil v druhom čítaní. Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk vyzval vládu, aby návrh stiahla.

Podľa plánu Immanuela Kanta by sme dnes už mali žiť v prežiarenom svete a užívať si výdobytky kritickým ráciom osvetleného sveta, píše Patrik Garaj na 300. výročie narodenia filozofa. „Namiesto toho počúvame debaty o plochosti Zeme. Namiesto Kantovej diaľnice kritického napredovania máme do činenia s mentálnym návratom do čias pred jeho narodením.“

Rada Európy upozorňuje, že novinári v celej Európe sú vystavení čoraz väčším výzvam a tlakom. Komisár pre ľudské práva Michael O’Flaherty uviedol, že vládne represie a netrestanie zločinov spáchaných na novinároch prispievajú ku kultúre strachu a autocenzúry.

Protest proti rušeniu RTVS zorganizovali aj v Poprade, podľa organizátorov prišlo do 300 ľudí. Išlo už o sedemnásty občiansky protest v meste. Vystúpil aj podnikateľ Jevgenij Bugrejev, ktorý sa v roku 2016 odsťahoval z Ruska, a hovoril o tamojších represiách.

Sedemnásty protest v Poprade. Foto N – Filip Zacher

NATO znepokojujú škodlivé aktivity Ruska v Česku, Estónsku, Nemecku, Lotyšsku, Litve, Poľsku a Británii. Vo vyhlásení menuje sabotáže, dezinformačné kampane, násilné činy či kyberútoky. Poukazuje na nedávne udalosti, ktoré viedli k začatiu vyšetrovania či zadržaniu osôb.

Rusko podľa USA posiela KĽDR ropu nad rámec množstva povoleného Bezpečnostnou radou OSN. Biely dom to oznámil deň po tom, čo v dôsledku ruského veta rozpustili expertnú komisiu OSN, ktorá monitorovala dodržiavanie sankcií proti Severnej Kórei.

Stranícke dary Hlasu vyzerajú, akoby kryli vplyvného sponzora, píše Newsfilter. „Zvykne to znamenať, že strana musí takýto dlh svojmu vplyvnému oligarchovi následne splácať. A to buď tým, aké prijíma zákony napríklad v zdravotníctve, alebo kto získava vplyvné zákazky.“

14. mája bude v bratislavskom Kácečku diskusia Denníka N o snahe ovládať kultúru. Hosťami sú herečky Petra Polnišová, Eva Pavlíková a režisér Peter Bebjak. Moderuje Monika Tódová, lístky sú v predaji.

PS je podľa Michala Šimečku ochotné urobiť pri záchrane RTVS podobné kroky ako pri novele Trestného zákona. Sú pripravení na obštrukciu v parlamente, nové veľké protesty či podania na Ústavný súd. „Hodíme im pod nohy každé poleno, ktoré bude poruke,“ povedal na proteste v Bratislave.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Izraelský minister zahraničných vecí označil zmrazenie obchodu zo strany Turecka za porušenie medzinárodných dohôd. „To je spôsob, akým sa správajú diktátori – prehliadajú záujmy ľudí a podnikateľov v Turecku a nedbajú na medzinárodné dohody,“ uviedol Jisrael Kac.

Štátnu veterinárnu a potravinovú správu povedie namiesto exministra Jozefa Bíreša Martin Chudý. Na čele inštitúcie stál aj v čase, keď bol Bíreš ministrom pôdohospodárstva vo vláde Ľudovíta Ódora.

Na portáli Ľudia ľuďom vyhlásili zbierku pre Jana a Martinu Kavalírovcov. Prosia o pomoc so zabezpečením opatrovateľov pre Jana, ktorý má nevyliečiteľné ochorenie ALS. Ich príbeh spísal reportér Denníka N Karol Sudor.

Tomáš Tatar prvý raz trénoval s reprezentáciou. Ešte nie je isté, či nastúpi v piatok v Žiline v prípravnom zápase proti Poľsku. Rozhodne sa podľa toho, ako jeho telo zareaguje na časový posun. (hockeyslovakia)

Vláda schválila v novele zákona o rozpočtových pravidlách aj výdavkové limity na rok 2024, čisté výdavky verejnej správy nemajú prevýšiť 58 miliárd eur. Limit vypočítala podľa nových európskych pravidiel a očakáva, že nám Brusel vyplatí štvrtú platbu z plánu obnovy.

Na protest PS proti rušeniu RTVS prišlo podľa organizátorov približne 4-tisíc ľudí. „Slobodne a bez príkazov zhora, to je slobodná novinárska práca,“ hovorí Veronika Cifrová Ostrihoňová, ktorá kandiduje do eurovolieb. Koalícii vyčíta, že útočí na ženy novinárky, „ktoré preukázali oveľa väčšiu občiansku odvahu, akej budú oni kedy schopní“.

Peter Tománek z Čistého dňa neuspel na ministerstve práce so žiadosťou o akreditáciu na nové zariadenie, informujú Aktuality. Manželia Tománkovci prišli o akreditáciu v roku 2018, ale súdny spor o platnosť tohto rozhodnutia stále prebieha.

Vláda sa oficiálne priznáva k neschopnosti a bezradnosti v oblasti ozdravenia verejných financií, píše Ivan Mikloš po preštudovaní jej programu stability. Aj doteraz sa podľa neho správala presne opačne, ako by si  zúfalý stav verejných financií vyžadoval.

Pri ruskom bombovom útoku v Charkivskej oblasti utrpelo zranenia sedem detí a jeden dospelý. Rusi útočili riadenými leteckými bombami KAB na civilnú infraštruktúru v meste Derhači severozápadne od Charkiva, jedna dopadla pri športovom klube.

Cez Lamanšský prieliv priplávalo do Británie v stredu tento rok rekordných vyše 700 migrantov. Deje sa tak napriek tomu, že ich má po novom od cesty odrádzať hrozba deportácie do Rwandy, ktorú presadzuje konzervatívna vláda Rishiho Sunaka.

Veľa ľudí nás zatracovalo, ale aj outsideri môžu urobiť výsledok, keď tomu šialene veria, povedal tréner slovenskej osemnástky Martin Dendis. „Česi nás trochu podcenili,“ myslí si brankár Alan Lenďák. „Rozhodlo, že sme na turnaji prežili ťažké momenty, a to nás dosť zomklo,“ povedal obranca Adam Beluško.

Na pódiu na proteste proti rušeniu RTVS vystupujú všetci v čiernom na znak solidarity so zamestnancami. „Chcela by som poďakovať všetkým, ktorí sa nezľakli,“ povedala moderátorka akcie Kristína Tormová. Menovala aj pracovníkov Bibiany, ktorí dali výpoveď a „jasne sa postavili hlúposti a zlu“.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Ukrajincami používaná americká munícia Excalibur už nie je efektívna, jej presnosť klesla zo 70 na 6 %. Rusi sa dokázali prispôsobiť a upraviť rušičky. Z rovnakého dôvodu nefungujú americké bomby GLSDB.

Slovensko nestíha v sľúbenom termíne vyrábať húfnice Zuzana pre Ukrajinu. Opozícia tvrdí, že štátne zbrojovky uprednostňujú výrobu súčiastok pre húfnice Dita českého zbrojára Michala Strnada určené pre Azerbajdžan. Šestnásť húfnic Zuzana pre Ukrajinu si za 92 miliónov eur objednali tri západoeurópske štáty.

Naživo: Protest PS proti rušeniu RTVS

Podľa kanadského experta Craiga Buttona porazila slovenská osemnástka Čechov štýlom, aký by sa páčil Craigovi Ramsaymu. „Toto nebola žiadna náhoda. Slováci sa Čechov nezľakli a až do konca boli aktívni,“ povedal Button. Opatrnosť vyčítal v januári slovenskej dvadsiatke pri štvrťfinálovom vypadnutí s Fínmi.

Klimatická zmena nie je budúcnosť, je to súčasnosť, ktorú žijeme v hlavnom meste, odôvodňuje primátor Matúš Vallo zmeny, ktoré chce zaviesť do roku 2030. Citeľne by zlepšili najmä komfort ľudí, ktorí sa presúvajú v MHD. Majú tiež priniesť úspory na energiách.

Poľské osobnosti zorganizovali protest na podporu slovenských médií a občianskej spoločnosti na poľsko-českej hranici, kde v týchto dňoch v Českom Těšíne a Cieszyne prebiehajú oslavy 20. výročia vstupu do EÚ v rámci festivalu Kino na hranici. Vystúpil aj Adam Michnik, historik, publicista a šéfredaktor denníka Gazeta Wyborcza.

Poľský protest na podporu slovenských médií a občianskej spoločnosti. Foto – N

RTVS zverejnila dlhšiu nezostrihanú pasáž z rozhovoru s Lukášom Machalom, v ktorom spochybňoval, že Zem je guľatá. Neskôr sa bránil, že televízia a redaktor Peter Žatko reportáž tendenčne zostrihali. V osemminútovej nahrávke teraz Machala hovorí aj to, že médiá mali dať väčší priestor Marianovi Kotlebovi.

Protesty nesmú byť násilné, pre nenávisť a antisemitizmus nie je miesto, vyhlásil prezident Joe Biden v reakcii na študentské propalestínske akcie na univerzitách. Odmietol, že by ho protesty prinútili zmeniť politiku voči Blízkemu východu. Takisto povedal, že ich nechce potlačiť pomocou národnej gardy.

Turecko úplne zastavilo obchod s Izraelom, podľa agentúry Bloomberg to potvrdili dvaja tureckí predstavitelia. Týka sa to vývozu aj dovozu. Ankara dáva najavo nesúhlas s bojmi v Pásme Gazy.

Hamas v reakcii na posledný návrh dohody o prímerí s Izraelom uviedol, že čo najskôr vyšle do Káhiry delegáciu, ktorá bude pokračovať v rokovaniach. Vodca politického krídla Ismáíl Haníja povedal, že návrh študujú v pozitívnom duchu, hoci podľa skorších vyhlásení sa naňho pozerali skôr negatívne.

Koalícia presunula záverečné rokovanie a hlasovanie o Fonde na podporu umenia na štvrtok 9. mája. Hlas a SNS sa sporia o časť novely, ktorá sa týkala odvolacích mechanizmov pri neúspešných projektoch.

Akcioví investori sú spokojní, že zvyšovanie úrokov v americkej ekonomike nehrozí, ukazuje Graf dňa. Ešte na začiatku roka sa pritom čakalo, že Fed tento rok, naopak, svoju základnú úrokovú sadzbu zníži až o jeden a pol percentného bodu.

Sabrina Wittmannová sa stala prvou ženskou hlavnou trénerkou v nemeckom mužskom profesionálnom futbale. V záverečných troch kolách sezóny bude viesť treťoligový Ingolstadt.

Viac než tri roky od vypísania tendra objednáva Národná diaľničná spoločnosť kľúčový IT systém pre nové mýto. Na rozdiel od súčasného ho bude spravovať sama, výsledkom majú byť úspory. Zmluvu podpísala s CzechTollom, sesterskou spoločnosťou SkyTollu.

K psychológovi Mariánovi Huštatymu prišlo len od septembra 30 detí závislých od drog HHC-P z automatov. „Osem pacientov sme odoslali na psychiatrické oddelenie, keďže u nich bola prítomná toxická psychóza,“ hovorí. Niekoľko automatov zmizlo po tom, ako obchodná inšpekcia rozdala prevádzkovateľom tisícové pokuty. Na pravidelné kontroly nemá dosť ľudí.

Ukrajina sa snaží obmedziť zhotovovanie satelitných záberov svojho územia, aby zabránila únikom informácií, ktoré by mohlo využiť Rusko. EÚ takisto uvažuje, že na sankčný zoznam zaradí viaceré čínske firmy, ktoré údajne dodávali Rusku tieto satelitné zábery.

Tibor Gašpar (Smer) tvrdí, že napätie medzi SNS a Hlasom pre Fond na podporu umenia nevníma ako spor, ale ako „snahu o vylepšenie“. „Žiadna koaličná kríza sa nedeje,“ uviedol Samuel Migaľ z Hlasu. Koalícia sa podľa nich dohodne.

Gazprom sa minulý rok prepadol do čistej straty 6,4 miliardy eur z predvlaňajšieho zisku 12,2 miliardy. Na výsledku sa prejavilo zníženie predaja plynu do Európy o viac ako polovicu. Analytici čakali, že Gazprom zarobí 4,5 miliardy eur.

Shooty: Fóbia z možností