Denník N

Články

Minúta po minúte

  • MS v hokeji: Slovensko - Kazachstan 0:0 v I. tretine

Blogy

Vyber redakcie

Najčítanejšie za 7 dní

Najnovšie

Situácia v Charkivskej oblasti sa vyostruje, Rusi zintenzívňujú ostreľovanie, obyvateľov evakuujú. „Celý pondelok sme boli v Cyrkunoch, čo je asi 27 kilometrov od hraníc. Počas dňa bolo osem alebo desať leteckých poplachov. Priamo do dediny dopadli dve strely,“ vraví dokumentarista Pavol Pekarčík, ktorý sa odtiaľ pred pár dňami vrátil.

Chlapec v postokupovaných Cyrkunoch v Charkivskej oblasti. Foto - archív P. P.

Najväčším obchodným partnerom Nemecka už po dlhých rokoch nie je Čína, ale USA. Aprílový prieskum ekonomického inštitútu Ifo ukázal, že podiel nemeckých firiem, ktoré tvrdia, že sú závislé od Číny, klesol zo 46 % vo februári 2022 na 37 % vo februári 2024.

Erik Tomáš v RTVS odmietol, že by koalícia nebola jednotná pri podpore Zuzany Dolinkovej. „Ministerka kultúry Šimkovičová aj ministerka zdravotníctva Dolinková majú plnú podporu premiéra aj koalície,“ povedal minister práce z Hlasu.

Vyrozprávať sa rodičovi, ktorý má tiež autistické dieťa, je veľká úľava, hovorí Eva Petričková. Ľuďom na Instagrame približuje každodenný život rodiny s autistickým dieťaťom a vyberá päť kníh o autizme, ktoré sa oplatí prečítať.

Eva Petričková. Foto – Kristína Tormová

Nikto nehovorí, že sa máme vzdať práva veta, povedala v TA3 eurokandidátka PS Veronika Cifrová Ostrihoňová. Podľa nej je však na mieste diskusia o tom, ako „spriechodniť“ EÚ, aby bola akcieschopnejšia. Jana Bittó Cigániková (SaS) reagovala, že to znie, ako by chcelo PS oslabiť právo veta. Ostrihoňová to odmietla.

Slovenská atlétka Viktória Forster dosiahla druhý najrýchlejší čas slovenskej histórie v šprinte na 200 m. V Prahe bežala 23,32 s, rekord drží Lucia Ivanová (23,06 v roku 2003). Forster zlepšila aj rekord v kategórii do 23 rokov.

Kandidát Erik Kaliňák tvrdí, že chce v europarlamente presadzovať mier, suverenitu Slovenska a slobodu slova. V prípade zvolenia sa neplánuje vzdať pozície šéfa zboru poradcov premiéra. „Niekto hovorí o slobode slova a potom ide deštruovať verejnoprávnu televíziu,“ reagovala v TA3 kandidátka PS Veronika Cifrová Ostrihoňová.

Pri zosuvoch pôdy v Indonézii zahynulo najmenej 28 ľudí, ďalší sú nezvestní. Záplavy a zosuvy pôdy a laháru, teda zmesi sopečného popola a vody, zasiahli kraje Agam a Tanah Datar pod sopkou Marapi v provincii Západná Sumatra. (afp)

Martin Faško-Rudáš nahradil Marka Daňa v zostave Slovenska proti Kazachstanu. V bránke opäť začne Stanislav Škorvánek, prvý útok zostal v zložení Cehlárik –Hrivík – Slafkovský.

V ruskom Belgorode sa zrútila časť poschodovej bytovky, podľa úradov v dôsledku ukrajinského útoku. Ruské agentúry hlásia tri obete, ďalší ľudia môžu byť pod troskami.

Či tu zostanem, alebo odídem, mužstvo potrebuje zmeny, potrebuje mladšiu krv, povedal Vladimír Weiss st. po prehre v Podbrezovej. Slovanu sa v závere sezóny nedarí, prehral tretí zápas po sebe.

Heslo Eurovízie 2024 bolo Spojení hudbou. Nepodarilo sa to, píše Oliver Rehák. 64. ročník súťaže priniesol výzvy na bojkot Izraela, diskvalifikáciu holandského zástupcu aj prvé víťazstvo nebinárnej osoby.

Zuzana Čaputová sa s Ukrajinou lúčila dlhým rozhovorom s Volodymyrom Zelenským aj návštevou Černihivu, kam ju sprevádzala ochranka s rušičkami proti dronom. „Túto cestu sme pripravovali asi mesiac a jej program sa menil aj počas prvého dňa,“ hovorí poradkyňa Jana Kobzová.

Foto N - Vladimír Šimíček

Juraj Slafkovský nevie prijať prehru, hovoril expert švédskej televízie Erik Granqvist. Na ostrú kritiku rozhodcov mu odkázal, „nech sa pozrie do zrkadla namiesto toho, aby vinil iných“. Slovensko hrá ďalší zápas s Kazachstanom o 12.20.

Poslankyňa KDH Martina Holečková hovorí, že aj od niektorých poslancov počúva sexistické poznámky – aký má dobrý zadok alebo nohy. „Je to nechutné, šokuje vás to a nie ste na to pripravená, že takéto niečo sa môže stať na pôde parlamentu,“ vraví.

Denník N organizuje 27. mája eurodebatu lídrov kandidátok PS, KDH a SaS. Ľudovít Ódor, Miriam Lexmann a Richard Sulík budú diskutovať o európskej politike, práve veta, ale aj o tom, či má Brusel zasahovať proti deštrukcii právneho štátu na Slovensku. Moderuje reportér Dušan Mikušovič, lístky sú v predaji.

Dedina Čáry na Záhorí susedí s unikátnym lužným lesom, posledným svojho druhu pri rieke Myjava. Obyvatelia ukončili spoluprácu so štátnymi lesníkmi a vyhlásili les za obecné chránené územie. V týchto dňoch upravujú turistický chodník a plánujú aj ďalšie aktivity.

Čársky les. Foto – Soňa Mäkká

Desaťtisíce Izraelčanov v sobotu opäť demonštrovali za prepustenie rukojemníkov Hamasu. Žiadajú aj predčasné voľby a vládu vinia, že nerobí dosť pre dohodu o prímerí v Pásme Gazy, ktorá by zabezpečila oslobodenie unesených. Polícia použila vodné delá, aby uvoľnila zablokovanú diaľnicu v Tel Avive. Niekoľko ľudí zatkli.

Koalícia si asi neuvedomila, že zákonom proti mimovládkam ublíži aj organizáciám ako Slovenská katolícka charita alebo Červený kríž. „Venujú sa humanitárnej pomoci a patria napríklad do siete zahraničných organizácií,“ hovorí Zuzana Petková, riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu.

Rozsiahly požiar zachvátil veľké obchodné centrum Marywilska 44 na okraji Varšavy, v plameňoch je takmer celý komplex s 1400 obchodmi. Mŕtvych ani zranených neevidujú. Úrady vyzvali obyvateľov, aby obmedzili fyzickú aktivitu vonku a neotvárali okná. Príčinu vyšetrujú. (rp)

Šesť političiek rozpráva, čo najhoršie v politike zažili a či majú dosť síl. Sexuálne narážky priamo v parlamente, strach vlastných detí, nebezpečenstvo na ulici – aj o tom hovoria Mária Kolíková, Veronika Cifrová Ostrihoňová, Miriam Lexmann, Lucia Plaváková, Vladimíra Marcinková a Martina Holečková.

Martina Holečková, Veronika Cifrová Ostrihoňová, Mária Kolíková, Vladimíra Marcinková, Miriam Lexmann a Lucia Plaváková. Foto N – Tomáš Benedikovič a Vladimír Šimíček

Nezvyknem dávať rady iným politikom, hovorí Zuzana Čaputová na to, či by Petrovi Pellegrinimu odporučila návštevu Kyjiva. „Pre mňa sú osobné kontakty s predstaviteľmi našich susedov a ich návštevy považované za samozrejmosť. Navštíviť krajinu v takých ťažkých časoch je veľmi dôležité pre pochopenie celej vojny a utrpenia, ktoré prináša. To sa nedá z diaľky.“

Richard Lintner aj Boris Valábik s Mariánom Gáboríkom boli ústredné postavy RTVS počas MS v hokeji, na TV Joj však nie sú. „Ak by sme opakovali to, čo diváci sledovali ostatné roky, nešli by sme asi do žiadneho risku, ale zároveň by sme nepriniesli nič nové,“ hovorí riaditeľ Joj Športu Roman Neuschl.

Nepálsky šerpa Kami Rita zdolal 29-krát Mount Everest, čím opäť prekonal svoj vlastný rekord. 55-ročný horolezec vystúpil na najvyššiu horu sveta prvýkrát v roku 1994. Vlani sa mu to podarilo dvakrát v rozmedzí siedmich dní.

Vo veku 72 rokov zomrel bývalý sudca Ján Vanko. V minulosti pôsobil aj ako predseda Krajského súdu v Nitre a bol vo vedení súdnej rady. (joj)

Divadelný influencer Maximilián Sobek hodnotí, že TikTok je oveľa negatívnejší a útočnejší než Instagram. Pod príspevkom o pripravovaných zmenách vo Fonde na podporu umenia si našiel viacero komentárov, ktoré narážali na jeho výzor. „Môj obľúbený znel: ,KorčokOkulus už nie je v móde.‘ Okuliare zrejme stále robia s ľuďmi nejaké divy.“

Kvalitný hokejový expert v televízii musí byť hlavne autentický, hovorí komentátor RTVS Pavol Gašpar. Silné meno podľa neho nerozhoduje. „Boris Valábik nebol áčkový hokejista, ale ako televízny expert bol rozhodne prvotriedny.“ Valábik tento rok nebude expertom Joj Šport, ale objaví sa v Českej televízii.

Na západe Kanady evakuovali pred lesnými požiarmi tisíce ľudí. Vláda varovala, že tohtoročné klimatické podmienky zrejme prinesú zvýšené riziko. Už vlani zničili požiare v krajine 15 miliónov hektárov vegetácie.

Nočný ukrajinský dronový útok spôsobil požiar rafinérie vo Volgogradskej oblasti na juhu Ruska, informoval tamojší gubernátor Andrej Bočarov. Ministerstvo obrany hlási zostrelenie šiestich dronov a dvoch ukrajinských rakiet.

Takmer dva mesiace po transplantácii zomrel v USA prvý príjemca geneticky upravenej prasacej obličky, 62-ročný Richard Slayman. Lekári po operácii v Bostone predpokladali, že by mala vydržať najmenej dva roky.

Stretávať sa s Putinom teraz nemá zmysel, hovorí Zuzana Čaputová v rozhovore po svojej tretej ceste na Ukrajinu. „Vzhľadom na to, ako postupuje, ako devastuje krajinu a ľudské životy, ako nevysiela žiadne signály, že by chcel uzatvoriť spravodlivý mier, nevidím, že by reálne chcel začať mierové rozhovory.“

Foto N - Vladimír Šimíček

V tento deň roku 1635 založil ostrihomský arcibiskup Peter Pazmáň v Trnave univerzitu. Prednášalo sa na nej až do roku 1777, potom sa na základe nariadenia Márie Terézie presťahovala do Budína.

Joe Biden vyhlásil, že prímerie v Pásme Gazy môže byť už zajtra, ak Hamas prepustí zajatcov. Hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby ešte v piatok povedal, že rokovania sú na mŕtvom bode.

Svet je naruby, hovorí šéfredaktor Matúš Kostolný, ale neverí, že to môže trvať večne. „Možno to bude trvať roky, ale nie je možné rozprávať, že Zem je plochá, a tváriť sa pri tom vážne; nie je možné rozprávať, že herci nemôžu slobodne tvoriť, a ešte sa pri tom tváriť, že to je tá vznešená pozícia. Nie je možné rozprávať, že demokrati sú fašisti a fašisti sú demokrati, bez toho, že by sa to nejakým spôsobom prejavilo.“

Počasie na dnes: Jasno až polooblačno, na juhu spočiatku miestami až oblačno. Ojedinele prehánky, teplota 15 až 23 stupňov. (shmú)

Hokejisti Caroliny odvrátili koniec svojej sezóny v NHL. V štvrtom stretnutí semifinálovej série Východnej konferencie zvíťazili doma nad New Yorkom Rangers 4:3 a znížili stav série na 1:3. Dallas uspel na ľade Colorada 4:1 a ujal sa na západe vedenia v sérii 2:1.

V sudánskom meste al-Fašír v provincii Severný Darfúr sa bojuje ťažkými zbraňami, upozorňuje OSN. Žije tam až 800-tisíc civilistov a ide o regionálne centrum humanitárnej a zdravotníckej pomoci. Množstvo nemocníc v krajine je dnes mimo prevádzky.

Vo veku 98 rokov zomrel „kráľ béčkových filmov“ Roger Corman, hollywoodsky režisér, producent, scenárista, herec a držiteľ čestného Oscara, ktorý sa od 50. rokov podieľal na tvorbe vyše 400 filmov. Začínalo pri ňom niekoľko budúcich hviezd ako Jack Nicholson, Robert de Niro alebo Martin Scorsese. (variety)

USA ponúkajú Izraelu spravodajské informácie, aby obmedzil svoju inváziu v Rafahu, píše denník Washington Post. Mali by pomôcť nájsť lídrov Hamasu či odhaliť podzemnú infraštruktúru hnutia v Pásme Gazy.

Víťazom Eurovízie sa stal švajčiarsky spevák Nemo, ktorý dostal suverénne najviac bodov od porôt z 37 krajín. V hlasovaní verejnosti najviac zaujal Chorvát Baby Lasagna, ktorý skončil na druhom mieste.

Očakávané udalosti: 

  • v Bratislave bude koncert Jeana-Michela Jarra a Briana Maya
  • Katalánci volia regionálny parlament
  • v Gruzínsku pokračujú protivládne protesty
  • v Litve sú prezidentské voľby, favoritom je Nauséda
  • MS v hokeji: Slovensko – Kazachstan (12.20)

Až do neskorých nočných hodín chodili tisícky Gruzíncov ulicami Tbilisi. Vyvíjajú tlak na poslancov, ktorí chcú pokračovať v rokovaní o zákone o zahraničnom vplyve a sú odhodlaní ho prijať za každú cenu. Teraz sa rozhoduje o tom, aká tá cena bude veľká, píše v reportáži reportérka Petra Procházková. (deník n)

Foto - TASR/AP

300 slov z MS: Čo Regenda predpovedal, Poliaci dokonali. Outsideri sa postarali o prvé prekvapenie MS v hokeji. Poliaci prehrali s Lotyšmi až po predĺžení. Zdalo sa, že favorit zápas podcenil. „Sme radi za dva body, ale blízko bola nula,“ vravel Lotyš Freibergs.

Českí hokejisti zvíťazili v zápase MS nad Nórskom 6:3 a s piatimi bodmi sú priebežne na čele A-skupiny. V súbežne hranom stretnutí B-skupiny Američania porazili Nemcov 6:1. Na čele ostravskej skupiny tak sú po druhom hracom dni až štyri tímy s troma bodmi. Slováci sú zatiaľ bez bodu na siedmom mieste. (n, tasr)

Kto stojí v pozadí Hlasu, nevieme presne, ale vidíme, že v kampani mu pomáhala finančná skupina Penta a jej médiá. „Jedným z ľudí, ktorí sa teda rozhodli podporiť Hlas, je Haščák a Penta. Jedným z tých, ktorí hrajú veľkú hru a majú peniaze, je člen strany, pán Žiga. On je jeden z mála, ktorý tam mohol dať peniaze,“ hovorí o pozadí Hlasu komentátor Konštantín Čikovský.

Donald Trump poprel špekulácie, že o svojej bývalej súperke v boji o nomináciu Nikki Haleyovej uvažuje ako o viceprezidentke. „Nikki Haley nepatrí medzi ľudí, o ktorých sa uvažuje na post viceprezidenta, želám jej však veľa šťastia,“ napísal.

Otvorenie finále Eurovízie vo švédskom Malmö opäť sprevádzali protiizraelské protesty. Podľa polície sa na demonštrácii zúčastnilo šesť- až osemtisíc ľudí.

Prekáža mi, že na vedúce pozície prichádzajú osoby, ktoré na to nemajú kvalifikáciu a odbornosť, hovorí Maximilián Sobek o dianí v kultúre. „Inštitúcie majú obrovskú zodpovednosť, niečo tu tvoria. Ale vláda robí kroky, aby si inštitúcie už túto svoju povinnosť nespĺňali. Aby nerobili svoju prácu čo najlepšie, ale s tým vlastne prestali a boli ticho,“ dodáva dabingový režisér.

Ozbrojenci pri útoku na tri dediny na severozápade Nigérie uniesli viac ako 100 ľudí. Na severozápade krajiny k podobným únosom dochádza pomerne často. Zvyčajne ich páchajú ozbrojené gangy, ktoré požadujú výkupné.

Futbalisti Neapolu v zostave so Stanislavom Lobotkom prehrali v talianskej Serii A s Bolognou 0:2. Zverenci trénera Francesca Calzonu inkasovali oba góly už v úvodných dvanástich minútach. Neapol je v tabuľke ôsmy, Bologna sa posunula na tretiu priečku o bod pred Juventus. (seriea, tasr)