Denník N

Články

Blogy

Vyber redakcie

Najčítanejšie za 7 dní

Najnovšie

Obchvat Starého Smokovca, ktorý by si vyžiadal výrub v TANAP-e, sa stavať nebude. Kraj zámer stiahne, petíciu proti nemu podpísalo 800 ľudí. Pripomenuli, že v pláne udržateľnej mobility Vysokých Tatier je hlavným cieľom posilnenie verejnej hromadnej dopravy, cyklodopravy a budovanie záchytných parkovísk.

Nemecká BioNTech sa prepadla do kvartálnej straty 315 miliónov eur. Tržby jej klesli o 85 % na 188 miliónov eur v dôsledku prudkého zníženia dopytu po vakcínach proti covidu-19, ktoré patrili k ťahúňom jej podnikania počas pandémie.

Vývoj bojov (802. deň): Ruské tanky sa niekedy menia na nepoznanie. Ukazuje sa, že tanky ešte nie sú prežitkom a v mnohom zostali nenahraditeľné. Konštruktéri na oboch stranách preto pracujú na riešeniach, ktoré ich majú lepšie ochrániť.

Jedna z úprav ruských tankov. Táto si vyslúžila označenie korytnačka. Iné pôsobia oveľa modernejšie. Reprofoto - X

Rusko tvrdí, že dobylo ďalšie dve ukrajinské dediny – Kotľarivka v Charkivskej a Soloviove v Doneckej oblasti. Kyjiv má v posledných mesiacoch problémy s udržaním frontovej línie, pretože bojuje s vážnym nedostatkom munície.

Za nového lídra Škótskej národnej strany zvolili Johna Swinneyho, ktorý stranu SNP viedol už pred 20 rokmi. Všetci oponenti nakoniec od kandidatúry upustili. Swinney na čele strany a takisto vlády nahradí Humzu Yousafa, ktorý rezignoval po vypovedaní koalície so Zelenými.

Peter Pellegrini tvrdí, že jeho kampaň bola lacnejšia než Ivana Korčoka a že sa tesne zmestil do zákonného limitu. Vyšla ho 499 451 eur, maximálne mohol minúť 500-tisíc. Pellegrini ako posledný z kandidátov odovzdal správu o nákladoch, ministerstvo vnútra ju dnes sprístupnilo.

Je mýtus, že väčšina ľudí nechce veterné parky, hovorí výskumník  Bohumil Frantál. Sú podľa neho ochotnejší akceptovať elektráreň, ak vidia, že vedľajšej obci prináša peniaze alebo lacnejšiu elektrinu, a môžu si osobne otestovať, že turbíny nie sú hlučné. (euractiv)

Česká Fio banka spustila na Slovensku okamžité platby, pridala sa tak k väčším hráčom. Zrýchlene je možné posielať sumu do 4000 eur. Spomedzi väčších bánk na Slovensku ešte takéto platby neponúka ČSOB, 365.bank či Prima banka. (zive.sk)

Podľa PS návrh, ktorý uľahčuje výrub stromov, prispeje k ničeniu životného prostredia, keďže príroda nie sú len lesy. „Ak by bola cieľom vyššia ochrana biotopov, kde sú napríklad vzácne orchidey a zarastajú, na to ministerstvo už nástroje má, len ich nevyužíva,“ povedala poslankyňa Tamara Stohlová.

EÚ je odhodlaná chrániť európske firmy a ekonomiky pred nekalými praktikami Číny, povedala šéfka eurokomisie Ursula von der Leyenová. Uviedla, že počíta aj s vplyvom Číny na Rusko pre ukončenie vojny na Ukrajine.

Ak chce štát nútiť živnostníkov k tomu, aby sa stali zamestnancami, pri niektorých profesiách to nebude jednoduché, píše Renáta Bláhová. Napríklad práca advokáta, novinára alebo programátora je podľa nej z podstaty veci nezávislá.

Pražský magistrát rozdelí na kultúrnych grantoch v prepočte vyše 16 miliónov eur, čo je viac než vlani. Tretina sumy pôjde na jednoročné granty, zvyšok dostanú dlhodobejšie projekty. (čtk)

Nemecko povolalo svojho veľvyslanca v Rusku na konzultácie. Dôvodom sú ruské kyberútoky na nemecké firmy a vládnucu SPD. Nemecko takisto nebude zastúpené na utorňajšej inaugurácii prezidenta Putina na jeho ďalšie funkčné obdobie.

Slovensko má v strednej Európe najvyššiu spotrebnú daň na benzín, v EÚ je však podpriemerná, uviedli vládni analytici z Inštitútu pre stratégie a analýzy. Pri nafte, naopak, daň patrí k najnižším v EÚ. Zdanenie spotreby považujú analytici za ekonomicky správne.

SaS zbiera podpisy na hromadnú pripomienku proti dani zo sladených nápojov. Strana proti nej vystupuje už dlhšie, viackrát sa stotožnila s argumentmi ich výrobcov.

Čínska stíhačka v sobotu v Žltom mori ohrozila austrálsku helikoptéru počas medzinárodnej operácie zameranej na uplatňovanie sankcií Bezpečnostnej rady OSN voči Severnej Kórei. Stroj Čcheng-tu J-10 vypustil svetlice v letovej dráhe Seahawku.

Čína považuje Európu za prioritu svojej zahraničnej politiky, povedal Si Ťin-pching na úvod rokovaní v Paríži. Francúzsky prezident Emmanuel Macron sľúbil rokovania o Ukrajine a dianí na Blízkom východe a zdôraznil nevyhnutnosť spravodlivých obchodných pravidiel medzi Európou a Čínou.

Prokurátor podal obžalobu na muža, ktorý na Zvolenskom jarmoku predával drevené srdcia s heslami Hlinkovej gardy. Extrémistický obsah zverejňoval Slavomír D. aj na Facebooku.

Firemný newsfilter: Smer prekvapil novým šéfom veterinárov, Tesco tu ďalej stagnuje a líder predaja obuvi zasa rastie +

  • Košické oceliarne sú po stratách opäť v zisku
  • Najväčšia domáca kozmetická fabrika sa rozšíri
  • Po hodoch sa štátne lesy museli vlani znova uskromniť

PS tvrdí, že človek, ktorý pomocou drona údajne identifikoval medveďa z Liptovského Mikuláša, je obvinený za nelegálnu skládku odpadu na Žitnom ostrove. Pôvodne dostal podmienku a pokutu tisíc eur, hoci spôsobil škodu za skoro 10 miliónov eur, povedal Martin Hojsík. Nedávno ho enviropolícia obvinila znovu.

Európska komisia ukončí konanie proti Poľsku pre stav právneho štátu, ktorému krajina čelila viac ako šesť rokov. „V Poľsku už neexistuje riziko vážneho porušenia zásad právneho štátu,“ oznámila Ursula von der Leyenová.

Bývalý futbalista a expert Roy Keane označil v marci Erlinga Haalanda za treťoligového hráča, teraz ho kritizuje znovu. Útočník Manchestru City dal Wolverhamptonu štyri góly, no keď ho tréner stiahol z ihriska, rozhadzoval rukami, krútil hlavou a vulgárne nadával.

Ruská vojnová ekonomika pripravuje ropný priemysel o pracovnú silu, všíma si agentúra Bloomberg. Energetické firmy tradične dobre platili, no teraz musia súperiť o pracovníkov s armádou a zbrojárskymi podnikmi.

Hra a výsledky Slovenska v príprave nemajú žiadnu výpovednú hodnotu smerom k MS v hokeji, píše Športový newsfilter. V Ostrave budú hrať z veľkej časti iní hráči a lídri sa pripájajú len postupne, čo platí aj o súperoch. USA napríklad odohrajú pred turnajom jediný prípravný zápas v Bratislave.

Viac ako štvrtina odsúdených vo francúzskych väzniciach denne fajčí marihuanu, ukázal štátny prieskum. Je to osemkrát častejšie ako pri celkovej populácii. Takmer tri štvrtiny mužov vo väzení takisto pravidelne fajčia cigarety. (lemonde)

Filmár Peter Zákuťanský prišiel na strednej škole o všetky vlasy. „V zrkadle som zrazu uvidel nové ja, s ktorým som sa musel naučiť žiť,“ hovorí v rozhovore. Alopéciu dnes považuje za životnú výzvu, prostredníctvom ktorej sa naučil na svet pozerať otvorenejšie. „Zakrývaním som problém paradoxne len zvýraznil.“

Peter Zákuťanský. Foto N - Peter Lázár

Občianske združenie Fabrika umenia spustilo zbierku na záchranu časti Baťovej fabriky v Partizánskom. V budove s popisným číslom 61 chcú vybudovať kultúrno-komunitné centrum. (donio)

Martin M. Šimečka bude dnes večer v Modre hovoriť o knihe Život na tekutých pieskoch. Píše v nej nielen o svojom živote, ale aj o kľúčových udalostiach, ktoré ovplyvnili Slovensko. Zhovárať sa s ním bude Miroslav Lysý. Lístky sa budú dať kúpiť na mieste, ak sa nevypredajú.

PS tvrdí, že vláda chce znefunkčniť enviropolíciu. „Podľa našich informácií hrozí, že väčšina zo súčasných 200 policajtov a policajtiek bude rozpustená opäť na kraje a okresy, kde sa síce formálne bude venovať týmto témam, ale v skutočnosti budú riešiť množstvo iných problémov,“ povedal Martin Hojsík.

Taliansky minister obrany povedal, že je potrebné pokúsiť sa rokovať s Ruskom, hoci zatiaľ k tomu neprejavilo vôľu. Guido Crosetto varoval pred dobytím Kyjiva, podporil dodávky zbraní Ukrajine, ale odmieta úvahy o vyslaní vojakov. „Hrozí nám, že by sme sa vydali na cestu, z ktorej niet návratu,“ komentoval to.

Belgicko bojuje v EÚ za zákaz dovozu izraelských výrobkov z okupovaných oblastí. Premiér Alexander De Croo to zdôvodnil pribúdajúcim násilím nielen v Pásme Gazy, ale aj na Západnom brehu. Za týchto podmienok je podľa neho pre európske krajiny ťažké predstierať, že sa nič nedeje.

Benátky vybrali na poplatku za vstup do mesta za prvých osem dní už 700-tisíc eur, čo je viac, ako plánovali. Cieľom opatrenia, ktoré platí len vo vybrané dni, je zmierniť následky nadmerného turizmu.

Dôvera investorov v ekonomiku eurozóny v máji stúpla na viac ako dvojročné maximum, zvýšila sa siedmy mesiac v rade. Podľa inštitútu Sentix, ktorý zostavuje ukazovateľ, sa trend uberá správnym smerom, aj keď po malých krokoch.

Donald Trump našiel spôsob, ako sa počas pretekov F1 v Miami zviditeľniť. Ocitol sa v garáži McLarenu, ktorý potom vysvetlil, že je apolitickou organizáciou, ale s návštevou súhlasil, lebo rešpektuje úrad prezidenta USA.

Na utorkovej inaugurácii ruského prezidenta Vladimira Putina bude Slovensko zastupovať chargé d’affaires. „Slovenská republika si uvedomuje zložitosť situácie, ale napriek tomu je proti vytváraniu novej železnej opony a takýto postoj potvrdzujú aj tie európske krajiny, ktoré na inauguráciu posielajú svojich diplomatických zástupcov,“ uviedlo ministerstvo zahraničných vecí.

Zdravotná poisťovňa Dôvera vyplatila akcionárovi dividendu takmer 20 miliónov eur, Union 4,5 milióna, upozornil Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý to zároveň kritizoval. Dodal, že poisťovne očakávajú tento rok straty.

V Amerike je silný individualizmus. Otvoria vám dvere, ale zvyšok práce je na vás, hovorí vedkyňa Andrea Sadloňová. V USA získala doktorát z molekulárnej a bunkovej patológie a pracovala so špičkovými vedcami. Po takmer 20 rokoch úspešnej kariéry sa vrátila na Slovensko, kde jej ponúkli 900 eur v hrubom ako absolventom.

Vývoz elektromobilov z Nemecka vlani stúpol medziročne o 58 % na 786-tisíc kusov, čo bola zhruba štvrtina celkového exportu vozidiel. Dovoz elektroáut vzrástol o 23,5 % na 446-tisíc, najväčší podiel na ňom mala Čína.

Maďarsko nevydá utečencov Ukrajine a neskúma ani to, či sa ich týka branná povinnosť, uviedol vicepremiér Zsolt Semjén v reakcii na správu, že šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak vedie rokovania o vydaní brancov z členských krajín EÚ.

Pouličný časopis Nota Bene sa bude dať zaplatiť aj kartou a mobilom, prvých 120 terminálov rozdali predajcom v Bratislave a Piešťanoch. Vydavateľ časopisu hovorí, že ľudia čoraz menej nosia pri sebe hotovosť.

Do Horskej záchrannej služby sa ako poradca vrátil niekdajší dlhoročný šéf Jozef Janiga. Za jeho pôsobenia záchranári pri nákupoch vybavenia umelo delili zákazky a diskriminovali dodávateľov, čím porušovali zákon, zistili kontrolóri ministerstva vnútra.

Volvo v apríli zvýšilo celosvetový predaj medziročne o 27 % na 65-tisíc osobných áut, ťahali ho elektromobily a hybridy. Odbyt plne elektrických vozidiel stúpol o 94 % a tvorili viac ako štvrtinu celkového predaja. (reuters)

Za prísnych bezpečnostných opatrení sa v utorok vo švédskom Malmö uskutoční prvé semifinále Eurovízie. Súťaž sprevádzajú protesty proti účasti Izraela vzhľadom na vojnu, ktorú vedie v Pásme Gazy v reakcii na teroristický útok Hamasu.

Izraelská armáda potvrdila, že vyzvala na evakuáciu civilistov vo východnej časti Rafahu v Pásme Gazy v rámci operácie „obmedzeného rozsahu“, ktorej cieľom je rozbiť palestínske radikálne hnutie Hamas.

Rudolf Huliak odmieta vysvetliť, odkiaľ zobral 220-tisíc eur, ktoré vlani požičal SNS Andreja Danka, píšu Aktuality. Poslanec z klubu SNS pritom navrhuje zákon namierený proti mimovládkam, ktorý koalícia prezentuje ako snahu o zvýšenie transparentnosti ich financovania.

Podnikateľ Michal Suchoba dostal za podplácanie peňažný trest vo výške 90-tisíc eur. V prípade nezaplatenia dostane šesťmesačný trest väzenia. Ide o skutok súvisiaci s kauzou Očistec, Suchoba dal úplatok 70-tisíc Ľudovítovi Makóovi v prípade zaistených registračných pokladníc Medusa Group.

Robert Fico dnes odcestuje na oficiálnu návštevu Azerbajdžanu. V utorok sa stretne s prezidentom Ilhamom Alijevom, témou rozhovorov budú aj možnosti dovozu azerbajdžanského plynu na Slovensko.

Národná diaľničná spoločnosť začne tento týždeň opravovať most Pustý hrad vo Zvolene. Úplne ho neuzavrú, treba však rátať so striedavou premávkou a zdržaniami najmä počas dopravnej špičky, uviedla štátna firma.

Ceny elektriny a plynu na burzách sa blížia k tohtoročným maximám zo začiatku roka, minulý týždeň sa zvýšili o 5 %. Plyn na holandskej burze TTF sa v piatok predával za 30,56 eura za MWh, megawatthodina elektriny stála 96,2 eura.

Ivan Kmotrík mladší jasne pomenoval, prečo je futbalový Slovan v takej strate, a stále dúfa v nemožné, všíma si Športový newsfilter. Zodpovednosť neférovo prenáša na fanúšikov, no nepomenuje vlastné chyby, ako hajlovanie či zápas s Dinamom Moskva.