Denník N

Články

Blogy

Vyber redakcie

Najčítanejšie za 7 dní

Najnovšie

Poľské osobnosti zorganizovali protest na podporu slovenských médií a občianskej spoločnosti na poľsko-českej hranici, kde v týchto dňoch v Českom Těšíne a Cieszyne prebiehajú oslavy 20. výročia vstupu do EÚ v rámci festivalu Kino na hranici. Vystúpil aj Adam Michnik, historik, publicista a šéfredaktor denníka Gazeta Wyborcza.

Poľský protest na podporu slovenských médií a občianskej spoločnosti. Foto – N

RTVS zverejnila dlhšiu nezostrihanú pasáž z rozhovoru s Lukášom Machalom, v ktorom spochybňoval, že Zem je guľatá. Neskôr sa bránil, že televízia a redaktor Peter Žatko reportáž tendenčne zostrihali. V osemminútovej nahrávke teraz Machala hovorí aj to, že médiá mali dať väčší priestor Marianovi Kotlebovi.

Protesty nesmú byť násilné, pre nenávisť a antisemitizmus nie je miesto, vyhlásil prezident Joe Biden v reakcii na študentské propalestínske akcie na univerzitách. Odmietol, že by ho protesty prinútili zmeniť politiku voči Blízkemu východu. Takisto povedal, že ich nechce potlačiť pomocou národnej gardy.

Turecko úplne zastavilo obchod s Izraelom, podľa agentúry Bloomberg to potvrdili dvaja tureckí predstavitelia. Týka sa to vývozu aj dovozu. Ankara dáva najavo nesúhlas s bojmi v Pásme Gazy.

Hamas v reakcii na posledný návrh dohody o prímerí s Izraelom uviedol, že čo najskôr vyšle do Káhiry delegáciu, ktorá bude pokračovať v rokovaniach. Vodca politického krídla Ismáíl Haníja povedal, že návrh študujú v pozitívnom duchu, hoci podľa skorších vyhlásení sa naňho pozerali skôr negatívne.

Koalícia presunula záverečné rokovanie a hlasovanie o Fonde na podporu umenia na štvrtok 9. mája. Hlas a SNS sa sporia o časť novely, ktorá sa týkala odvolacích mechanizmov pri neúspešných projektoch.

Akcioví investori sú spokojní, že zvyšovanie úrokov v americkej ekonomike nehrozí, ukazuje Graf dňa. Ešte na začiatku roka sa pritom čakalo, že Fed tento rok, naopak, svoju základnú úrokovú sadzbu zníži až o jeden a pol percentného bodu.

Sabrina Wittmannová sa stala prvou ženskou hlavnou trénerkou v nemeckom mužskom profesionálnom futbale. V záverečných troch kolách sezóny bude viesť treťoligový Ingolstadt.

Viac než tri roky od vypísania tendra objednáva Národná diaľničná spoločnosť kľúčový IT systém pre nové mýto. Na rozdiel od súčasného ho bude spravovať sama, výsledkom majú byť úspory. Zmluvu podpísala s CzechTollom, sesterskou spoločnosťou SkyTollu.

K psychológovi Mariánovi Huštatymu prišlo len od septembra 30 detí závislých od drog HHC-P z automatov. „Osem pacientov sme odoslali na psychiatrické oddelenie, keďže u nich bola prítomná toxická psychóza,“ hovorí. Niekoľko automatov zmizlo po tom, ako obchodná inšpekcia rozdala prevádzkovateľom tisícové pokuty. Na pravidelné kontroly nemá dosť ľudí.

Ukrajina sa snaží obmedziť zhotovovanie satelitných záberov svojho územia, aby zabránila únikom informácií, ktoré by mohlo využiť Rusko. EÚ takisto uvažuje, že na sankčný zoznam zaradí viaceré čínske firmy, ktoré údajne dodávali Rusku tieto satelitné zábery.

Tibor Gašpar (Smer) tvrdí, že napätie medzi SNS a Hlasom pre Fond na podporu umenia nevníma ako spor, ale ako „snahu o vylepšenie“. „Žiadna koaličná kríza sa nedeje,“ uviedol Samuel Migaľ z Hlasu. Koalícia sa podľa nich dohodne.

Gazprom sa minulý rok prepadol do čistej straty 6,4 miliardy eur z predvlaňajšieho zisku 12,2 miliardy. Na výsledku sa prejavilo zníženie predaja plynu do Európy o viac ako polovicu. Analytici čakali, že Gazprom zarobí 4,5 miliardy eur.

Shooty: Fóbia z možností

Mária Kolíková ukázala svoj podnet na generálnu prokuratúru v súvislosti so štatútom SIS, ktorým chcela dokázať, že koalícia klame. Podľa nej nie je pravda, že ho podala ako predsedníčka výboru na kontrolu činnosti SIS.

EÚ odsúdila násilie na protestoch v Gruzínsku. Tamojšia polícia použila slzotvorný plyn a vodné delá na rozohnanie 40-tisícovému davu, ktorý pred parlamentom v Tbilisi znova protestoval proti zákonu o zahraničných agentoch. (euractiv)

Koalícia sa chce zbaviť Márie Kolíkovej na čele výboru pre kontrolu činnosti SIS. Tvrdí, že prekročila právomoci, a preto by mala prísť o túto funkciu. Smer, Hlas a SNS majú dosť hlasov na jej odvolanie, čo chcú navrhnúť parlamentu.

Vládou schválené výdavkové limity sú pre dlhodobú udržateľnosť verejných financií oslabením, reaguje rozpočtová rada. Zmenu zákona kabinet poslal do parlamentu. Navrhované stropy sú miernejšie, než chcela Rada pre rozpočtovú zodpovednosť.

Slovenskí hokejisti do 18 rokov postúpili do semifinále majstrovstiev sveta. Vo štvrťfinále porazili Česko 3:2, dva góly strelil Ondrej Maruna. Ak Kanada vyhrá nad Lotyšskom, Slováci nastúpia v semifinále proti Američanom, s ktorými v základnej skupine prehrali 0:9.

Izraelská bezpečnostná rada varovala Izraelčanov pred cestami na finále Eurovízie do Švédska. Malmö je podľa rady aktuálne „centrom protiizraelských protestov“ v dôsledku pokračujúcej vojny v Pásme Gazy. (toi)

Riaditeľka komunikácie Ta3 Oľga Dúbravská v televízii končí, bude pracovať pre podpredsedu vlády pre plán obnovy Petra Kmeca (Hlas) ako šéfka odboru komunikácie a aplikácie behaviorálnych princípov. (o médiách)

Aktivita v ruskom spracovateľskom sektore v apríli rástla najpomalšie za tri mesiace. Podľa prieskumu S&P Global sa rast výroby aj prílev nových zákaziek mierne spomalil, zostali však na vysokej úrovni.

V národnom parku Malá Fatra sa začali rokovania o zonácii medzi správou parku a vlastníkmi dotknutých subjektov. Poverený riaditeľ parku Peter Cáder poprel vyjadrenia časti neštátnych vlastníkov, že by išlo o stretnutie k prípadnej zmene národného parku na prírodný.

Roman Michelko (SNS) povedal, že voľbu ústavných sudcov odsunuli, lebo v koalícii nebola zhoda, koho z pätice kandidátov podporiť. Sám navrhol sudkyňu Michaelu Královú. Situácia, že by mal na súd kandidovať premiér Robert Fico, je podľa neho nepredstaviteľná.

Rusi zareagovali na nasadenie striel ATACMS s dlhým doletom, sťahujú prvé lietadlá hlbšie na územie Ruska. Stovky kilometrov na trase letu lietadla výrazne znižujú rozsah frontovej línie, ktorú môže dosiahnuť, a čas, ktorý sa tam môže zdržať.

Vydavateľstvo Universal Music uzavrelo dohodu s TikTokom, vďaka čomu sa na sociálnu sieť vrátia skladby od hudobníkov ako Olivia Rodrigo, Drake a ďalších. Firma stiahla svojich hudobníkov z TikToku vo februári. Dôvodom bola výška odmeny pre umelcov a používanie umelej inteligencie na generovanie hudby.

V Kirgizsku dodávka zrazila 29 detí, zlyhali jej brzdy. Deti mali od 9 do 16 rokov, podľa úradov vodič za volantom auta nesedel. Sedem detí skončilo na jednotke intenzívnej starostlivosti, tri z nich sú vo vážnom stave.

Ján Mazák sa voči odvolaniu zo súdnej rady bráni ústavnou sťažnosťou. Aktuálne podal dve sťažnosti – jedna sa týka dnešného odvolania parlamentom a druhá, ktorú podal už minulý týždeň, jeho odvolania z postu predsedu súdnej rady.

Najvyšší súd stále nemá peniaze na rekonštrukciu budovy. Z návrhu limitu príjmov a výdavkov kapitoly Kancelárie Najvyššieho súdu na roky 2025 až 2027 ani nevyplýva, že ministerstvo financií mu peniaze vyčlení. Najvyšší súd by len na úvodnú fázu potreboval 4,8 milióna eur.

V RTVS vznikol nový Odborový zväz tvorivých zamestnancov Rozhlasu a televízie Slovenska. Má slúžiť ako podpora pre zamestnancov, ktorí by sa dostali do sporu s manažmentom, a ide aj o reakciu na snahu vlády zrušiť verejnoprávne médium.

Rusi v posledných dňoch postúpili na viacerých miestach frontu – južne od Časiv Jaru aj severozápadne od Očeretného. Podľa ukrajinského dôstojníka v zálohe Tatarigamiho sa Ukrajinci snažia situáciu stabilizovať a nie sú náznaky, že by front skolaboval. Očakáva, že situácia sa zlepší po príchode amerických zbraní.

Koalícia bude rokovať o možnosti povolenia potratovej tabletky. Ministerka Zuzana Dolinková počas hodiny otázok v parlamente vravela, že o téme bude na budúci týždeň hovoriť s odborníkmi a následne bude diskusia koaličných lídrov. Záležitosť podľa nej vyvoláva „veľké spoločenské otázky“.

Po Najvyššom kontrolnom úrade aj Útvar hodnoty za peniaze upozorňuje na vysoký počet fiktívnych živnostníkov. Odhaduje, že v súčasnosti ich môže byť 123-tisíc. Ak by ich pomer klesol na priemernú úroveň EÚ, štát by podľa analytikov mohol získať ročne 177 až 251 miliónov eur.

Oddialením voľby ústavných sudcov chce koalícia podľa opozície odstaviť od rozhodovania Zuzanu Čaputovú. Vládna väčšina sa rozhodla voľbu odložiť na júnovú schôdzu.

Oceliarňam ArcelorMittal v 1. štvrťroku klesol prevádzkový zisk medziročne o 8 % na dve miliardy dolárov. Firma naďalej počíta s rastom celosvetového dopytu po oceli o tri až štyri percentá, predpoklad nezahŕňa Čínu.

Koncertná mapa Slovenska na najbližší týždeň: Spomienka na Martinu Kušnírovú a Jána Kuciaka v Gregorovciach, Ľahká múza začína turné k jubileu, Majáles v Bratislave. (moja muzika)

Česká centrálna banka znížila základný úrok o pol percentného bodu na 5,25 %, väčšina analytikov to očakávala. Sadzba sa dostala na najnižšiu úroveň od začiatku mája 2022.

Robert Fico tvrdí, že nechce ľuďom siahnuť na úspory v 2. pilieri, ale chce im ponúknuť možnosť investovať do štátnych dlhopisov. Počas hodiny otázok v parlamente hovoril, že „priatelia v Denníku N a SME“ prekrúcajú, keď píšu o jeho plánoch s 2. pilierom.

Vývoj bojov (798. deň): Ukrajinci strelami ATACMS zasiahli stovku ruských vojakov v oblasti, ktorá môže byť kľúčová. K útoku došlo na severe Luhanskej oblasti, jeho cieľom je podľa experta spomaliť ruské útočné akcie v tejto časti frontu. Ukrajinci sa už dlhšie boja, že Rusi otvoria nový front a budú sa znova snažiť dobyť Charkivskú oblasť.

Ukrajinci zasiahli koncentráciu viac ako sto ruských vojakov. Reprofoto - X

Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov, tvrdí OSN v správe. Takmer sedemmesačná vojna v oblasti spôsobila miliardové škody, palestínske úrady hovoria o 80-tisíc zničených budovách.

Obchodníci špekulujú, že japonské úrady intervenovali na devízovom trhu v prospech jenu. Ten si dnes odpísal väčšinu výrazných ziskov, ktoré nabral v stredu večer.

Robert Fico na hodine otázok v parlamente povedal, že „noha slovenského vojaka neprekročí ukrajinskú hranicu“ a že vyhlásenia o účasti vojakov NATO v konflikte sú krokom k tretej svetovej vojne. Premiér sa takisto zastal policajného exprezidenta Tibora Gašpara.

Ukrajinci v zahraničí už nemôžu získať platný pas, musia si poň prísť domov. Minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vraví, že nie je férové, aby niektorí Ukrajinci zomierali za svoju krajinu a iní boli v cudzine. Ukrajinskí právnici varujú, že nové nariadenie môže byť protizákonné.

V Česku sa tento rok pre silné mrazy urodí 30 300 ton ovocia namiesto 138-tisíc, uviedol minister pôdohospodárstva Marek Výborný. Najhoršia úroda ovocia od 90. rokov bola v roku 2011, keď dosiahla 101-tisíc ton. (čtk)

Niekdajšia hlava slovenskej mafie Mikuláš Černák tvrdí, že ľutuje vraždy a chce pomáhať odsúdeným. Keby ho prepustili z doživotného väzenia, chcel by postaviť zrubový penzión. „Opovrhujem predchádzajúcim spôsobom života… Dovoľte mi dožiť život na slobode,“ presviedčal sudcov. Rozhodnutie o jeho prepustení odročili na neurčito.

Novým hlavným partnerom štátu pre mýto bude sestra SkyTollu, spoločnosť CzechToll. Národná diaľničná s ňou podpísala zmluvu na IT systém za 13,8 milióna eur. Kým ho dodajú, predĺži zmluvu so SkyTollom.

Rusko v apríli na Ukrajinu odpálilo takmer 4 000 rakiet, bômb a dronov, tvrdí Volodymyr Zelenskyj. Rusi počas jari zintenzívnili útoky na ukrajinskú civilnú a energetickú infraštruktúru v čase, keď Kyjiv čakal na dodávky pomoci od spojencov.

Hlasovanie o novele, ktorá sa týka Fondu na podporu umenia, plánujú odsunúť na budúci týždeň. Na jej podobe sa v koalícii stále nedohodli a stupňuje sa napätie medzi Hlasom a SNS.

Vývoz pšenice a kukurice z Ukrajiny sa zníži o takmer štvrtinu, týka sa to najbližšej sezóny od júla do júna budúceho roka. Hlavným dôvodom je slabá úroda pre vojnu s Ruskom, uviedol námestník ministra pôdohospodárstva Taras Vysockyj.

ZSSK kúpila telové kamery pre vlakvedúcich, môžu jej poskytnúť dôkazy v sporných situáciách. Záznamy sa budú premazávať po 30 sekundách, ak vlakvedúci neaktivuje tlačidlo, ktoré nahrávku uchová.