Denník N

Články

Blogy

Vyber redakcie

Najčítanejšie za 7 dní

Najnovšie

KDH sa v posledných dňoch dohodami a hlasovaním s koalíciou zahráva s ohňom, píše v Newsfiltri Tomáš Gális o medveďoch či 13. dôchodkoch. „Dá sa pochybovať, že KDH spoluprácou s koalíciou získa nejakých voličov… ale na druhej strane sa o nich aspoň hovorí. Čo by za to dal ten… Ako sa to? Aha, Matovič!“

Slovenská hokejová reprezentácia hrá proti Nemecku tretí prípravný zápas pred MS v hokeji. Začal sa o 19:30 v Kaufbeurene, v bráne stojí Dávid Hrenák, kapitánom je obranca Michal Ivan. Zápas vysiela televízna stanica JOJ Plus a internetová platforma JOJ Play.

Vranovskú celulózku Bukocel dvojmiliónová pokuta za nenakúpené emisné povolenky nezavrie. Firma chce pokračovať a so štátom už rokuje o splátkovom kalendári. Do finančných problémov ju vraj dostal nedostatok dreva a zníženie výroby.

Taiwanský výrobca čipov vďaka rozmachu umelej inteligencie dosiahol ďalší rast ziskov. Holandská ASML, ktorá predáva stroje kľúčové pre výrobu čipov, však investorov sklamala a jej akcie sa prepadli, ukazuje Graf dňa.

Zadržanie bývalého námestníka SIS Borisa Beňu môže ovplyvniť proces s exriaditeľom SIS Vladimírom Pčolinským. Beňa proti nemu vypovedá o prijatí úplatku 20-tisíc eur. Sudca pritom len pred zhruba dvoma týždňami prijal obžalobu a určil prvý termín pojednávania.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Argentína požiadala NATO o status globálneho partnera Aliancie. Krajiny s týmto statusom zdieľajú s členmi Aliancie spravodajské informácie a zúčastňujú sa na vojenských operáciách. Súčasná argentínska vláda a prezident Javier Milei sa usilujú o bližšie vzťahy s USA a EÚ. (nato)

Slovenské hádzanárky sa stretnú v základnej skupine na majstrovstvách Európy s domácim Rakúskom, Nórskom a Slovinskom. Pred žrebom figurovali v najnižšom koši. Šampionát je na programe v decembri, Slovenky sa v Innsbrucku predstavia po desiatich rokoch. (ehf)

Poslanec nemôže fajčiť ani vo svojej kancelárii, ak je vo verejnej budove. Za priestupok hrozí pokuta poslancovi aj Národnej rade. Na porušenie pravidiel už mala poslanca Rudolfa Huliaka upozorniť aj Národná rada. „Fajčiť je dovolené len na vyhradených miestach. Pán poslanec Huliak už bol upozornený, aby experimenty na báze cigaretového dymu mimo nich nevykonával.“

Robert Fico naznačil, že po eurovoľbách budú na post eurokomisára podporovať Maroša Šefčoviča, súčasného podpredsedu Komisie. Z Bruselu po samite EÚ ešte odkázal Petrovi Pellegrinimu, že v deň jeho inaugurácie bude zrejme na mierovom samite vo Švajčiarsku.

Ministerka Saková tají meno odborníka, ktorým si pomáha pri miliónových nákupoch emisných kvót. Na zverejnenie mena vraj nedal súhlas. Podľa tohto odborníka by mala cena emisných kvót klesať, tá však stúpa. Povolenky potrebujú nakúpiť štátne teplárne na budúci rok. Sakovej otáľanie podľa SaS pripravilo štát už o 10 miliónov eur.

Rozpočtová rada pochválila obmedzenie výhodných predčasných dôchodkov, no udržateľnosť penzií to podľa nej teraz nezlepší, keďže parlament schválil vyššie trináste dôchodky. Zmeny v predčasných dôchodkoch podľa jej prepočtov vyvážia vyššie trináste penzie o 25 rokov.

Lobisti v inštitúciách EÚ vedia ľahko obchádzať pravidlá, konštatuje dvor audítorov EÚ. Lobisti využívajú medzery v registri transparentnosti, ktorý mal zabezpečiť, aby sa lobing v Únii riadil etickými štandardmi. (euractiv)

Konšpirátorov ani politikov sa nebojím, vraví v podcaste Generácia N Marek Mach, mladý aktivista a influencer, ktorý vytvára mnohé úspešné videá a zorganizoval viaceré volebné vlaky. V mobile nemá žiadne sociálne siete, čas strávený na nich vníma ako stratený.

Analytici vysvetľujú, čo útok Iránu na Izrael ukázal o jeho skutočnej vojenskej sile. Vo výrobe rakiet a odpaľovacích zariadení zjavne nemá obmedzenia, no nie je jasné, ako by mohol Izraelu spôsobiť väčšie škody. „S týmito zbraňami by vojnu nevyhral,“ hovorí odborník na iránsky raketový program Behnam Ben Taleblu.

V Poľsku zadržali muža, ktorý chcel údajne Rusom pomôcť s atentátom na Volodymyra Zelenského. Je podozrivý, že Rusku odovzdával informácie o poľskom letisku, ktoré ukrajinský prezident využíval na zahraničné cesty. Hrozí mu osemročné väzenie.

Zrútila sa hlavná fasáda historickej budovy kodanskej burzy, ktorá horí od utorka. Renesančná budova zo 17. storočia už predtým prišla o svoju vežu aj veľkú časť strechy. Pri dnešnom zrútení fasády sa nikto nezranil. (jyllands)

Zrútená hlavná fasáda kodanskej historickej burzy. Foto - TASR/AP

Štát podľa ministra dopravy Jozefa Ráža bude tento rok vyhlasovať súťaže na chýbajúce úseky kysuckej diaľnice D3 za vyše miliardy eur. Ako prvý chcú spustiť tender na úsek medzi Čadcou a Oščadnicou s druhou rúrou tunela Horelica za 200 miliónov eur.

Film Kolaps ukazuje, ako môže dopadnúť rozdeľovanie spoločnosti, píše v recenzii Peter Bálik. Dráma zachytáva rozvrátené USA v blízkej budúcnosti. „Tento film je ako reálny horor.“ Momentálne najnavštevovanejší film v amerických kinách sa už dá vidieť aj na Slovensku.

Video: Prečo poslanci Glück, Jarjabek či Ľupták neprispejú na zbierku Munícia pre Ukrajinu.

György Gyimesi o obvinení, že sa v roku 2018 podieľal na manipulácii verejného obstarávania, nechce hovoriť, kým neurobí výpoveď pred vyšetrovateľom. Bývalý poslanec OĽaNO u košického župana Rastislava Trnku pracoval len pár týždňov, no podľa polície stihol zmanipulovať verejné obstarávanie na právne služby. To odmieta advokátka Iveta Rajtáková aj Trnka.

Šestica štátnych teplární bola roky stratová, noví manažéri ich dokázali priviesť k vysokým ziskom. Ministerka hospodárstva Denisa Saková aj napriek tomu celé predstavenstvo odvolala, má voči nim niekoľko výhrad.

Zuzana Čaputová sa v piatok o 11.00 h stretne s viacerými predstaviteľmi kultúrnej obce – s exministrom Marekom Maďaričom či rektormi vysokých umeleckých škôl v súvislosti s aktuálnym dianím a zmenami v pôsobnosti ministerstva kultúry.

V koalícii sa špekuluje, že novým riaditeľom telerozhlasu by mohol byť Lukáš Machala, generálny riaditeľ služobného úradu ministerstva kultúry. Machala RTVS pravidelne kritizuje, o verejnoprávnej inštitúcii hovorí ako o „hanbe žurnalistiky“, ktorá nedáva priestor ľuďom z dezinfoscény.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Britský princ William sa vo štvrtok účasťou na charitatívnych podujatiach vráti k svojim oficiálnym povinnostiam. Tie prerušil minulý mesiac, keď jeho manželke diagnostikovali rakovinu.

Zbierka Munícia pre Ukrajinu už prekonala hranicu 1,5 milióna eur. Priemerná výška príspevku sa pohybuje okolo 70 eur. Najčastejší odkaz od darcov podľa organizátorov znie: „Konečne necítime hanbu.“

Váš minister vnútra legitimizoval extrémistu. Je to nebezpečné, vraví popredná odborníčka na antisemitizmus Deborah Lipstadt. Rozhovor Matúša Šutaja Eštoka s Danielom Bombicom podľa nej vyslal signál, že prejavy antisemitizmu a internetovej agresie sú v poriadku.

Americká historička a expertka na boj proti antisemitizmu Deborah Lipstadt. Foto N - Mirek Tóda

Rusi mali na Kryme pred inváziou 5 batérií S-400, v súčasnosti ich môže byť viac. Podľa novinára Davida Axa sa Ukrajincom podarilo zasiahnuť už tri. Predtým to bolo najmä vďaka strelám Neptun, po stredajšom útoku sa spomínajú rakety ATACMS.

Je to dôkaz, že robíme na diabolskom pláne, reagoval Robert Fico na schválenie 13. dôchodkov. Vo videu, ktoré nakrútil počas samitu v Bruseli, chváli koalíciu, že našla takmer 900 miliónov eur na toto opatrenie a zároveň robí na konsolidácii verejných financií.

O štúdium na gymnáziu je boj aj medzi jednotkármi a šance klesajú deťom, ktoré občas dostanú dvojku. V Bratislavskom kraji rýchlo rastie počet uchádzačov o gymnáziá, môže za to nielen demografia. Populačne silné ročníky sú aj v iných krajských mestách.

Najbližšie hlasovanie v parlamente bude v stredu 24. apríla o 11.00 h, v utorok hlasovanie nebude. Dôvodom je zahraničná pracovná cesta podpredsedu parlamentu Petra Žigu (Hlas), ktorý je poverený vedením parlamentu po Petrovi Pellegrinim.

Aktuálny Shooty: Suplent

Bližšie informácie ku covidovej amnestii sa verejnosť dozvie až po lete. Podľa splnomocnenca vlády Petra Kotlára (SNS) sa najprv musia dohodnúť na tom, ktoré priestupky počas pandémie je možné odškodniť.

Slovnaft a jeho materská skupina MOL chcú v budúcnosti viac investovať do zelenej energetiky a využitia odpadov. Na výrobu energií aj recykláciu plánujú časom využívať poldruha milióna ton odpadov ročne.

Minister Tomáš Taraba tvrdí, že za kritické meškanie programu Obnov dom môžu energetické certifikáty a nová výzva Obnov dom mini problém rieši. Tá je však určená len pre ľudí ohrozených energetickou chudobou v malej časti Slovenska a pripravila ju ešte predchádzajúca vládna garnitúra.

Zákon o odstrele medveďov zakazuje v čase mimoriadnej situácie iba vnadiská na veľké šelmy. V skutočnosti vnadiská vznikajú oficiálne najmä kvôli diviakom, no aj na tie chodia medvede. Takéto zostanú zachované aj po zmene.

Palestínska futbalová asociácia požaduje od FIFA potrestanie Izraela. Odôvodňuje to porušením medzinárodného práva, ktorého sa dopúšťa Izrael v Palestíne, najmä v Pásme Gazy. Diskusia v súvislosti s konfliktom bude jednou z hlavných tém májového zasadnutia FIFA spolu s plánom boja proti rasizmu. (tasr, afp)

Zbierka Munícia pre Ukrajinu dosiahla hranicu už takmer 1,5 milióna. Rozoberáme, prečo je taká úspešná. Okrem peňazí na muníciu pre Ukrajinu darcovia môžu takto poslať aj odkaz vláde Roberta Fica, vravia organizátori.

Zbierka na ukrajinskú muníciu je už teraz jednou z najúspešnejších od vzniku Slovenska

Dve dievčatá vo veku šesť a 11 rokov poranil nožom muž pri ich škole vo francúzskom Souffelweyersheime neďaleko Štrasburgu. Útočníka zadržali.

Zbierku Slovákov na muníciu pre Ukrajinu si všimli aj na Ukrajine, pripomínajú, že „Slovákov nemožno súdiť podľa ich vlády“. „Slováci robia to, čo ich vláda vedená prokremeľským Ficom odmieta spraviť. Ľudia teda prispievajú na muníciu priamo. Ďakujeme ti, Slovensko!“ napísal ukrajinský analytik Mychajlo Gončar. Aktuálne je v zbierke už takmer 1,5 milióna eur. (euractiv)

Obnovenie amerických ropných sankcií voči Venezuele nezastaví podnikanie v sektore, píše denník The Wall Street Journal. USA budú jednotlivo vyhodnocovať povolenia pre americké a európske firmy na obchody s venezuelským podnikom PDVSA.

Ukrajinské zbrojovky tento mesiac prvýkrát vyrobia desať ukrajinských samohybných húfníc Bohdana a v nasledujúcich mesiacoch toto množstvo ešte vzrastie, napísal ukrajinský prezident Zelenskyj.

Na sedem rokov poslal ruský súd do väzenia Alexandra Kuranova, niekdajšieho generálneho riaditeľa a hlavného konštruktéra Podniku pre výskum a vývoj hypersonických systémov. Uznal ho vinným z vlastizrady.

Barcelona musí zaplatiť pokutu 32-tisíc eur pre správanie sa fanúšikov v Paríži vo štvrťfinále Ligy majstrov. Zároveň má ročnú podmienku na zákaz predaja lístkov do sektora hostí na zápas ďalšieho ročníka súťaže. Dôvodom sú rasistické pokriky, používanie pyrotechniky a ďalšie škody na zariadení štadióna PSG. (bbc)

Zavedenie eura v Bulharsku sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov, povedal guvernér centrálnej banky Dimitar Radev. Hrozí to, ak krajina splní inflačné kritérium neskôr ako v júni. Vstup do eurozóny je naplánovaný na 1. januára 2025.

Mocenské hry orbánovcov znamenajú koniec menšinového zastúpenia Maďarov, píše maďarská novinárka z Rumunska Parázska Boróka. „Medzitým sa v Budapešti otriasa v základoch moc, ktorá ovplyvnila politický život v Srbsku, na Slovensku a ešte aj v Rumunsku v neprospech menšín.“

Atlétka Sara Benfaresová dostala od Národnej antidopingovej agentúry v Nemecku päťročný zákaz činnosti za doping. NADA prekročila hranicu obvykle udeľovaného štvorročného trestu pre „priťažujúce okolnosti“. Benfaresová má právo odvolať sa na Športový arbitrážny súd.

Podobnými pokusmi, ako robil poslanec Huliak, sa zaoberali aj niektorí vedci, ktorí skúmali pasívne fajčenie izbových rastlín. Rastliny v interiéroch nemajú len ozdobnú funkciu, dokážu do istej miery aj filtrovať vzduch od škodlivých látok – napríklad aj z cigariet. Vysvetľujeme, v čom sa Rudolf Huliak pri pokuse s kvetinou, na ktorú vydychoval dym z cigary, mýlil.

Zdroj - Instagram SNS, Dvorapa/Wikimedia, CC BY-SA 3.0

Ukrajina pôvodne považovala 161 detí, ktoré sa podarilo nájsť na nemeckom území, za unesené do Ruska. U väčšiny z nich sa podarilo potvrdiť, že pricestovali do Nemecka dobrovoľne ako utečenci so svojimi zákonnými zástupcami.

Upravený návrh SNS na zrušenie RTVS by už nemal zahŕňať takzvanú programovú radu, proti ktorej nebola len opozícia, ale aj Hlas. Riaditeľa nebude možné odvolať bez uvedenia dôvodu, po novom by riaditeľa telerozhlasu mala voliť rada, kde budú nominanti vlády a parlamentu.

Washington a Londýn v reakcii na útok na Izrael prijali nové protiiránske sankcie, mieria aj na subjekty zapojené do výroby dronov a riadených striel, píše AP.