Denník N

Články

Minúta po minúte

Blogy

Vyber redakcie

Najčítanejšie za 7 dní

Najnovšie

Odvolávanie ministerky Zuzany Dolinkovej bude v parlamente vo štvrtok od 17:30. Opozícia argumentovala najmä zastavením plánu stavby všeobecnej nemocnice na bratislavských Rázsochách.

Bývalá podpredsedníčka Najvyššieho súdu Jarmila Urbancová využila pri svojom stíhaní zmenu Trestného poriadku. Vďaka návrhu Tibora Gašpara môžu už aj sudcovia obžalovaní z ohýbania práva žiadať súdnu radu o súhlas s ich stíhaním. Urbancová je známa zo správ Kočnerovej Threemy pod prezývkou Prútik.

Dlhoročnú ruskú novinárku Nadeždu Kevorkovovú poslal súd na dva mesiace do vyšetrovacej väzby pre podozrenie z ospravedlňovania terorizmu. Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk vyjadril znepokojenie pre neustále útoky na slobodu prejavu a kriminalizáciu nezávislej žurnalistiky v Rusku.

Novými hráčmi v nominácii Kanady na MS v hokeji sú Pierre-Luc Dubois, Nick Paul a Brandon Hagel. V tíme končia mladíci Macklin Celebrini a Adam Fantilli.

Apple predstavil nové verzie tabletov iPad prvýkrát od októbra 2022. Budú mať nový vysokovýkonný procesor M4. Celosvetový odbyt počítačových tabletov sa v tohtoročnom prvom štvrťroku po troch rokoch stagnácie zvýšil o pol percenta.

Po sľubných prvých dvoch mesiacoch roka sa rast slovenských maloobchodných tržieb výrazne spomalil, ukazuje Graf dňa. Nie je to dôvod na paniku, keďže rastúce reálne mzdy potiahnu tržby v obchodoch opäť nahor.

Spoločnosť v Gruzínsku je silno proeurópska, hovorí Dita Sutterová z Ostravskej univerzity, ktorá tam robí výskum o hybridných hrozbách. „Keď sa tu s mladými ľuďmi náhodne rozprávam na ulici, tak mi z ničoho nič povedia: Najhoršie v Európskej únii je Slovensko,“ tvrdí.

Pornoherečka Stormy Daniels vypovedala ako svedok v prípade obžaloby Donalda Trumpa z jej podplácania a falšovania obchodných záznamov. Vlastným menom Stephanie Cliffordová povedala, že mala s Trumpom v roku 2006 viackrát pohlavný styk. V tom čase už bol ženatý so súčasnou manželkou Melaniou.

Slovenskí farmári mali vlaňajšok výrazne horší ako rok 2022, keďže ceny agrokomodít z rekordných úrovní výrazne klesli. Predvlani najziskovejšia domáca farma Donau Farm Kalná sa vlani prepadla zo zisku 14,5 milióna do straty 1,5 milióna eur.

Poľský sudca Tomasz Szmydt, ktorý ušiel do Bieloruska, mal prístup k tajným dokumentom, oznámil premiér Donald Tusk. Szmydt má blízko k bývalej vládnej strane Právo a spravodlivosť. V pondelok oznámil, že požiadal o politický azyl a že odchodom protestuje proti vláde, ktorá „pod vplyvom USA a Británie vedie krajinu do vojny“.

Bratislavský realitný projekt Ivana Kmotríka Green Park bude stáť zhruba sto miliónov eur. Jeho najnovšia verzia je po tlaku mesta síce menšia, ale aj pestrejšia ako pôvodné zámery na mieste bývalého petržalského futbalového štadióna.

Parlament bude odvolávať Martinu Šimkovičovú v piatok ráno. Návrh na vyslovenie nedôvery ministerke kultúry podali PS a SaS ešte vo februári.

V Káhire sa popoludní začali rokovania delegácií Hamasu, Izraela, Kataru, USA a Egypta o prímerí v Pásme Gazy. Hamas hovorí o poslednej šanci na oslobodenie rukojemníkov, Izrael sa k návrhom stavia negatívne.

Koalícia chce dať v RTVS priestor ľuďom, ktorí šíria lži, aby zničili demokratickú diskusiu, vraví historik Ľubomír Morbacher. Podobne to podľa neho robili už komunistickí politici pred februárovým prevratom v roku 1948. „Pokiaľ sa bude v televízii diskutovať o tvare Zeme, tak to môže prekryť debaty napríklad o zásahoch do druhého piliera.”

Škótsky parlament potvrdil Johna Swinneyho vo funkcii premiéra, povedie menšinovú vládu. Nahradí Humzu Yousafa, ktorý minulý týždeň rezignoval po rozpade koalície Škótskej národnej strany so zelenými.

Parlament posunul do druhého čítania nové pravidlá pre výdavkové limity. Vláda čaká, že ak ich parlament schváli, Brusel nám pošle štvrtú platbu z plánu obnovy vo výške zhruba 900 miliónov eur.

Tešíme sa z Ficovho víťazstva, hovoril autoritár Ilham Aliev, ktorý vládne Azerbajdžanu dvadsať rokov. Robert Fico prvýkrát navštívil Baku, aby sa aj tam sťažoval na Európsku úniu. Z Azerbajdžanu chce slovenská vláda kupovať plyn a predávať mu zbrane.

Robert Fico a prezident Azerbajdžanu Ilham Alijev si podávajú ruky počas podpisu deklarácie o strategickom partnerstve v Baku. Foto – TASR

Rusko zvažuje, že zruší zákaz vývozu benzínu. Umožňuje to fakt, že rafinérie sa vracajú do normálnej prevádzky a zásoby pohonných látok rastú. Čiastočný zákaz exportu na šesť mesiacov zaviedlo od 1. marca.

Juraj Slafkovský nastúpi v poslednom prípravnom zápase pred MS proti USA v prvom útoku s Marekom Hrivíkom a Petrom Cehlárikom. Zápas sa začne o 18.00 a vysiela ho Joj Šport.

Peter Weiss zo Slovenského protifašistického hnutia odmieta chodiť na Slavín s ruským veľvyslancom. „Musí tu byť vďaka, lebo sovietska armáda pomohla zachrániť svet pred hitlerizmom. Ale to nie je ospravedlnenie pre Putinovu agresiu a genocídnu politiku.“

Peter Weiss. Foto N - Tomáš Benedikovič

Európska komisia poskytne 125 miliónov eur na novú humanitárnu pomoc pre Jemen. Určená je na riešenie najnaliehavejších potrieb ľudí.

Za Slovensko bude o novej pandemickej zmluve rokovať splnomocnenec vlády Peter Kotlár (SNS), ktorý covid spochybňuje. Hovorí, že Slovensko by ju podpísať nemalo.

Novú martinskú nemocnicu platenú z plánu obnovy budú pripravovať aj ľudia, ktorí robili na Boroch skupiny Penta. Nových ľudí v tíme potrebujú, lebo zhruba tretina odišla po príchode nového riaditeľa, ktorého dosadila ministerka Dolinková.

Vegas Golden Knights neuvoľnil na MS českého útočníka Tomáša Hertla. Dôvodom sú predošlé problémy s kolenom, hoci v play-off Hertl hrával veľa minút. Česko bude mať na majstrovstvách osem hráčov z NHL.

Falošné bankovky v hodnote takmer 50 miliónov eur zhabala talianska polícia v Neapole. Počas razie v tlačiarni v priemyselnej oblasti zaistila takmer milión falošných 50-eurových bankoviek.

Pre dopravnú nehodu na bratislavskej Mladej garde je obojsmerne prerušená premávka električkových liniek 3 a 7 na Račianskej radiále. Dopravná nehoda úplne znemožnila premávku aj osobných vozidiel v smere na Komisárky.

Bielorusko začalo previerku pripravenosti armády na nasadenie taktických jadrových zbraní, informovalo ministerstvo obrany. Krajina nemá jadrový arzenál, ale na jej území ho rozmiestnilo Rusko.

Dánsky cyklista Jonas Vingegaard začal trénovať a verí, že stihne Tour de France. Víťaz posledných dvoch ročníkov si pred mesiacom pri hromadnom páde poškodil pľúca a zlomil kľúčnu kosť aj niekoľko rebier.

Nitriansky kraj predĺžil zmluvu s dopravcom Arriva do roku 2031. Počas tohto obdobia budú mať cestujúci garantované ceny cestovných lístkov, ktoré sa nebudú meniť.

Rusom spadol bombardér Su-34, ale prišli najmä o skúsenú posádku. Tentoraz sa to údajne stalo počas bojovej misie v ruskej Belgorodskej oblasti. Ako presne došlo k zničeniu lietadla, nie je jasné.

Rusko bude vyrábať luxusné limuzíny Aurus v bývalej továrni Toyoty v Petrohrade. Sedan Aurus Senat inšpirovaný limuzínou ZIL zo sovietskej éry je oficiálnym ruským prezidentským vozidlom.

Žijeme v paralelných svetoch? pýta sa v komentári Fedor Gál. „V kľúčových témach existuje jediná šanca: oprieť sa o pravidlá, ktoré nás sprevádzajú celé dejiny ľudstva. Hovorí sa im zlaté.“

KDH kritizuje Smer, že sa pri hlasovaní o rodných číslach pripojil k „progresívnej opozícii“. Išlo o návrh poslancov Anny Záborskej a Richarda Vašečku, ktorý mal fakticky znemožniť, aby úrady na ľudí, ktorí prejdú tranzíciou, nazerali podľa ich novej identity.

Slovenský hokejový brankár Dávid Hrenák podpísal zmluvu s Plzňou. V tejto sezóne chytal za Liberec a zapojil sa aj do prípravy reprezentácie pred majstrovstvami sveta, z nominácie ho vyradili po dvojzápase s Nemeckom.

V praxi vidím málo prípadov, keď banka nie je ochotná znížiť sadzbu napriek konkurenčnej ponuke, hovorí hypotekárny špecialista Marián Búlik. Na súčasnom primrznutom trhu sú podľa neho aj najväčšie banky ochotné robiť ústupky, aby si udržali klientov.

V posledných mesiacoch pribúdajú útoky aj proti maďarským novinárkam a novinárom na Slovensku. Reportérka Vasárnapu dostala po sebe dva vulgárne výhražné listy, prvý do poštovej schránky, druhý na hrob jej matky. Útočník v liste narážal na text, v ktorom kritizovala maďarské politické zastúpenie na Slovensku. (napunk)

Tomáš Taraba chce sám rozdeľovať príjmy z emisných kvót, ide približne o 300 miliónov eur ročne. Návrh predložil do legislatívneho procesu. Dnes je stanovené, že 35 % peňazí je určených pre priemysel, 10 % pre národné parky a zvyšok pre obce a mestá na zatepľovanie, vodovody a kanalizácie.

Na Viedenskej univerzite si propalestínski demonštrujúci vytvorili protestný tábor, ktorý zorganizovali skupiny ako Iskra (Der Funke) či Bojkot, žiadajú stiahnutie investícií a sankcie pre Izrael. Od protestu sa dištancovali študentská únia aj vedenie univerzity.

Čo vieme o bombovej hrozbe v školách, bankách a obchodoch: dostalo ju viac ako tisíc inštitúcií, polícia to vyšetruje ako terorizmus. K udalostiam sa chce vyjadriť večer, v teréne je každý voľný policajt. Adresa odosielateľa má ruskú koncovku, text je nábožensky motivovaný a obsahuje vyhrážky smrťou.

Radomír Šalitroš z Hlasu chcel na poslednú chvíľu predložiť návrh, aby mali deti v zákone právo mať sprievod počas hospitalizácie. „Ozývajú sa nám mamičky, aby takýto zákon bol, tak sme ho predložili,“ povedal o 10. hodine. Návrh prekvapil viacerých poslancov, na rokovanie výboru o 12. hodine ho nakoniec nepredložil.

Košický dopravný podnik uspel so žiadosťou o takmer 14 miliónov eur na nákup elektrobusov. Teraz dokončuje verejnú súťaž na dodanie 11 nových autobusov a dobíjacej infraštruktúry.

Marián Viskupič (SaS) sa obáva, že ak Slovensko prijme nové pravidlá pre výdavkové limity, konsolidácia rozpočtu bude pomalšia. V zákone bude síce nalinkovaná, ale bude sa dať obchádzať.

Človek, ktorý sa dozvie, že trpí rakovinou či Parkinsonovou chorobou, najskôr zažije šok. „Ľudia nevedeli pomenovať veci, ktorých sa boja, takou formou, aby z toho neboli zničení a aby sa necítili znevážení,“ hovorí psychológ Ján Grossmann. V rozhovore vysvetľuje, ako škodí potláčanie vlastných emócií, ako ventilovať hnev a ako hovoriť s blízkym, ktorý trpí vážnou chorobou.

Poľsko plánuje dotovať nákupy ojazdených elektromobilov pre individuálnych kupujúcich. Chce tiež zdvojnásobiť rozpočet v rámci existujúceho programu podpory predaja nových elektrických áut.

S novým migračným paktom nie je spokojný takmer nikto. Podľa pobrežných štátov nebude pomoc dostatočná, Slovensku sa nepáči ani flexibilná solidarita a neziskové organizácie vidia potenciál pre porušovanie ľudských práv. (euractiv)

Rakúsko chce odsúdených z krajín mimo EÚ posielať na výkon trestu do Kosova. Minister vnútra Gerhard Karner o tom rokoval s dánskym ministrom spravodlivosti Petrom Hummelgaardom na konferencii o európskom prístupe k nelegálnej migrácii. Dánsko už na podobnej dohode s Kosovom pracuje.

Parlament schválil skrátené legislatívne konanie pre nové výdavkové limity. Za hlasovalo 76 koaličných poslancov. Vláda čaká, že po ich schválení nám Komisia vyplatí štvrtú platbu z plánu obnovy v celkovej výške viac ako 900 miliónov eur.

Tibor Gašpar pozval do parlamentu ruského veľvyslanca Igora Bratčikova. Po tom, čo PS a SaS zorganizovali tichý protest, stretnutie narýchlo zrušili. Opoziční poslanci držali v rukách fotografie ruských zločinov na Ukrajine a transparent „Rusko je teroristický štát“.

Tichý protest PS a SaS proti návšteve ruského veľvyslanca v parlamente. Foto - N

Vývoj bojov (803. deň): Ukrajinci dali na dron protivzdušné strely, prvý známy súboj v Čiernom mori prehrali. Strely im majú pomáhať v boji proti ruským vrtuľníkom. Ich účinnosť v tomto prevedení je otázna, no mohlo by to opäť zmeniť situáciu v Čiernom mori.

Strelami R-73 vybavený námorný dron. Zdroj - X

Ferrari v 1. štvrťroku zvýšilo čistý zisk o 19 % na 352 miliónov eur. Hospodárenie podporil priaznivý vývoj cien, rozmanitosť ponuky áut aj záujem o individuálne možnosti úpravy vozidiel podľa želaní zákazníkov.