Denník N

Články

Blogy

Vyber redakcie

Najčítanejšie za 7 dní

Najnovšie

Ukrajinská tajná služba SBU oznámila, že odhalila skupinu agentov ruskej FSB, ktorá plánovala atentát na prezidenta Zelenského a ďalších predstaviteľov. Dvoch plukovníkov štátnej stráže uznali vinnými zo zrady a napomáhania k teroristickému útoku.

Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu sa sťažuje na chystané viac ako trojnásobné zvýšenie poplatku za prístup do siete. Tvrdí, že návrh regulačného úradu by priniesol finančné problémy súčasným elektrárňam a zastavil nové projekty. (tasr)

Polícia prehľadala bruselské kancelárie nemeckého europoslanca Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko v eurovoľbách, a aj jeho asistenta.

Podoba dohody o prímerí a prepustení rukojemníkov, s ktorou v pondelok súhlasil Hamas, je pre Izrael neprijateľná. Nemenovaný izraelský predstaviteľ to povedal pre Reuters, podobné vyjadrenia však zaznievali aj z Tel Avivu.

Účasti slovenského diplomata na Putinovej inaugurácii by som nepripisoval väčšiu váhu, ako má, reaguje exminister zahraničných vecí Miroslav Wlachovský. Zároveň však považuje za chybu, že Európska únia nemá jednotnú pozíciu. „O tom, že situácia nastane, vedeli minimálne tri týždne dopredu,“ vraví.

Ruská vláda podala demisiu v súlade s ústavou krátko po inaugurácii Vladimira Putina za prezidenta. Kabinet premiéra Michaila Mišustina bude pracovať do vymenovania novej vlády. Putin by mohol predsedu vlády vymenovať už v utorok.

Zásoby krvných skupín A, AB a 0 s negatívnym Rh faktorom sú hraničné. Národná transfúzna služba vyzýva ľudí s týmito skupinami, aby krv prišli darovať.

Slovenský startup s aplikáciou pre jednoduché investovanie Birdwingo získal investíciu 1,2 milióna eur. Startupu, ktorý sídli aj v Prahe a New Yorku, poslúži na vývoj investičnej a vzdelávacej platformy pre tínedžerov a ich rodičov.

Poslanci odmietli novely týkajúce sa zneužívania protifašistického odboja či ochrany súkromia pred neoprávneným použitím informačno-technických prostriedkov (ITP). Obe predložil opozičný poslanec Juraj Krúpa (SaS).

Viac ako 200 škôl po celom Slovensku dnes ráno dostalo bombové vyhrážky. Anonymným nahlasovaním sa zaoberá NAKA, páchateľom hrozia vysoké tresty, dokonca až doživotie.

Slovenská tenistka Rebecca Šramková sa dostala do hlavnej súťaže na antukovom turnaji v Ríme. Vo finále kvalifikácie zdolala Lotyšku Darju Semenistajovú 6:3, 6:4. (tasr)

Maloobchodné tržby v eurozóne v marci stúpli prvý raz od septembra 2022, medziročne o 0,7 %. V medzimesačnom porovnaní vzrástli o 0,8 %, čo bol najstrmší vzostup za 18 mesiacov a lepší výsledok, než očakávali analytici. (eurostat, e)

Parlament odmietol návrh zákona od KDH, ktorým sa malo zabrániť poplatkom za objednanie lekárovi. SaS zase neuspela s návrhom, ktorým chcela oslobodiť sprievodcov maloletých pacientov do 12 rokov od úhrady poplatkov za ich pobyt v nemocnici.

Rusko už mesiace nepoužíva Krymský most na prepravu vojenskej techniky, ukázali satelitné zábery. Pre ukrajinské útoky na most Rusi prevážajú techniku po súši a jednotky na Ukrajine zásobujú cez Rostovskú oblasť.

Združenie Zachráňme hrady vyzýva ministerstvo kultúry, aby začalo hodnotiť žiadosti o granty v programe Obnovme si svoj dom. Nečinnosť rezortu podľa nich ohrozuje záchranu mnohých pamiatok.

Analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák označil marcové spomalenie rastu maloobchodných tržieb za sklamanie. Stalo sa tak podľa neho napriek zlepšeniu spotrebiteľskej nálady, ústupu inflácie či efektu Veľkej noci. Analytik 365.bank Tomáš Boháček očakáva, že rast reálnych miezd sa premietne do maloobchodu až na jeseň.

Slovenské firmy začali podľa azerbajdžanského prezidenta Ilhama Alijeva pôsobiť na nedávno vojensky obsadenom území Náhorného Karabachu. „Hovorili sme o fungovaní slovenských firiem na oslobodených územiach Karabachu, máme tu inteligentnú dedinu vybudovanú slovenskou spoločnosťou,“ povedal Alijev na tlačovke s Robertom Ficom.

Opozícii v parlamente v prvom čítaní neprešlo viacero ekonomických návrhov, parlament o nich nebude ďalej rokovať. Koalícia za návrhy nehlasovala, novely si však niekedy navzájom nepodporili ani všetci poslanci opozičných strán.

Odborník na veľké šelmy Michal Haring povedal, že mu vedenie TANAP-u kázalo odstrániť fotopasce, ktoré z dôvodu výskumu umiestnil na migračné trasy šeliem. „Vravím im, že som tam mal minulý rok rodinu rysov, tak prečo to tam nie je dobre? Lebo tam sa jazdí autami a neprajú si to miestni zamestnanci a pán riaditeľ,“ vraví v rozhovore.

Nintendo plánuje do marca budúceho roka predstaviť nástupcu hernej konzoly Switch, ktorá je na trhu sedem rokov. Jej predaj bol na vrchole počas pandémie v roku 2020, odvtedy pozvoľná klesá a vlani dosiahol 15,7 milióna kusov.

Bombové hrozby preveruje polícia aj v školách v Prešovskom, Košickom a Banskobystrickom kraji. Pôvodne informovala o hláseniach v 5 krajoch – v Bratislavskom, Trnavskom, Žilinskom, Trenčianskom a Nitrianskom. (tasr, n)

Poslanci neposunuli do druhého čítania návrh poslankyne Anny Záborskej a poslanca Richarda Vašečku (klub Slovensko) o rodných číslach, ktorý mal fakticky znemožniť, aby slovenské úrady na ľudí, ktorí prejdú tranzíciou, nazerali podľa ich novej identity.

Vladimir Putin zložil prísahu a oficiálne sa znova stal ruským prezidentom. Vo funkcii, ktorú bude zastávať ďalších šesť rokov, bude už po piaty raz. Voľby vyhral v marci po tom, čo v roku 2022 začal s inváziou na Ukrajinu a v podstate zničil akúkoľvek politickú opozíciu.

Vladimir Putin počas inaugurácie za ruského prezidenta. Foto - TASR/AP

Americký regulátor FAA začal nové vyšetrovanie Boeingu. Dôvodom je podozrenie, že niektoré lietadlá modelu 787 Dreamliner neprešli požadovanými kontrolami.

Štáty EÚ definitívne schválili prvý právny predpis Únie, ktorý má pomôcť predchádzať násiliu voči ženám, uviedla Rada EÚ. Zmyslom normy je aj zabezpečenie silnejších práv obetí domáceho i ďalšieho násilia. Europoslanci smernicu podporili už na konci apríla.

Rusko vedie klamár, zlodej a vrah, uviedla pred začiatkom inaugurácie Vladimira Putina Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom lídrovi Alexejovi Navaľnom. Odporcov ruského prezidenta Navaľná vyzvala, aby v boji proti režimu nepoľavovali. (čtk)

Pivovary v Česku vlani uvarili 20 miliónov hektolitrov piva, medziročne o 2,7 % menej. Znížila sa aj priemerná spotreba na obyvateľa zo 136 na historické minimum 128 litrov za rok, uviedol Český zväz pivovarov a sladovní.

Ministerstvo cestovného ruchu po troch mesiacoch fungovania stále nemá plnohodnotný web. Používateľom sa ukazuje oznam, že na vytvorení stránky sa pracuje. Minister Dušan Keketi hovorí, že to chcú vyriešiť do niekoľkých týždňov.

Hamas uviedol, že vystrelil rakety na izraelských vojakov pri hraničnom priechode Kerem Šalom, ktorý spája izraelské územie s Pásmom Gazy. V okolí priechodu sa rozoznel protiraketový poplach, ale z oblasti nie sú zatiaľ hlásené žiadne obete.

Organizácia WWF Slovensko a takmer 50 vedcov vyzývajú poslancov, aby nehlasovali za zákon zjednodušujúci odstrel veľkých šeliem. Uvádzajú, že zdravie a bezpečnosť ľudí sú na prvom mieste, no riešiť problémové medvede umožňuje už súčasná legislatíva.

Čo znamená Trumpova nová dohoda? Zaplaťte si, píše Edward Lucas. „Vo februári povedal, že ‚povzbudí‘ Rusov, ‚aby urobili, čo chcú‘ spojencom v NATO, ktorí boli vo veci vojenských výdavkov ‚neplatičmi‘. Keď však jeho pripomienky analyzujete trochu bližšie, objaví sa iný prístup. Vyhrážky znamenajú, že tí, ktorí platia, chránení budú.“

Bývalý policajný prezident Peter Kovařík, na ktorého je od septembra podaná obžaloba, uspel so svojou námietkou zaujatosti a v jeho prípade nemôže rozhodovať bratislavský sudca Juraj Kapinaj. O vylúčení sudcu Mestského súdu Bratislava I rozhodol bratislavský krajský súd.

Za úspech reality šou Ruža pre nevestu môžu podľa odborníka na marketing Marka Šulika aj komplikované časy, v ktorých žijeme. „Ľudia sa stretávajú, aby si reláciu pozreli spoločne, píšu si o nej a na sociálnych sieťach vznikajú ‚memečká‘, ktoré na šou reagujú. Je to skrátka ‚guilty pleasure‘ a v ťažkých časoch ľudia vyhľadávajú jednoduchú zábavu, nech je to aj na úkor vnímania a postavenia žien v spoločnosti.“

Denník N získal desať nominácií v Novinárskej cene, čo je najviac zo všetkých médií. Nominovaný je napríklad Martin M. Šimečka za reportáž z cesty sanitkou na Ukrajinu, Vitalia Bella za rozhovor s ukrajinským spisovateľom Andrijom Ľubkom či Dušan Mikušovič a Veronika Prušová za investigatívu o peniazoch pre dcéry Jaroslava Rezníka.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Amazon investuje v Singapure do rozšírenia cloudovej infraštruktúry deväť miliárd dolárov. Výdavky zdvojnásobia investície jeho divízie AWS v krajine a pomôžu aj k rýchlejšiemu zavádzaniu umelej inteligencie.

Bývalý futbalový reprezentant Jaroslav Mihalík už rok neodohral súťažný zápas. „Stratil som motiváciu,“ vraví 29-ročný záložník pre podcast No a čo? Aktuálne je na rodičovskej so synom. „Za aspoň 5-tisíc eur mesačne by som sa vrátil.“

Dve ženy nastriekali v galérii vo francúzskom Metz slová „MeToo“ na obraz Pôvod sveta od Gustava Courbeta. Akt od francúzskeho maliara verne zachytávajúci ženské genitálie nebol vážne poškodený, pretože ho chráni sklenená tabuľa.

Slovensko podľa Denisy Sakovej vyvinie maximálne úsilie, aby sa plyn z Azerbajdžanu dovážal na Slovensko a diverzifikovali sme tak dodávky a odstrihli sa od ruského plynu. Ministerka hospodárstva (Hlas) je v azerbajdžanskom Baku na oficiálnej návšteve spolu s premiérom Robertom Ficom a so skupinou podnikateľov.

Opozičná strana Slovensko začala zbierať podpisy za zachovanie právomocí miest a obcí regulovať hazard. Reaguje na informácie o snahe vlády presunúť kompetencie na štát, na čo upozornil Denník E.

Holandská polícia v noci rozohnala propalestínsku demonštráciu pred Amsterdamskou univerzitou. Demonštranti podľa nej kládli odpor a použili násilie. Pri stretoch zadržala 125 ľudí. Úrady nespomínajú zranených ani na jednej strane.

Rusko chce jadrovými manévrami manipulovať Západ a obmedziť pomoc Ukrajine, píše Inštitút pre štúdium vojny. Oživenie ruskej jadrovej rétoriky sa zhoduje s blížiacim sa príchodom západných zbraní na Ukrajinu, podľa analytikov je však nepravdepodobné, že by Rusko na bojisku použilo taktickú jadrovú zbraň.

Pobočky VÚB na celom Slovensku ráno preverovali pre bombovú hrozbu. Väčšina pobočiek je po kontrole už opäť otvorená pre klientov. Bombové hrozby dnes dostali aj školy v piatich krajoch, oznámenia preveruje polícia. (tasr, n)

Britskej BP klesol kvartálny zisk medziročne o 45 % na 2,7 miliardy dolárov, zavážili najmä nižšie ceny ropy a plynu. V posledných troch mesiacoch vlaňajška firma zarobila takmer tri miliardy dolárov.

Ficove reči o mieri pripomínajú mierové hnutia z 80. rokov podporované sovietskou KGB, vravia historici Martin Slávik a Ľubomír Morbacher. „Deklarovaným cieľom bol mier, no jednostranný. Západných politikov, ktorí odmietali ustupovať sovietskemu imperializmu, titulovali rovnako, ako sme počúvali v našej kampani: vojnoví štváči.“

Štvrtina áut, ktoré si Európania tento rok kúpia, bude plne elektrických alebo plug-in hybridov. V tomto segmente viac ako pätina trhu patrí čínskej automobilke BYD. V piatich grafoch prinášame najzaujímavejšie z aktuálnych dát o elektromobilite.

Priemyselná produkcia v Česku sa v marci znížila medziročne o 2,7 % po februárovom raste o 0,7 %. Dôvodom prepadu bolo zaostávanie za vysokou produkciou áut pred rokom a pokračujúci pokles vo výrobe strojov a zariadení. (čtk, e)

Český ústavný súd zrušil povinné kastrácie pri úradnej zmene pohlavia. Česko patrilo k posledným európskym krajinám, kde pri úradnej zmene pohlaví musel človek podstúpiť kastráciu či sterilizáciu.

Ursula von der Leyen je vplyvnejšia než Taylor Swift, ale nenávidená extrémom naľavo aj napravo. Šéfku Európy – aj tak nazývajú súčasnú a možno aj budúcu predsedníčku Európskej komisie – v minulosti skrývali pred nemeckými komunistami, teraz sa možno spojí s krajnejšou pravicou.

Zástupcovia šiestich krajín sa chystajú na inauguráciu Vladimira Putina, medzi nimi aj predstaviteľ Slovenska. Pôjdu tam napriek tomu, že marcové ruské voľby neboli ani slobodné, ani férové. Zvyšnými štátmi sú Francúzsko, Maďarsko, Cyprus, Malta a Grécko.

Firme Saudi Aramco v 1. štvrťroku klesol čistý zisk o 14 % na 27,3 miliardy dolárov, dôvodom boli nižšie ceny ropy a objem predaja. Napriek slabším výsledkom vyplatí dividendu za prvý kvartál vo výške 31 miliárd dolárov.