Denník N

Články

Minúta po minúte

  • hokejisti hrajú od 12:20 proti Kazachstanu

Blogy

Vyber redakcie

Najčítanejšie za 7 dní

Najnovšie

Svet je naruby, hovorí šéfredaktor Matúš Kostolný, ale neverí, že to môže trvať večne. „Možno to bude trvať roky, ale nie je možné rozprávať, že Zem je plochá, a tváriť sa pri tom vážne; nie je možné rozprávať, že herci nemôžu slobodne tvoriť, a ešte sa pri tom tváriť, že to je tá vznešená pozícia. Nie je možné rozprávať, že demokrati sú fašisti a fašisti sú demokrati bez toho, že by sa to nejakým spôsobom prejavilo.“

Počasie na dnes: Jasno až polooblačno, na juhu spočiatku miestami až oblačno. Ojedinele prehánky, teplota 15 až 23 stupňov. (shmú)

Hokejisti Caroliny odvrátili koniec svojej sezóny v NHL. V štvrtom stretnutí semifinálovej série Východnej konferencie zvíťazili doma nad New Yorkom Rangers 4:3 a znížili stav série na 1:3. Dallas uspel na ľade Colorada 4:1 a ujal sa na západe vedenia v sérii 2:1.

V sudánskom meste al-Fašír  v provincii Severný Darfúr sa bojuje ťažkými zbraňami, upozorňuje OSN. Žije tam až 800-tisís civilistov a ide o regionálne centrum humanitárnej a zdravotníckej pomoci. Množstvo nemocníc v krajine je dnes mimo prevádzky.

Vo veku 98 rokov zomrel „kráľ béčkových filmov“ Roger Corman, hollywoodsky režisér, producent, scenárista, herec a držiteľ čestného Oscara, ktorý sa od 50. rokov podieľal na tvorbe vyše 400 filmov. Začínalo pri ňom niekoľko budúcich hviezd ako Jack Nicholson, Robert de Niro alebo Martin Scorsese. (variety)

USA ponúkajú Izraelu spravodajské informácie, aby obmedzil svoju inváziu v Rafahu, píše The Washington Post. Mali by pomôcť nájsť lídrov Hamasu či odhaliť podzemnú infraštruktúru hnutia v Pásme Gazy.

Víťazom Eurovízie sa stal švajčiarsky spevák Nemo, ktorý dostal suverénne najviac bodov od porôt z 37 krajín. V hlasovaní verejnosti najviac zaujal Chorvát Baby Lasagna, ktorý skončil na druhom mieste.

Očakávané udalosti: 

  • v Bratislave bude koncert Jeana-Michela Jarreho a Briana Maya
  • Katalánci volia regionálny parlament
  • v Gruzínsku pokračujú protivládne protesty
  • v Litve sú prezidentské voľby, favoritom je Nauséda
  • MS v hokeji: Slovensko – Kazachstan (12.20)

Až do neskorých nočných hodín chodili tisícky Gruzíncov ulicami Tbilisi. Vyvíjajú tlak na poslancov, ktorí chcú pokračovať v rokovaní o zákone o zahraničnom vplyve a sú odhodlaní ho prijať za každú cenu. Teraz sa rozhoduje o tom, aká tá cena bude veľká, píše v reportáži reportérka Petra Procházková. (deník n)

Foto - ap/tasr

300 slov z MS: Čo Regenda predpovedal, Poliaci dokonali. Outsideri sa postarali o prvé prekvapenie MS v hokeji. Poliaci prehrali s Lotyšmi až po predĺžení. Zdalo sa, že favorit zápas podcenil. „Sme radi za dva body, ale blízko bola nula,“ vravel Lotyš Freibergs.

Českí hokejisti zvíťazili v zápase MS nad Nórskom 6:3 a s piatimi bodmi sú priebežne na čele A-skupiny. V súbežne hranom stretnutí B-skupiny Američania porazili Nemcov 6:1. Na čele ostravskej skupiny tak sú po druhom hracom dni až štyri tímy s troma bodmi. Slováci sú zatiaľ bez bodu na siedmom mieste. (n, tasr)

Kto stojí v pozadí Hlasu, nevieme presne, ale vidíme, že v kampani mu pomáhala finančná skupina Penta a jej médiá. „Jedným z ľudí, ktorí sa teda rozhodli podporiť Hlas, je Haščák a Penta. Jedným z tých, ktorí hrajú veľkú hru a majú peniaze, je člen strany, pán Žiga. On je jeden z mála, ktorý tam mohol dať peniaze,“ hovorí o pozadí Hlasu komentátor Konštantín Čikovský.

Donald Trump poprel špekulácie, že o svojej bývalej súperke v boji o nomináciu Nikki Haleyovej uvažuje ako o viceprezidentke. „Nikki Haley nepatrí medzi ľudí, o ktorých sa uvažuje na post viceprezidenta, želám jej však veľa šťastia,“ napísal.

Otvorenie finále Eurovízie vo švédskom Malmö opäť sprevádzali protiizraelské protesty. Podľa polície sa na demonštrácii zúčastnilo šesť- až osemtisíc ľudí.

Prekáža mi, že na vedúce pozície prichádzajú osoby, ktoré na to nemajú kvalifikáciu a odbornosť, hovorí Maximilián Sobek o dianí v kultúre. „Inštitúcie majú obrovskú zodpovednosť, niečo tu tvoria. Ale vláda robí kroky, aby si inštitúcie už túto svoju povinnosť nespĺňali. Aby nerobili svoju prácu čo najlepšie, ale s tým vlastne prestali a boli ticho,“ dodáva dabingový režisér.

Ozbrojenci pri útoku na tri dediny na severozápade Nigérie uniesli viac ako 100 ľudí. Na severozápade krajiny k podobným únosom dochádza pomerne často. Zvyčajne ich páchajú ozbrojené gangy, ktoré požadujú výkupné.

Futbalisti Neapolu v zostave so Stanislavom Lobotkom prehrali v talianskej Serii A s Bolognou 0:2. Zverenci trénera Francesca Calzonu inkasovali oba góly už v úvodných dvanástich minútach. Neapol je v tabuľke ôsmy, Bologna sa posunula na tretiu priečku o bod pred Juventus. (seriea, tasr)

Pravdepodobnosť výskytu polárnej žiary pretrváva, na Slovensku môže jej pozorovanie v noci na nedeľu sťažiť viac oblačnosti. Najvyššia pravdepodobnosť jej pozorovania bude nad západným, čiastočne aj stredným Slovenskom.

Slovenský zápasník Tajmuraz Salkazanov získal miestenku na olympijské hry do Paríža. Zaistil si ju na turnaji svetovej olympijskej kvalifikácie v Istanbule, keď v semifinále kategórie do 74 kg zdolal domáceho Turka Sonera Demirtaša 4:2. (tasr)

Čo je to trénerská výzva, kedy ju tímy najčastejšie používajú a s akou úspešnosťou? Prečítajte si viac o téme, ktorá sprevádza viaceré zápasy úvodu MS v hokeji.

Futbalisti Michaloviec sa priblížili k záchrane v Niké lige, v 9. kole nadstavbovej časti zvíťazili nad zostupujúcimi Zlatými Moravcami 3:0. V poslednom kole tak bude Zemplínčanom na ihrisku Košíc stačiť na udržanie sa v najvyššej súťaži i remíza.

Príbeh najhľadanejšieho muža sveta Jana Marsaleka: po tom, ako vizionár z miliardovej firmy Wirecard ušiel do Ruska, vyšlo najavo, že v jeho blízkosti sa objavovali agenti tajných služieb. Súd má teraz obavu, že Marsalek sa stal jedným z ich najcennejších informátorov.

Hľadaný Jan Marsalek na plagáte. Foto - Respekt/Milan Bureš

Futbalisti Žiliny remizovali v 9. kole nadstavbovej časti Niké ligy na ihrisku Ružomberka 1:1. V tabuľke sa Žilina posunula na druhé miesto o bod pred Trnavu a o tri pred Dunajskú Stredu. Tieto dva tímy však majú oproti Žilinčanom zápas k dobru. (nikeliga, tasr)

Futbalisti Sparty Praha remizovali v nadstavbovej časti českej ligy s mestským rivalom Slaviou 0:0. Sparta hrala od 63. minúty bez slovenského útočníka Lukáša Haraslína, ktorý dostal červenú kartu. Tri kolá pred koncom sezóny stráca Slavia na vedúcu Spartu štyri body. (tasr)

V gruzínskom Tbilisi sa konajú masové protestné zhromaždenia proti zákonu o zahraničných agentoch. Podľa niektorých odhadov pochodovalo hlavným mestom až 50-tisíc ľudí. (reuters)

Tohtoročná Eurovízia prežíva jednu z najväčších kríz v dejinách speváckej súťaže. Proti účasti izraelskej speváčky protestovali ľudia v uliciach a krátko pred finále vylúčili holandského speváka pre nevhodné správanie. Niektorí súťažiaci zvažovali, či sa Veľkého sobotného finále zúčastnia.

Hokejisti Lotyšska zvíťazili nad Poľskom 5:4 po predĺžení v zápase „slovenskej“ B-skupiny na MS v Ostrave. Pre Poliakov, ktorých vedie v pozícii hlavného trénera Slovák Róbert Kaláber, to bol prvý zápas v elitnej kategórii MS po 22 rokoch.

Počet obetí v zaplavených oblastiach v Afganistane stúpol na viac než 300. Oznámil to Svetový potravinový program. Úrady v krajine vyhlásili núdzový stav a do oblastí vyslali tímy záchranárov.

Futbalisti Burnley prehrali v 37. kole Premier League na ihrisku Tottenhamu 1:2 a po roku opustia najvyššiu anglickú súťaž. Už iba teoretickú šancu na záchranu má druhý nováčik Luton, ktorý podľahol West Hamu 1:3. (premierleague, tasr)

Asistent trénera Ján Pardavý očakáva vysvetlenie od IIHF ohľadom trénerskej výzvy. V zápasoch Slovenska s Nemeckom a Česka s Fínskom postupovali rozhodcovia rozdielne v podobných situáciách. Pardavý si chce byť v situáciách „stopercentne istý“, ale dáta ukazujú, že to zďaleka nie je reálne.

Koľkokrát ide človek na Slovensku do divadla? Ak vôbec raz za rok, tak je to podľa mňa nadpriemer, hovorí Maximilián Sobek, ktorý už takmer rok pridáva na Instagram videá o divadelných inscenáciách. „Ale nedeje sa to iba preto, že by ľudia nemali záujem. Často o predstaveniach jednoducho nevedia.“

Foto N - Tomáš Benedikovič

V 9. kole nadstavbovej časti futbalovej Niké ligy vyhrala Podbrezová doma nad Slovanom Bratislava 2:1 a prelomila tak sériu deviatich prehier. V lige vyhrala Podbrezová prvýkrát po vyše troch mesiacoch. Už istý majster z hlavného mesta, naopak, prehral tretíkrát v rade. (nikeliga, tasr)

Izraelský rukojemník Nadav Popplewell podľahol zraneniam, ktoré utrpel pri izraelskom nálete pred viac ako mesiacom, tvrdí Hamas, ktorý ho uniesol v októbri pri teroristickom útoku na Izrael. Informácia sa nedá overiť z nezávislých zdrojov.

Polícia začala trestné stíhanie v súvislosti s úmrtím muža po intoxikácii v nočnom klube vo Vlčom hrdle v Bratislave. Všetky tri osoby z rannej udalosti vzali drogy vedome. Uviedla to bratislavská krajská polícia.

Mallorca v zostave so slovenským obrancom Martinom Valjentom zvíťazila v 35. kole španielskej La Ligy nad Las Palmas 1:0. Pre Malorčanov to bolo dôležité víťazstvo, keďže im teraz patrí 14. priečka mimo pásma zostupu a pred osemnástym Cádizom majú už deväťbodový náskok. (tasr)

Futbalisti Manchestru City zvíťazili v 37. kole anglickej Premier League na ihrisku Fulhamu 4:0 a na čele tabuľky majú dvojbodový náskok pred Arsenalom. City sa vďaka výhre dva zápasy pred koncom sezóny priblížilo k zisku štvrtého majstrovského titulu za sebou. (tasr)

Rafael Nadal vypadol na antukovom turnaji ATP Masters 1000 v Ríme už v druhom kole, keď prehral s Poliakom Hubertom Hurkaczom v dvoch setoch 1:6 a 3:6. Nadal sa trápil hlavne na podaní, keďže po svojom prvom aj druhom servise získal iba približne polovicu bodov. (atp, tasr)

Minister obrany Robert Kaliňák nepredložil ekonómom z Útvaru hodnoty za peniaze ani stomiliónovú investíciu do zbrojoviek. Podľa jeho predchodcu Jaroslava Naďa sa snaží robiť obchody len v úzkom kruhu svojich ľudí.

Rusko nám bude škodiť a neuspokojí sa s tým, že získa len časť Ukrajiny, povedal český prezident Petr Pavel v rozhovore pre Die Presse. Európa je podľa neho na začiatku dlhšej konfrontácie s Ruskom, ktorá však nemusí byť vojenského charakteru.

Putin podpísal výnos, ktorým potvrdil zloženie novej ruskej vlády. Na jej čele zostane Michail Mišustin a vláda bude mať desať vicepremiérov.

Štátna ochrana prírody potvrdila, že Rudolf Huliak zastrelil medvedicu v Očovej na základe dohody medzi touto inštitúciou a poľovníckym spolkom.

Hokejisti Kazachstanu vstúpili víťazne do B-skupiny MS, keď zdolali Francúzsko 3:1. Kazachovia prehrávali už od 2. minúty 0:1, no potom troma gólmi skóre otočili. V zápase A-skupiny Kanada zvíťazila nad Veľkou Britániou 4:2. Dvoma gólmi k tomu prispela posledná draftová jednotka – Connor Bedard.

Futbalisti tímu Como 1907 si po 21 rokoch zahrajú v Serii A. Postup do najvyššej talianskej súťaže si zabezpečili vďaka druhému miestu v tabuľke Serie B. V klube je asistentom trénera bývalý španielsky záložník Cesc Fàbregas a majiteľom Francúz Thierry Henry. (tasr, espn)

Pri zásahu reštaurácie v Ruskom okupovanom Donecku na východe Ukrajiny zahynuli traja ľudia a osem ďalších bolo zranených. Oznámil to šéf samozvanej Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin. Útok pripísal Ukrajine, ktorú napadlo Rusko. Informácia sa nedá overiť z nezávislých zdrojov.

Karolína Nováková pri zariaďovaní svojho bývania uprednostňuje nábytok z druhej ruky. Hľadá ho na internete aj v bazároch po Slovensku. Zaujímavé doplnky a občas aj nábytok sa podľa nej dajú nájsť aj v bratislavskom centre opätovného použitia KOLO. „Je to dobré miesto najmä na tie menšie veci, rôzne doplnky, vázy,“ vraví Nováková.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Poľsko vybuduje na hranici s Bieloruskom opevnenie, aby čelilo migračnému tlaku, ktorý organizovane vytvára Minsk, povedal premiér Donald Tusk. (čtk)

Milan Škriniar by sa do Interu nemohol vrátiť, ani keby chcel, hovorí v rozhovore pre Denník N expert na Inter Miláno z La Gazzetta dello Sport, Andrea Ramazzotti: „Môže za to plat aj spôsob, akým odišiel. Ten sa klubu vôbec nepáči.“

Dominik Graňák potvrdil, že ukončil hokejovú kariéru. „Skončil som, ale nejaký výstup z toho nebol. Nepovažoval som to za niečo dôležité,“ povedal 194-násobný reprezenant Slovenska. Má 40 rokov, naposledy hral na jeseň 2022 za Spartu Praha.

Hamas zverejnil desaťsekundové video zachytávajúce jedného z izraelských rukojemníkov unesených počas teroristického útoku 7. októbra. Muž na videu tvrdí, že sa volá Nadav Popplevell a má 51 rokov. Z videa nie je jasné, kedy ho nakrútili.

Dnes je Česká republika veľmi radikálna vo vzťahu k vojne na Ukrajine, povedal Tibor Gašpar (Smer) v Sobotných dialógoch. „Názory jej čelných predstaviteľov sú také radikálne, že z nich treba mať obavu.“